Neponáhľať sa, nekričať, opaľovať sa. Toto desatoro dodržujú na Isla Margarita

2014-03-19 14:30:00 |   |    | 

VENEZUELA - Za 35 minút v lietadle, ktoré sem letí z rušného Caracasu, sa nestihnete ani naraňajkovať. Presne táto doba vám ale musí stačiť na to, aby ste zabudli na všetok stres civilizácie a nechali sa absolútne ovládnuť upokojujúcimi zvukmi morských vĺn. Na venezuelskom ostrove Isla Margarita totiž vyznávajú úplne iné pravidlá: nikam sa neponáhľajú, nestresujú sa a keď na nich zakričíte, budú vás ignorovať.



O ostrove Isla Margarita sa nedá povedať, že by bol zabudnutým, alebo snáď neobjaveným rajom. Že je tu krásne, vie takmer každý, kto sa vydá do Venezuely - Isla Margarita je jedným z najnavštevovanejších miest na celom svete. Lenže ani to nezabráni miestnym obyvateľom, aby sa celé dni vyhrievali na slniečku a s úsmevom na perách odsúvali požiadavky uponáhľaných turistov na inokedy.

 

Neponáhľať sa. Na ostrove perál sa nehrá „o čas“

Veľmi rýchlo pochopíte, že čas tu nehrá takmer žiadnu rolu. Zlaté pravidlo totiž znie: neponáhľať sa. Ak má obchod otvoriť o deviatej, rovno si posuňte váš nákupný plán až na desiatu. Zároveň si však dajte pozor - zatváracie hodiny sa tu, naopak, dodržujú úplne presne.

V prípade miestnych obyvateľov, ktorí sú veľmi milí a priateľskí, nejde len o karibskú pokojnú povahu. Tunajší ľudia sú jednoducho neskutočne leniví. Celý ostrov má 1 071 štvorcových kilometrov, ale pešo tu takmer nikto nechodí. Extrémne lacný benzín v kombinácii s lenivosťou miestnych ľudí spôsobuje, že na každom rohu parkujú zástupy starých „amerík“.

 

Nakupujte. Máte sny o zľavách? Tu sú každodennou realitou

Ostrov Isla Margarita je obľúbený z mnohých dôvodov. Tým prvým sú pláže, slnečné počasie a možnosť prežiť nádhernú dovolenku v Karibiku prakticky kedykoľvek počas roka. Jedným z ďalších dôvodov je však tiež to, že celý ostrov je súčasťou duty free zóny. A to znamená jediné - nákupy sú tu takmer povinnosťou. Veľké nákupné centrá nájdete vo všetkých väčších mestách, hlavne v Polamare, najväčšom meste ostrova, a v Pampatare.

 

  • Potápanie vo Venezuele? Trajekt na dne mora

Na ostrov Isla Margarita sa tiež chodí za nádherným potápaním. Najlepšie tunajšie lokality sú okolo priľahlých ostrovov Los Frailes, ktoré sú prakticky neobývané. Pod morom tu môžete preskúmať kaňony, jaskyne i vraky potopených lodí. Pri ostrove Isla Cubagua je dokonca vrak trajekt s ešte zachovalými autami.

 

Okrem nákupných stredísk sa v Pampatare zamerajte na hrad San Carlos of Boromeo, najlepšie zachovaný koloniálny hrad celého ostrova. Obdivovať môžete jeho pivničné priestory, padací most a kanóny - to všetko s neuveriteľným výhľadom na azúrové more a pláže Karibiku. Zrejme najkrajšie miesto Isla Margarity máte však ešte pred sebou, čaká vás totiž cesta do národného parku La Restinga.

 

Opaľuj sa. V národnom parku, v tropickom pralese, všade

La Restinga je nádherný kus ostrova, ktorý tvorí lagúna s prekrásnymi plážami, mangrovníkmi a púštnymi oblasťami. Môžete sa sem vydať loďou a prepletať sa medzi mangrovníkmi a možno uvidíte i 4 druhy ohrozených korytnačiek a vzácne farebné papagáje. Vášmu zraku určite neuniknú dva kopce s názvom Las Tetas de Maria Guevara, čo v preklade znamená „Prsia Marie Guevary“, obľúbenkyne miestnych rybárov.

Národný park Restinga delí husto osídlenú a hojne navštevovanú východnú časť ostrova od vyprahnutej západnej časti, polostrova Macanao. Na východe sa na severnom a východnom (a údajne najkrajšom) pobreží stavia väčšina hotelov, na polostrove Macanao rybári lovia ryby na prázdnych a krásnych plážach, akou je trebárs pláž Punta Arenas s belostným pieskom. Určite navštívte obe končiny, inak by váš dojem z Margarity nebol úplný.

Ostrovu Isla Margarita sa hovorí „Perla Karibiku“ a miestni vás budú hlava-nehlava presviedčať, že práve ich ostrov je ten, ktorý si túto prezývku, v Karibiku takú populárnu, zaslúži. Meno Margarita vraj odkazuje na grécke slovo „perla“ a práve toto miesto vraj bolo zaručene tým prvým centrom obchodu s perlami v Karibiku. Asi nikdy nezistíme, ktorý karibský ostrov je naozajstnou perlou Karibiku, môžeme sa však o to snažiť!

 

Reklamný odkaz

Tipy na pobytové zájazdy v Karibiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov last minute:

 

  • Isla Margarita - Skúste luxus v trópoch: Venezuelský raj a perla Karibiku - to je Isla Margarita, ostrov s božskými plážami, kde si odpočinie úplne každý. Rozmaznajte sa v luxusných trópoch!
  • Kuba - klasická dovolenka v Karibiku: Až 20 kilometrov dlhá pláž s jemným, prachovým bielym pieskom a pozvoľným vstupom do priezračného mora. Na klasický Karibik choďte na Kubu do letoviska Varadero.
  • Mexiko, Guatemala, Belize - sexy Amerika!: Objaviť archeologické perly Strednej Ameriky a potom si užiť pláží a romantiky na koralovom ostrove Ambergris Caye. Skúste cesty po sexy Strednej Amerike!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa