Dominikánske letoviská s minimom turistov: napríklad „detská vanička“ v Boca Chica

2014-03-13 14:30:00 |   |    | 

DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA - Punta Cana, Juan Dolio - dominikánske letoviská, ktoré pozná každý. A čo tak vydať sa ďalej a spoznať letoviská, ktoré síce nehrajú prvú ligu, ale menší záujem zo strany turistov im rozhodne neškodí? Spoznajte abnormálne pokojné more v Boca Chica, pozorujte keporkakov pri brehoch Las Terranas a potopte sa k vrakom lodí pri Bayahibe. I miesta mimo hlavného prúdu turistov sú krásne!



Dominikánska republika je zimnou a jarnou exotickou stálicou. Ostrov, ktorý objavil Krištof Kolumbus a označil ho za raj na zemi, láka každú zimu státisíce turistov. Samozrejme, že hlavne na pláže, ktoré sa pýšia titulom najkrajšie pláže planéty - titul im udelila sama organizácia UNESCO. V neposlednom rade sa sem však cestuje i za golfom, potápaním a šnorchlovaním.

A stále častejšie sú cieľom návštev i menej známe letoviská. Tie sú obvykle pokojnejšie, lacnejšie, viac orientované na rodinnú dovolenku. A pre ne takisto platí, že ich pláže berú dych a vyzerajú ako pláže z prospektov cestovných kancelárií.

 

„Detská vanička“ v letovisku Boca Chica

Predtým tu bývali cukrové plantáže. V polovici 50. rokov ich však vystriedali prvé hotely a domy zbohatlíkov a od 70. rokov má Boca Chica výlučne turistický ráz. Poloha na južnom pobreží a blízkosť hlavného mesta - do Santo Domingo je to len 30 kilometrov - z neho robí obľúbené, ale rozhodne nie preľudnené letovisko.

Boca Chica leží v zálive Andrés, ktorý lemuje rozsiahly koralový útes. Ten nedovolí, aby na pláž s bielym prachovým pieskom dorážali vlny, hladina je až abnormálne pokojná, vstup do mora pozvoľný, teplota vody okolo 30 stupňov a hĺbka až k samotnému koralovému útesu maximálne jeden a pol metra. Niet preto divu, že sa zálivu občas trochu nadnesene hovorí „detská vanička“. Na druhej strane však ide o ideálne miesto pre dovolenku s malými deťmi.

Samotná pláž Playa Boca Chica je dlhá zhruba kilometer a pol a vyslovene „katalógovo“ sa nad ňou skláňajú kokosové palmy. Mínusom však je v niektorých miestach jej relatívne nedostatočná šírka a fakt, že niektoré úseky si pre seba a svojich klientov uzurpovali veľké hotely.

Boca Chica je rodinné letovisko - avšak centrum mesta s barmi a reštauráciami po zotmení žije podľa niektorých návštevníkov až príliš. Vyplatí sa tu však posedieť, dať si na večeru niečo z darov mora, započúvať sa do karibských tónov a chvíľu pozorovať tanečníkov merengue.

 

  • Z Boca Chica do Santo Dominga

Z Boca Chica je to do hlavného mesta len tridsať kilometrov, i preto by ste to mali využiť a vydať sa na jeho prieskum. Mesto má takmer štyri milióny obyvateľov a je kultúrnym i politickým centrom krajiny. Medzi pamiatky, ktoré človek naozaj musí vidieť, patrí pomník Krištofa Kolumba, dom jeho rodiny alebo ruiny vôbec najstaršej nemocnice v Amerike.

 

Od otrokov ku vráskavcom - Las Terranas

Letovisko Las Terranas leží na polostrove Samaná a v 17. storočí patrilo k obchodným centrám, kde sa obchodovalo s otrokmi - napokon viditeľné je to ešte i dnes na skladbe miestneho obyvateľstva, ktoré je veľmi rôznorodé.

Las Terranas je vraj klasickým panenským karibským rajom - samotné mestečko má len desaťtisíc obyvateľov, rybársku históriu a jeho hlavná trieda končí na brehu mora. Turistov tu však pribúda - zvlášť po dokončení diaľničného ťahu, ktorý polostrov Samaná spája s hlavným mestom - človek sem teraz dorazí za necelé tri hodinky jazdy. Z malej rybárskej dedinky sa tak pomaly, ale isto stáva živé turistické letovisko.

Na dovolenku sem stále častejšie prichádzajú i ľudia z hlavného mesta - i preto turistickí sprievodcovia radia: „Pokiaľ sa na polostrov Samaná chystáte len na jeden alebo dva dni, vydajte sa sem mimo víkendu, kedy sú tunajšie pláže plné na prasknutie.“

Na sklonku „zimy“ (úvodzovky sú na mieste, pretože i v zime je tu tridsať stupňov v tieni) zas tunajšie pobrežné vody brázdia desiatky a desiatky výletných lodí - okolo polostrova Samaná totiž prechádzajú obrovské vráskavce a každý, kto je v tej dobe na severe Dominikánskej republiky, ich chce vidieť.

 

Bayahibe - pod vodu a do národného parku

I Bayahibe bývalo ospalou rybárskou dedinou. A tiež tu vyrástli luxusné hotelové komplexy. Je ich však len pár - okolie letoviska totiž spadá do prírodnej rezervácie Del Este a masívna výstavba by mohla poškodiť jej ráz. Hotelov je teda pomenej, sú však o to luxusnejšie.

Tunajšie pláže patria - podobne ako väčšina pláží v Dominikánskej republike - k absolútnej karibskej špičke. Piesok je až prachovo jemný. Ešte krajšie je to vraj v okolí Bayahibe pod morskou hladinou. Celosvetovo známych potápačských lokalít sú tu desiatky, v blízkom okolí sú pod vodou i tri turisticky veľmi vďačné vraky lodí. A komu by to bolo málo, môže sa vydať na ostrovčeky Saona a Catalina - z nich ten druhý menovaný je i obľúbenou zastávkou veľkých zámorských lodí.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichý oceán a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Dominikánskej republiky:

 

  • Plavba Karibikom: Nemôžete si vybrať, ktorý z ostrovov zvoliť a akým spôsobom stráviť vaše najkrajšie dni v roku? Máme pre vás riešenie - sedemdňovú plavbu na luxusnej zaoceánskej lodi. Prezrite si itinerár plavby!
  • Punta Cana: Romantická dovolenka na jednej z perál Karibiku. Nájdete tu prekrásne piesčité pláže, blankytne modré teplé more a príjemné tropické podnebie s nádhernou prírodou.
  • Pohodové Juan Dolio: Spoznajte pokojné a príjemné letovisko Juan Dolio - s krásnymi koralovými záhradami, ktoré sa tiahnu až takmer k plážam. Mimochodom - tie sú biele a s jemným prachovým pieskom.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa