Jachtársky raj v Karibskom mori - ostrovy Grenadíny

2014-09-27 10:00:00 |   |    | 

Skutočný raj jachtárov, to sú malé ostrovčeky Grenadíny v Karibiku, na ktoré sa inak ako po mori nedostanete. Jachta ladne kĺže po vlnách a vy sa pomaly blížite k ostrovu Svätý Vincent. V minulosti sa mu hovorilo Hairoun alebo Požehnaná zem. Spomaľte a započúvajte sa do rytmov reggae, zaplávajte si s karetami pri ostrovoch na ktorých žijú len leguány.



 

Ostrov plný „trávy“

 

Ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny sa nachádza v Strednej Amerike v karibskom mori. Z lode máte výhľad na tunajšiu dominantu – sopku Soufriére. Táto mohutná hora vyzerá akoby mala nejakú chorobu. Zo záplavy zelene vystupuje hromada malých bielych bodiek. To sú domčeky pestovateľov marihuany, majú tam schované svoje políčka. Áno namiesto hotelových komplexov Vás tam uvítajú konopné plantáže. Svätý Vincent je skutočným producentom marihuany. Časť úrody pokryje miestnu spotrebu, zvyšok rozvážajú lode do celého okolia. Na starostlivo obrábaných políčkach šumí vo vetre hromada zubatých listov.

 

Prehliadka ostrovčekov – korytnačky aj veľryby

 

Najmenším obývaným ostrovom je Mayreau, má zhruba 300 obyvateľov a dá sa ľahko obísť za jeden deň. Priezračná tyrkysová voda ponúka pohľad do sveta rýb. K životu a zážitkom tu nepotrebujete viac než plavky, okuliare, šnorchel a plutvy. Stačí ponoriť hlavu pod hladinu a ocitnete sa zrazu vo svete pestrofarebných rýb a koralov. Môžete vidieť snáď všetky odtiene azúrovej. Tu proste plynie čas v pohodovom rytme reggae.

Ďalšími ostrovčekmi sú Tobago Cays s dlhými plážami a tým najjemnejším pieskom. Najväčšou atrakciou sú tu morské korytnačky - pri pláži ostrova Baradal môžete pozorovať Karety obrovské a Karety pravé. Oba druhy sú kriticky ohrozené, ale tu sa im vďaka ochrane darí. Korytnačky si s veľkou eleganciou pokojne plávajú tyrkysovou vodou a je ľahké sa k nim pridať. Tieto ostrovčeky neobývajú žiadni ľudia, len korytnačky a leguány. Ostrovčeky Tobago Cays sú naozaj korunovačným klenotom Grenadín, ako sa o nich hovorí. Územie patrí národnému parku, takže sa tu nesmie loviť a kotviť na korálových útesoch. Za vstup do parku sa platia približne 3 eurá na osobu a deň.

18 km2 stačí ostrovu Bequia, aby sa pýšil tým, že je najväčším ostrovom Grenadín. Jeho názov v preklade znamená „ostrov mrakov“ a v minulosti sa tu stavali a opravovali lode, vyrábal sa tu rum a lovili veľryby, keďže sa blízkosti ostrova nachádzajú trasy, po ktorých putujú veľryby. Medzinárodná veľrybárska komisia lov týchto vráskavcov v malom množstve povoľuje ešte aj dnes. Podmienkou je ale zachovanie tradičných postupov lovu, pomocou harpún z malých plachetníc. Vďaka tomu sa niektoré roky nepodarí chytiť ani jedno zviera. Najobľúbenejším nápojom je tzv. rum punch, je to poriadna porcia  rumu s džúsom a strúhaným muškátovým orieškom, ktorý rastie všade okolo. Medzi miestnymi je obľúbený rum Sunset, čiže západ slnka, a ten skutočne nastane, keď sa z neho napijete, má totiž 84,5% alkoholu.

 

Kto objavil sopečný ostrov?

 

Svätý Vincent objavil pri svojej tretej ceste v roku 1498 Krištof Kolumbus, neskôr oň bojovali Francúzsko a Veľká Británia až sa v roku 1783 stali britskou kolóniou. Pred 35 rokmi vyhlásili nezávislosť. Tento karibský ostrovný štát stále zostáva členom britského Commonwealthu. Ostrovy majú za sebou aj niekoľko prírodných katastrof. Sopka Soufriére v roku 1902 vybuchla a pripravila o život 1600 ľudí. Vďaka vulkanickému pôvodu majú ostrovy slávne pláže s tmavým pieskom.

 

Čo vás ešte čaká na Grenadínach?

 

Na ostrove Svätý Vincent boli na niektorých miestach nájdené unikátne skalné rytiny. Pripisované sú Avarom a Karibom. Nájdete ich v oblasti Buccament, Layou alebo Barrouallie v južnej časti ostrova. Vodopády Trinity Falls, na ostrove Svätý Vincent, sú tiež nádherné a stoja za návštevu. Najrušnejšie zvykne byť na ostrove Bequia behom Veľkonočnej regaty. Závod jácht sa koná už od roku 1981. Behom závodu ožíva pevnina tradičným karnevalom a hudbou. Medzi ostrovčekmi nájdete aj umelo vytvorený Happy Island, nie je tu nič iné len jeden bar s reštauráciou, ktorú si majiteľ vybudoval z vyplavených mušlí. Ostrov Mustique je ostrovom celebrít. Jeho majiteľ Colin Tennant, v roku 1960 venoval pár hektárov tunajšej pôdy britskej princeznej Margaret. Teraz tu vlastnia luxusné rezidencie Mick Jagger, módny návrhár Tommy Hilfiger, speváci David Bowie, Bryan Adams a jazdí sem modelka Kate Moss, či britský princ William.

Môžete sa tiež prejsť bývalými filmovými kulisami Pirátov z Karibiku. Do zátok Wallilabou vpláva v úvodnej scéne potápajúca sa loď Jacka Sparrowa. Filmári tu museli všetko vybudovať, nenápadný kus pobrežia sa postupne menil na historický prístav. Potom už stačilo len dopraviť sem štáb, hercov, kostýmy a zvieratá. Kulisy tu v mestečku Port Royal ostali aj po odchode filmárov, preto to bola atraktívna zastávka pre filmových fanúšikov, avšak zub času aj domorodci spravili svoje, a dnes tu toho už veľa nie je.

 

Ako sa vybrať na rajskú dovolenku na jachte?

 

Najlepšia doba na návštevu štátu Svätý Vincent a Grenadíny je od decembra do mája, inokedy tu hrozia hurikány. Úradným jazykom je Angličtina a menou je východo-karibký dolár, na väčších ostrovoch sú aj bankomaty. Víza získate pri príjazde do štátu, colné a imigračné úrady pre jachty sú na ostrove Svätý Vincent (v hlavnom meste Kingstown) potom na ostrovoch Bequia, Union a Mustique. V celej oblasti nájdete dostatok prírodných prístavov. Na ostrov Martinik lieta spoločnosť AirFrance, lacnejšou alternatívou je dopravu skombinovať s nízkonákladovým spojom do Paríža  a odtiaľ potom letieť spoločnosťou Corsair alebo AirCaraibes.

Autor: Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa