Krásny, divoký a nespútaný: Ostrov Barbados je taký, ako jeho najslávnejšia rodáčka Rihanna

2017-03-17 00:00:01 |   |    | 

Barbados sa podarilo najviac spopularizovať speváčke Rihanne. No zatiaľ čo mu svet venoval viac pozornosti až po jej zviditeľnení sa, cestovatelia ho vyhľadávali už dávno predtým. Krajina bradatých figovníkov, ktoré z diaľky pôsobia ako starí fúzatí muži, dostala pomenovanie práve vďaka tomuto stromu. V minulosti tam s obľubou oddychoval George Washington a jeho bývalé sídlo je v súčasnosti premenené na múzeum venujúce sa jeho plodnému životu.



 

Ostrov otrokov

Na Barbados sa ako prví dostali španielski moreplavci. Tí si ho krátko po objavení zobrali pod vlastnú samosprávu. Pod španielskou nadvládou však nezostal dlho, pretože nakoniec prešiel do rúk Veľkej Británie. Od roku 1961 si ostrovania vybojovali svoju nezávislosť, no ich hlavnou panovníčkou naďalej zostala anglická kráľovná. Barbados sa preslávil vďaka pestovaniu cukrovej trstiny. Patrí k najväčším vývozcom tejto suroviny vo svete, s čím sa však spája aj jedna nelichotivá éra z minulosti. Na ostrov začali kvôli jej pestovaniu postupne zvážať otrokov z Afriky, ktorí mali pracovať na tunajších plantážach. Na prelome 17. a 18. storočia dokonca ich počet ďaleko presiahol počet domácich obyvateľov.

 

Keď oddych, tak na Crane Beach

Juhovýchod ostrova ponúka jednu z najkrajších pláží v krajine. Crane Beach je známa pieskom s ružovým nádychom a pokojnými lokalitami v obklopení exotických paliem. V jej okolí sú vysoké útesy a preto je prístup na ňu trošku náročnejší. Bežní obyvatelia sa tam dostanú po sérii schodísk, ktoré ich privedú až priamo do tohto malého raja. O niečo jednoduchšie to majú klienti luxusných hotelov, ktoré sa nachádzajú priamo na pláži. Tí si môžu najprv z terasy ich reštaurácie vychutnať pohľad na celú lokalitu a potom sa môžu prostredníctvom súkromného výťahu zviezť dole priamo k moru.

 

Výlet ponorkou

Tak ako to už v prípade podobnej exotiky býva, ani tentoraz nemôžete vynechať hlavne oddych na pláži a rôzne vodné aktivity. Pre športových nadšencov tu ponúkajú plávanie, surfovanie alebo windsurfing. V niektorých lokalitách si môžete požičať malé člny a vybrať sa na malý výlet popri pobreží. Nechýbajú ani plavby na historických lodiach a moderných jachtách, ktoré sa často spájajú s možnosťou potápania alebo šnorchlovania. Milovníci podmorského sveta si tu však môžu skúsiť aj niečo veľmi špeciálne. Na Barbadose sa môžu vybrať na netradičný výlet ponorkou, pri ktorom sa na cestu pod morskú hladinu odvážia aj tí cestovatelia, ktorí si v potápačskom výstroji veľmi neveria.

 

Les plný exotických kvetov

Tento ostrov je známy aj vďaka nádhernej exotickej prírode. Jedno z najkrajších prírodných miest nájdete pri pláži Bathsheba, ktorá je známa vysokým skalným útvarom pripomínajúcim hríbik. V jej blízkosti sa nachádzajú dve zaujímavé atrakcie. Prvou z nich je botanická záhrada Andromeda, ktorá sa špecializuje najmä na domáce tropické rastliny a stromy. Druhou zaujímavosťou je Les kvetín, ktorý prezentuje divokejšiu formu barbadoskej prírody a pri prechádzke ním budete mať pocit, že sa nachádzate v malom raji v obklopení tých najkrajších rastlín.

 

Harrisonova jaskyňa

Malým prekvapením je jaskyňa, ktorá bola na Barbadose objavená v 18. storočí. Už vtedy ju sprístupnili prvým turistom, ktorých do podzemia zvážali pomocou historickej podzemnej dopravy. Potom však na ňu trošku zabudli a sústredili sa na iné formy turizmu. V roku 1970 však prišla na scénu opäť a vápencové podzemie patrí odvtedy k tým najobľúbenejším miestam v krajine.

 

Spomienky na plantáže

Silná éra plantážnictva poznamenala aj vývoj historických pamiatok. Dnes k nim patria rôzne opustené farmy a miesta, kde sa kedysi pestovala cukrová trstina, no teraz sú už zabudnuté časom. Niektoré nie sú udržiavané a pomaly už nad nimi víťazí príroda. A iné ako napríklad Sunbury ponúkajú krásnu prehliadku viktoriánskej kultúry so zmesou barbardoských zvykov.

 

Tipy a triky:

Cestovanie: Na Barbados sa dostanete najjednoduchšie s jedným prestupom v Londýne. Odtiaľ vám už lietajú priame lety a hoci je cena o trošku vyššia, získate za ňu lepší komfort. Spiatočná letenka sa v závislosti od sezóny pohybuje od 800 eur vyššie.

Víza: Slovensko má s Barbadosom obojstranný bezvízový styk. Pokiaľ tam budete po dobu kratšiu ako tri mesiace, stačí vám platný cestovný pas. Dôvod návštevy môže byť pritom akýkoľvek, nemusí ísť iba o turistickú návštevu. Pri dlhších pobytoch sa musíte hlásiť na migračnom úrade.

Mena: Domácou menou je barbadoský dolár. Za 100 dolárov zaplatíte približne 47 eur.

Klíma: Na Barbadose sa striedajú dve hlavné ročné obdobia – mesiace dažďov a mesiace sucha. Najideálnejší čas na návštevu je od decembra do konca mája, keď je počet zrážok minimálny.

Ceny: Ceny v reštauráciách sa pohybujú v závislosti od ich úrovne. V lacnejších podnikoch sa najete do 10 eur, fast foodové jedlo nájdete do 5 eur a luxusnejšie reštaurácie majú menu od 30 eur vyššie. Ovocie na trhoch je veľmi lacné, naopak, drahý je tam alkohol, pretože ho musia všetok dovážať. Tešiť sa môžete z dobrých cien za dopravu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Pixabay
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa