Najoriginálnejšie hotely v Karibiku: Kam za Schwarzeneggerom a kam za „zábavou pre dospelých“

2016-03-27 07:00:00 |   |    | 

Mohli sa na Kube stretnúť mafián Lucky Luciano, britský premiér Winston Churchill a tanečník Fred Astaire? Pokojneáno, dokonca v jednom hoteli, v ktorom -hoci v rôznych rokoch - bývali. Okrem hotela slávnych v Havane nájdete v Karibiku mnoho ďalších originálnych hotelov. Niekoľko z nich si ukážeme. Trebárs ten na súkromnom polostrove alebo jamajský hotel len pre dospelých.



 

Jamajský Round Hill sa skrýva na zakázanom polostrove

 

Zakázané ovocie chutí najlepšie, hovorí sa. K hotelovému komplexu Roud Hill sa toto porekadlo rozhodne hodí. Na polostrov, na ktorom ho nájdeme, totiž nikto okrem hotelových hostí a zamestnancov nesmie. Ide o súkromný polostrov v blízkosti známeho letoviska Montego Bay.

Rekreanti si teda užívajú absolútny pokoj na privátnej pláži, sú izolovaní od akýchkoľvek rušivých vplyvov a nič ich od vytúženého oddychu nerozptyľuje. Pre tých, ktorí si chcú „vyčistiť hlavu“, je to  ideálne miesto.

 

Zabudnúť na potláčanie základných inštinktov? Hurá na Jamajku!

 

Na Jamajke zostaneme, ale zamierime na veľmi originálne miesto, do hotela Hedonism II. Pred areálom majú dve pláže, z ktorých jedna je nudistická. To by nám malo všeličo naznačiť. Keď si v katalógu prečítame, že „hotel je ideálnym miestom pre vyznávačov neviazaného životného štýlu s uvoľneným vzťahom k sexu,“ už nám svitá. Tu o pikantnú zábavu nebude núdza.

Väčšinu oblečenia môžu hostia pokojne nechať doma. Zabudnú tu na „potláčanie svojich základných inštinktov“ z bežného života a po týždni strávenom na tomto mieste sa podľa vedenia hotela budú na svet dívať z iného uhla.

 

Schwarzenegger, mafiáni, Maradona…v Nacionále boli všetci

 

Legenda. Hneď ako sa niekto, čo i len trochu významný, objaví v kubánskej Havane, tak skrátka musí bývať v hoteli Nacional. Je to takmer povinnosť. Už v štyridsiatych rokoch sa tu ubytovali Winston Churchill, Ernest Hemingway i niekoľko slávnych amerických mafiánov z obdobia prohibície. Nasledovali napríklad Walt Disney, hlavy desiatok štátov, vrátane Američana Jimmyho Cartera.

Prechodným domovom na cestách sa Nacional stal i pre Arnolda Schwarzennegera, kapelu Backstreet Boys, Diega Maradonu alebo Muhammada Aliho. Nemožno sa tomu diviť. Nacional otvorili v decembri 1930 ako výkrik luxusu pre bohatých Američanov, ktorí sem cestovali na dovolenku. Vzhľadom na vysoký štandard hotela tu politické špičky z celého sveta organizovali rôzne konferencie, odohrávali sa tu významné hudobné festivaly, prichádzali sem slávni herci, bol tu napríklad i Robert de Niro. Nacional, to je totiž pojem.

 

Škaredý? Možno, ale rozhodne slávny, luxusný a päťhviezdičkový

 

Keď už sme na Kube, musíme sa zastaviť pri hoteli Melia na slávnom polostrove Varadero, centre kubánskej plážovej zábavy. Tento obrovský komplex so šiestimi reštauráciami zvonka vyvoláva otázku, či pláž zdobí, alebo trochu hyzdí. Keď si však ľahnete na jemný piesok, začnete sa opaľovať a potom vstúpite do vyhriatej vody, je vám to jedno. Potom do hotela vojdete a zistíte, že zvnútra vyzerá veľmi pekne a navyše personál urobí takmer všetko pre spokojnosť hostí.

 

Grenada – ostrov pohody

 

Jedným z najluxusnejších ubytovacích komplexov v Karibiku je nepochybne Spice Island Beach Resort na Grenade. Hotel tvorí 64 samostatných luxusných viliek a nechýba tu v podstate nič – k dispozícii je niekoľko bazénov, pláž Grand Anse priamo pri hoteli, 42“ televízia v izbe alebo 14 hodín denne dostupný komorník, ktorý zariadi čokoľvek, čo si hostia prajú. Nie je div, že Spice Island Beach Resort v anketách o najlepší hotel Karibiku obvykle nechýba na predných miestach.

 

Potápať sa medzi neobývanými ostrovčekmi

 

Z Grenady sa presunieme na Antiguu, kde sa na špici drží ďalší päťhviezdičkový komplex – Sandals Grande Antigua Resort. To, čo priamo pred ním leží pri mori, nie je sneh, ale jemný hodvábne biely piesok pláže Dickenson Bay.

Mimochodom, Dickenson Bay je asi najkrajšou a najzaujímavejšou plážou ostrova – kúsok od nej sa totiž cez more tiahne viac než 1,5 kilometra dlhý koralový útes a niekoľko pôvabných maličkých neobývaných ostrovčekov. Skutočný raj pre potápačov a výletníkov na lodiach.

 

 

Kubánska kuchyňa

 

Čo vlastne ľudia na Kube jedia? Cigary a rum sa síce vyrábajú na ostrove vo vysokej kvalite, to však nikoho nezasýti. Oveľa viac výživy poskytujú mnohé druhy ovocia vyskytujúce sa na ostrove. Ovocie sa často využíva i v kuchyni, predovšetkým ananás, kokos, divé banány alebo grepy.

K tradičným jedlám patrí trebárs arroz morro, zmes ryže, fazule a zeleniny. Ďalej napríklad polomilla steak – vyprážané bravčové mäso podávané s cibuľou, petržlenom a čiernymi fazuľami. Vzhľadom na polohu štátu sa ponúka hojné využitie morských rýb a kôrovcov, obľúbené sú homáre, ako príloha sa podáva najčastejšie ryža alebo niektorý z troch druhov miestnych zemiakov.

Pokiaľ ide o nápoje, Kuba ponúka naozaj pestrý výber. Pije sa tu veľmi silná káva i kokosové mlieko. Ten, kto chce niečo ostrejšie, si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších mestách a dedinách určite uvidíte grepovú šťavu s medom a rumom.

Ak chcete za jedlo čo najviac ušetriť, zájdite si pred odletom na dva týždne do solária a naučte sa plynule španielsky. V obchodoch totiž existujú dvojaké ceny: pre Kubáncov a pre turistov.

 

Autor: Jan Švestka & ESO travel

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dobrodružných pobytových zájazdov do Karibiku :

 

  • Relaxujte v rytme salsy!: Legenda medzi karibskými hotelmi! Zoznámtesa s ňou i vy. Nachádza sa pár minút od pobrežia i od historického centra Havany s miestami, na ktorých sa rád zdržiaval Ernest Hemingway. Vydajte sa za kubánskou klasikou do päťhviezdičkového Nacionalu.
  • Poďte do krajiny muškátového orieška!: Vyberte si jednu zo 64 luxusných suit a vydajte sa za svojím snom do hotela priamo na pláži, vzdialeného len 10 minút jazdy od letiska a hlavného mesta Grenady. Ak hľadáte pokojný ostrov v Karibiku a prvotriedny hotel, Spice Island je ten pravý.
  • Prečo sa vydať na Grenadu práve teraz?: Grenada je pokojným rajom uprostred Karibiku a obľúbenou dovolenkovou destináciou, kde vás bude rozmaznávať šum karibského mora a vôňa korenia a rumu. V určitom období roka sa však môže premeniť na číre peklo. Prečoje vhodné letieť - s cieľom zohriať si kosti - na Grenadu práve teraz a nie na jeseň, sa dozviete prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Salsa vás nenadchýna ? Vychutnajte si dovolenku v rytme reggae! : Bývať vo vile s vlastným bazénom, urobiť pár krokov a ocitnúť sa na súkromnej pláži, niekoľko dní si užívať pokoj a slnko na súkromnom polostrove strediska Round Hill, to nie je rozprávka, ale realita na Jamajke. Vydajte sa tam s nami!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Jan Švestka & ESO travel

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa