Francúzsky šarm uprostred Karibiku: Vydajte sa na Martinik, ostrov krásnej Jozefíny

2014-05-11 12:00:00 |   |    | 

MARTINIK - Je kvapkou francúzskeho šarmu v Karibskom mori. Kúpeľné mestečká s pobrežnými kolonádami evokujú skôr Francúzsku riviéru, všetko ostatné však má tropickú chuť a vôňu. Ostrov Martinik je kokteilom karibskej živelnosti a francúzskej elegancie. Prevetrajte miestne butiky a večer to zapite výborným miestnym rumom!



Martinik je súčasťou takzvaných Francúzskych Antíl, skupinky ostrovov, ktoré majú svojím zriadením a kultúrou bližšie k Európe než ku Karibiku. Na druhej strane však nikde v Európe nenájdete také krásne pláže ako tu.

Tie na Martiniku sú väčšinou široké, s bielym pieskom a chránené hradbou koralov, teda s pokojnou hladinou mora. V okolí letoviska Trois Ilets turista narazí na desiatky a desiatky malých a opustených pláží, v ostatných letoviskách ide obvykle o jeden dlhý piesočný pás, ktorý lemuje elegantná promenáda.

 

Montagne Pele - skazonosná dominanta ostrova

Martinik je vulkanického pôvodu, o čom niet pochýb od chvíle, kedy ho z paluby lode alebo z lietadla po prvýkrát uvidíte. Ohromný masív sopky Montagne Pele sa týči do výšky zhruba 1 300 metrov a pripomína jedno májové ráno roku 1902. Od roku 1932 však sopka spí a tak jedinou aktivitou na jej svahoch sú skupiny turistov, ktoré stúpajú ku kráteru.

 

  • Skaza mestečka Saint Pierre

Saint Pierre bývalo hlavným mestom ostrova  Martinik, ale 8. mája 1902 ho o ôsmej ráno zmietol zo zemského povrchu výbuch sopky Montagne Pele a následný žeravý oblak, v ktorom teplota dosahovala až tisíc stupňov. Sopka pritom o sebe dávala vedieť už 25. apríla a 27. apríla začal zápach síry vo veľkom plašiť kone. Od začiatku mája došlo k niekoľkým silným výbuchom. Všetci však nebezpečenstvo podceňovali. Výbuch si nakoniec vyžiadal 25 až 30 tisíc mŕtvych - prežili ho len dvaja ľudia v mestečku. Jedným z nich bol väzeň v podzemnej kobke.

 

Martinik nie je - čo sa týka veľkosti - žiadny obor. Na dĺžku má síce sedemdesiat kilometrov, ale na šírku len desať. Napriek tomu (nielen) miestne agentúry odporúčajú prenajať si auto a preskúmať ho na vlastnú päsť. V prospech tohto nápadu hovorí nielen výborný stav tunajších ciest (ktoré Martiniku musí závidieť každý, kto prechádza po našich cestách), ale i výhodná cena prenájmu a hlavne čaro mestečiek na pobreží, do ktorých môžete vyraziť.

 

Autom okolo ostrova

Patrí medzi ne i hlavné mesto ostrova Fort de France, v doslovnom preklade Francúzska pevnosť. Mimochodom skutočnú pevnosť tu môžete naozaj navštíviť. Tu už je však vhodné vymeniť označenie „mestečko“ za „mesto“. Vo Fort de France totiž žije zhruba 90 tisíc obyvateľov, čo je štvrtina všetkých obyvateľov ostrova.

Štatút hlavného mesta dostalo Fort až v roku 1902, po skaze mestečka Saint Pierre, a do tejto doby sa logicky datuje i obrovský rozvoj a výstavba nových elegantných „francúzskych“ štvrtí.

Letovisko Tartan malo ešte pred pár rokmi bližšie k rybárskej dedinke než k turistickému letovisku. V posledných rokoch však prešlo premenou, na ktorej konci je podoba príjemného kúpeľného mesta s romantickou pobrežnou kolonádou, s elegantnými hotelmi a s príjemne ospalou atmosférou. Oživiť ju môžete trebárs v tunajšej výrobni rumu, ku ktorej patrí i obchod s „tematickými“ suvenírmi.

Letovisko Trois Ilets, Tri ostrovčeky, ponúka väčší luxus, ale atmosféru tiež kúpeľnú. Nie je však taká komorná - skôr by sa dala nazvať „karlovarsky festivalová“. Nočný život je tu bohatší, barov, bistier a reštaurácií viac. Trois Ilets si na Martiniku s iným letoviskom nespletiete - červené strechy i fasády v kontraste s tunajšími bielymi plážami žiaria. Stretnúť sa môžete i s názvom „Červené mesto“.

 

Jozefínin kúpeľ

Časť turistov končí výlet po ostrove na východnom pobreží, v mestečku Francois. Pobrežie je tu dosť členité s množstvom osamelých pláží vhodných pre piknik a odpočinok. Človek tu má výhľad i na ostrovy Oscar a Thierry. Práve medzi nimi leží lagúna nazývaná Jozefínin kúpeľ.

V priezračnej vode sa tu vraj kedysi skutočne pravidelne kúpala Jozefína, budúca manželka Napoleona Bonaparteho. Práve Martinik bol jej rodiskom a hovorí sa, že jej oči mali presne takú istú farbu ako voda okolo ostrova.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichý oceán a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Martinik:

 

  • Hotel Pageria, Martinik: Obľúbený hotel s obrovským bazénom, ktorý leží len kúsok od krásnej bielej pláže v letovisku Trois Ilets. Zázemie pre vodné športy, potápanie, štýlové obchodíky, reštaurácie, bistrá, bohatý nočný život.
  • Jungle Bay Resort, Dominika: Luxusný ekorezort, do ktorého sa pozriete, pokiaľ vyrazíte na kombinovaný zájazd na ostrovy Guadeloupe a Dominika. To najkrajšie z oboch z nich v zázemí tých najluxusnejších rezortov.
  • St. Lucian, ostrov Svätá Lucia: Dovolenka na najromantickejšom mieste planéty. Príjemný hotel, v bujnej tropickej záhrade s ideálnou polohou pre odpočinok, poznávanie a nákupy, na jednej z najkrajších pláží Redut na severe ostrova.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa