Dinosaury, géniovia aj poklady: Spoznajte tajomstvá najznámejších ostrovov Karibiku

2017-05-14 00:00:01 |   |    | 

Jeden je doslova ako stvorený pre leňošenie na pláži, druhý pre poznávanie starobylých pamiatok. Tretí sa môže pochváliť výbornou gastronómiou a ďalší trebárs netradičnými obyvateľmi nielen z ríše zvierat. O čom je reč? O karibských ostrovoch! Vydajte se spoločne s nami na jeden netradičný výlet. Zatiaľ teda aspoň obrazne.



 

Jamajka: Reggae, cigary i nočné potápanie

Mnohým z nás pri zmienke o Jamajke príde na myseľ legendárny reggae spevák Bob Marley, luxusný rum alebo tunajšie cigary. Jamajka však ponúka omnoho viac. Či už ide o belostné pláže, ktorých krás sa nebudete môcť nabažiť, alebo vychýrenú Modrú lagúnu. Jej hĺbka dosahuje úctyhodných šesťdesiat metrov a farbu vody tu možno prirovnať k tomu najkrajšiemu zafíru. Lagúnu obýva množstvo zástupcov vodnej ríše. Potápanie je tu (obzvlášť v noci) nezabudnuteľným zážitkom.

Za zmienku iste stoja i tunajšie husté lesy, ktoré sú ideálne pre pozorovanie vtáctva a ďalších zástupcov jamajskej flóry i fauny. Večer si môžete vyhodiť z kopýtka v niektorom z vyhlásených reggae klubov alebo preskúmať ponuku kúpeľných služieb v Ocho Rios.  A keď vás prepadne chuť na niečo dobré, zamierte do niektorej z miestnych reštaurácií, kde môžete ochutnať trebárs i tradičné konopné pirôžky.

 

Kajmanské ostrovy:  Luxusné pláže, národné parky i dinosaury

Kajmanské ostrovy sú len veľmi riedko osídlené, takmer ploché, miestami i bažinaté. Napriek tomu ponúkajú jednu z najkrajších pláží sveta „Seven Mile Beach“, ktorá predstavuje dlhý pás bieleho piesku s očarujúcimi výhľadmi na čarokrásnu zátoku West Bay. Hneď ako vás prestane polihovanie na plážach baviť, vydajte sa na prieskum tunajších parkov. Medzi ich obyvateľov patria netradičné druhy vtáctva i rastlín.

Raritou je iste kajmanský modrý leguán, ktorý je vlastne dodnes žijúcim druhom dinosaura. V meste Stingray City okolo vás budú s bohorovným pokojom plávať raje i ďalší zástupcovia tunajšej vodnej fauny. A pokiaľ na vás bude tých zážitkov až príliš veľa, odpočiňte si v niektorom z miestnych kúpeľných komplexov, ktoré údajne patria k tým najlepším v celom Karibiku.

 

Antigua: Kamenné mlyny, 365 pláží i zvyšky britských opevnení

Ostrov Antigua je so svojou rozlohou 280 štvorcových kilometrov najväčším zo Záveterných ostrovov. Jeho súčasťou je množstvo malebných pláží. Miestni obyvatelia dokonca tvrdia že počas roka sa tu môžete slniť každý deň na inej pláži. Preto Antigue prezývajú „Ostrov 365 pláží“. Okrem zaháľania na bielom piesku sa môžete vydať na prieskum kamenných veterných mlynov alebo zvyškov britských opevnení.

Ostrov však ponúka mnoho aktivít pre veľkých i malých. Ako ste na tom s presnosťou, si môžete precvičiť na strelnici Reservoir a potom zamieriť trebárs na exkurziu do liehovaru Antigua Distillery, kde spoznáte naozajstnú chuť tohto miesta v jeho najrýdzejšej podobe. Najzaujímavejšie miesta ostrova možno vďaka jeho rozlohe precestovať za dva dni!

 

Svätá Lucia: Romantika, výborné pivo, vulkán i géniovia

Malý ostrovný štát vulkanického pôvodu nájdete v súostroví Malé Antily. I napriek rozmachu turistiky si ostrov stále zachováva svoj tradičný tropický ráz s nezabudnuteľným romantickým nádychom. Vďaka dvom vulkanickým uzlom Veľký a Malý Piton si ho nespletiete so žiadnym iným karibským ostrovom. Piton si však môžete objednať i v niektorej z miestnych krčmičiek. Ide totiž o vynikajúci pivný špeciál, ktorý inde skrátka neochutnáte.

Za zmienku iste stojí i vulkán La Soufrière, v ktorého bezprostrednej blízkosti môžete svoju pokožku natrieť bahnom tunajších sírnych prameňov, ktoré majú liečivé účinky. Ak túžite po chvíľke pokoja a odpočinku, vydajte sa na pláž Anse Mamin. Jej raritou je unikátny čierny piesok. Zo Svätej Lucie navyše pochádzajú dvaja laureáti Nobelovej ceny – Sir Arthur Lewis a Derek Walcott. Pokiaľ teda túžite po géniovi, je tento Bohom i ľuďmi zabudnutý kus raja ideálnym miestom pre počatie.

 

Dominikánska republika: 5 NAJ Karibiku

Našu exkurziu po karibských ostrovoch zakončíme Dominikánskou republikou, ktorá sa môže pochváliť hneď piatimi „NAJ“ celej karibskej oblasti. Nájdete tu totiž najvyššiu horu, najúrodnejšie údolie, najväčšie jazero, najviac národných parkov a samozrejme tiež najdlhšie palmové pláže, pre ktoré sem mieria turisti z celého sveta. Tunajší biely piesok spoločne s palmami, nakláňajúcimi sa k tyrkysovej hladine, ste dokonca mohli zahliadnuť v jednej známej reklame na rum.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov adrenalínu, vydajte sa na prieskum jazera Enriquillo, ktorého súčasťou je i malý ostrov, kde žijú krokodíly! Ak si chcete z Dominikánskej republiky odviezť viac než len batoh spomienok, skúste šťastie a vydajte sa po stopách pirátskeho pokladu, ktorý je tu - podľa miestnych obyvateľov - ukrytý.

 

Najkrajšie karibské ostrovy môžete precestovať za 10 dní

Zatúžili ste po karibských krásach? V tom prípade sa vydajte na nezabudnuteľnú dovolenku s cestovnou kanceláriou ESO travel, ktorá si pre vás pripravila jedinečnú plavbu po západnom Karibiku (plavbu západním Karibikem). A ako taká plavba vlastne vyzerá?

Prvý deň vás čaká letecký transfer z letiska do hotela, kde strávite noc. Ďalší deň sa pokračuje do prístavu v Miami, kde už na vás bude čakať loď MSC DIVINA. Tretí deň si vychutnáte na palube lode, kde sa môžete oddávať sladkému ničnerobeniu, opaľovaniu alebo ochutnávaniu miešaných drinkov a gastronomických pochutín.

Štvrtý deň sa ako zázrakom ocitnete v jamajskom Ocho Rios. Odpočívať tu môžete na piesčitých plážach alebo sa vydať na prieskum mesta. Hneď ako vás prestane pasívna zábava baviť, vydajte sa na prehliadku vodopádov Dunn's River Falls, jaskyne Green Grotto alebo si vychutnajte poriadnu porciu adrenalínu na výlete terénnym vozidlom či pri splavovaní rieky na obrovských nafukovacích kruhoch.

Piaty deň vás čaká návšteva Kajmanských ostrovov, kde môžete leňošiť na sedemmíľovej pláži, potápať sa s rajami a korytnačkami alebo sa vydať na celodenný výlet po ostrove. Následne sa presuniete na mayský „Ostrov Lastovičiek“ – Cozumel, kde sa opäť môžete oddávať prieskumu morského dna alebo sa vydať po stopách Mayov do mesta Tulum.

Siedmy deň je vyhradený pre odpočinok a plavbu na Bahamy, kde sa vylodíte priamo v hlavnom meste Nassau. V odpočinku môžete samozrejme pokračovať na niektorej z tunajších pláží, alebo sa vydať na prieskum hlavného mesta. Nasleduje transfer do miamského prístavu a odlet naspäť.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa