Hispaniola - exotické dobrodružstvo s príchuťou karibského rumu a cigár

2016-05-24 12:00:00 |   |    | 

Také blízke a natoľko odlišné. Jednu tretinu ostrova Hispaniola tvorí územie Haiti a dve tretiny Dominikánska republika. Na ploche porovnateľnej s Českou republikou vedľa seba žijú obyvatelia úplne odlišného pôvodu a trochu inej prítomnosti. Poďme si predstaviť ich ostrov a hlavne pláže, na ktorých páli slnko po celý rok.



 

Jedna krajina sa sotva spamätala z ničivého zemetrasenia, druhá láka turistov z celého sveta na svoje belostné pláže, priezračnú vodu Karibského mora a na luxusné prímorské strediská. Pozrieme sa na ne zblízka.

 

Dva štáty proti všetkým i proti sebe navzájom

Hispaniola tvorí s Kubou, Portorikom a Jamajkou súostrovie Veľké Antily, pričom Hispaniola je druhým najväčším z nich. Súostrovie sa nachádza v Karibskom mori a konkrétne na tomto ostrove sa v roku 1492 vylodila výprava Kryštofa Kolumba. Pôvodní obyvatelia z toho nijako nadšení neboli – výprava tu založila prvú európsku kolóniu, pomenovala ju Santo Domingo a Indiánov, ktorí tu do tej doby žili, návštevníci zotročili. Hneď ako ich začalo razantne ubúdať, dovážali Európania na Hispaniolu na ťažkú prácu otrokov z Afriky.

Zatiaľ čo Haiti sa ocitlo pod nadvládou Francúzov, Dominikánsku republiku dlho ovládali Španieli. V duchu Veľkej francúzskej revolúcie nakoniec obyvatelia Haiti vyhlásili svoju krajinu za nezávislú, a len čo sa Dominikánska republika zbavila Španielov, celú Hispaniolu násilím zjednotili. Dominikánska republika našla pokoj až v roku 1844, kedy získala nezávislosť. Ešte nejaký čas však fungovala ako španielska kolónia, aby sa ubránila britským pokusom o dobytie územia a do roku 1940 ju kontrolovali tiež Spojené štáty.


 

Rum, cigary a 600 kilometrov pláží

Prečo sa vôbec na Hispaniolu vydať a na čo sa tešiť? V prvom rade sú to netradičné zážitky, ktoré vás môžu stretnúť v Dominikánskej republike – môžete ochutnať tunajší rum, ktorý sa považuje za jeden z najkvalitnejších na svete alebo môžete vidieť a skúsiť chuť tradičných cigár, ktoré sa napriek modernej dobe stále vyrábajú ručne. Do týchto cigár sa nesmie dostať ani jeden zlomený lístok tabaku a výroba prebieha podľa prísnych pravidiel. Na celý jej proces sa môžete pozrieť v Santiagu de los Cabalerro.

 

Nápojom vládne rum. Jednoznačne!

Dominikánec, ktorý má odpor ku kvalitnému rumu, sa stretne asi s takým pochopením, s akým by sa stretol Čech, ktorému by nechutilo pivo. Rum vyrábaný z melasy sa tu delí na tri druhy podľa farby – na biely, zlatý a tmavý. Najznámejšími značkami sú Brugal a Barcelo. A počuli ste už o Bacardi Island? Ide o ostrovček Cayo Levantado, na ktorom sa natáčala reklama na rum známej značky, po ktorom ostrov získal svoju prezývku. Okrem toho sa tu vraj ukrýva pirátsky poklad! Že by rum?

 

Nielen pôžitkami tohto typu však môžete naplniť svoju dovolenku v Karibiku. Len si to predstavte – Dominikánska republika má celých 600 kilometrov nádherných pláží a nájdete medzi nimi tie, ktoré UNESCO označilo za najkrajšie na svete. Stačí si len vybrať, či by ste radšej chytali bronz v bielom, zlatom alebo sivastom piesku a podľa toho zvoliť destináciu.

 

Na Hispaniolu nielen od augusta do októbra

Ostrov leží v subtropickom podnebnom pásme, preto sa teploty celoročne pohybujú minimálne na 25°C. Najteplejšie obdobie však prichádza zhruba v polovici augusta a trvá do polovice októbra – vtedy sa teploty držia pri tridsiatke a teplota vody je veľmi podobná. Hlavná sezóna trvá od novembra do apríla, nikde však nie je striktne vymedzené, že sa sem má cestovať len v tomto období. Dovolenku v Dominikánskej republike si môžete vychutnať i od mája do jesene, len treba počítať s tým, že sa raz za dva alebo tri dni spustí intenzívny dážď. Ten však trvá len desiatky minút.

Plážami to na Hispaniole nekončí

Hoci si mnohí návštevníci, ktorí doletia na Hispaniolu, myslia, že jediná krása ostrova tkvie v nádherných plážach na pobreží, nie je to tak úplne pravda. Množstvo úchvatných miest je i vo vnútrozemí ostrova alebo v pobrežných mestách.

Pri návšteve Hispanioly by ste rozhodne nemali obísť Santo Domingo, hlavné mesto Dominikánskej republiky. Jeho história siaha až do 15. storočia, nachádzala sa v ňom španielska koloniálna správa a v historickom jadre sa dochovali také skvosty ako katedrála, univerzita či pevnosť Fortaleza Ozama. Ďalším skvostom je nepochybne Národný palác.

Okrem hlavného mesta sa vyplatí pozrieť sa do tunajšieho národného parku Los Haitises s mangrovovými lesmi a pestrou faunou – žijú tu morské korytnačky, volavky, lamantíny a viac než 100 druhov vtákov.

Skvelým zážitkom je i trekking na najvyššiu horu Hispanioly Pico Duarte v pohorí Cordillera Central v oblasti San Juan. Jej vrchol sa nachádza v nadmorskej výške 3 098 metrov a pohľad z nej na pohorie je vskutku pôsobivý.

 

Počasie sa teda rýchle vracia do normálu a vy sa opäť môžete oddávať vzácnemu času strávenému na tých najúžasnejších plážach. Ktoré to sú?

  • Punta Cana

Zrejme najpopulárnejšia, a preto najživšia pláž na Hispaniole. Dosýta si tu vychutnáte typickú karibskú atmosféru a ubytovať sa môžete v zariadeniach od dvoch do piatich hviezdičiek, pričom k dokresleniu tej správnej idylky odporúčame samozrejme druhý zmienený variant. Okrem toho sú tu skvelé podmienky pre šnorchlovanie a na svoje si prídu i milovníci golfu.

  • Samaná

Samaná je zas úplne iná – nenájdete tu toľko turistov, pláže vyhovujú skôr tým, ktorí dávajú prednosť pokoju a nerušenému odpočinku. Od decembra do apríla sa tu, na severovýchodnom pobreží, môžete stretnúť i s veľrybami.

  • Juan Dolio

Tých najnáročnejších cestovateľov spoľahlivo uspokojí luxusné letovisko Juan Dolio na samom juhu Dominikánskej republiky. Okrem pláží oblaží každého prítomného pestrý život pod vodnou hladinou.

  • Bayahibe

Rovnako ako Punta Cana, je i Bayahibe považovaná za jedno z najkrajších miest na Hispaniole. Toto letovisko je ideálnym východiskovým bodom pri ceste na ostrovy Saona, kde si každý turista môže oči vyočiť z priezračnej vody a jemného piesku, a Catalina, z ktorého bude nadšený snáď každý potápač.

 

 Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa s nami na exkluzívne poznávacie zájazdy!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

 

Dominikána na poslednú chvíľu? Áno!

Vydajte sa na Hispaniolu a užite si luxus strediska Boca Chica so štyrmi hviezdičkami, bohatým vyžitím, ale predovšetkým s krásnymi plážami a len 35 minút trvajúcou cestou do Santo Dominga. S last minute si vychutnáte každý deň dvojnásobne!

 

Spoznajte pláže Punta Cana!

Skromný hotelový komplex Whala Bavaro vzdialený cca 25 kilometrov od letiska v Punta Cana sa nachádza v pokojnej záhrade, asi 50 metrov od pláže Bavaro s jemným bielym pieskom. Vydajte sa na celodenný výlet za šnorchlovaním na ostrovček Saona alebo na najväčší koralový ostrov Dominikánskej republiky Catalina.

 

Merenque alebo bachata?

Čo sa dá - okrem nádherných pláží – na Hispaniole ešte vidieť? Za akými pamätihodnosťami stojí za to sa vydať v hlavnom meste? A v akom rytme vás rozvlní miestna muzika? Dočítajte sa viac informácií v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa