Výnimočná perla Karibiku: Viete, na ktorom ostrove sa platí eurom?

2017-05-06 00:00:01 |   |    | 

Ostrov Martinik v Karibskom mori patrí do zoznamu miest, ktoré objavil Krištof Kolumbus. Jeho loď k nemu po prvýkrát doplávala v roku 1502. Neskôr ostrov prešiel pod správu Francúzska, ktorému patrí dodnes. Aj vďaka tomu je medzi Európanmi tak populárny. Predstavuje totiž ideálny mix karibskej živelnosti a francúzskej elegancie.



 

Nájdete tam skutočne všetko. Môžete si oddýchnuť na pláži, plávať, potápať sa, obdivovať nádhernú prírodu, absolvovať zopár turistických výstupov, venovať sa športu, pozrieť si pamiatky, ale aj vychutnať si domácu gastronómiu. Zároveň je Martinik najviac kozmopolitnou krajinou v okolí, vďaka čomu tam nachádzajú svoj druhý domov turisti z celého sveta.

 

Saint-Pierre

Mesto Saint-Pierre má za sebou mrazivú minulosť. Kedysi patrilo medzi najdôležitejšie prístavné lokality v krajine a prijímalo tiež veľký počet turistov. V roku 1902 sa však obnovila činnosť sopky Pelée a chrliaca láva z nej pochovala takmer všetkých ľudí. Prežili len dvaja - väzeň, ktorého pred katastrofou ochránila pevná cela, a jeden z miestnych obyvateľov. Domáci sa však rýchlo spamätali a postupne vybudovali na pôde starého Saint-Pierre úplne nové mesto, ktoré pomenovali rovnakým názvom. Ruiny niektorých budov nechali neporušené, aby tak zostala spomienka na najsmutnejší deň v ich dejinách. V meste sa nachádza aj vulkanologické múzeum, ktoré mapuje činnosť sopky, ale taktiež sa zameriava aj na nešťastné udalosti po jej erupcii.

 

Fort-de-France

Hlavné mesto Fort-de-France je v súčasnosti tiež najvýznamnejším prístavným mestom. Ponúka niekoľko vodných zábaviek - práve odtiaľ sa organizujú prehliadky podmorského sveta a výlety loďou a domáci odporúčajú aj prechádzku po promenáde, ktorá vedie popri pobreží. V meste sa nachádza tiež múzeum, ktoré mapuje dejiny pred a po objavení ostrova známym moreplavcom. Najobľúbenejšou atrakciou je knižnica Schoelcher, ktorá bola postavená v rokoch 1886 až 1887 v Paríži, kde bola súčasťou svetovej výstavy. Potom budovu rozdelili na niekoľko dielov a tie preniesli na Martinik, kde ich znova postavili do pôvodnej podoby. Pomenovaná je podľa významného francúzskeho spisovateľa.

 

Krajina najlepšieho rumu

Podľa odborníkov pochádza najlepší rum na svete práve z Martiniku. Tu dostáva špecifickú chuť vďaka originálnym dreveným sudom, ktoré boli vyrobené výlučne z miestnych drevín. V nich alkohol zreje 6 až 10 rokov a až potom sa dostane k spotrebiteľom. Ak sa chcete pozrieť na výrobu rumu, zájdite do Habitation Clément, malej svätyne tohto nápoja. Okrem liehovaru sa tam nachádza aj veľká plantáž, múzeum a dom so záhradou a vzácnymi sochami, kde žili pôvodní majitelia. Počas prehliadky sa dostanete do všetkých častí tohto veľkého komplexu. Chýbať nemôže ani ochutnávka, po ktorej si môžete kúpiť rum priamo z výroby.

 

Turistika na sopku Pelée

Pelée patrí medzi najaktívnejšie sopky Malých Antíl. V súčasnosti sa nachádza v pokojnej fáze a posledné slabšie erupcie zaznamenali v roku 1932. Vďaka tomu sa jej turisti prestali báť a keďže ponúka jeden z najkrajších výhľadov na ostrove, začali tam podnikať pešie túry. Ak ste si do batožiny pribalili aj športovú obuv, môžete sa presunúť autom na parkovisko tesne pod sopkou a odtiaľ sa po turistickom chodníku vybrať popri pobreží až na samotný vrchol. Na Martiniku nájdete aj niekoľko športových ihrísk, ponúka výborné podmienky na plávanie, potápači si prídu na svoje v Saint-Pierre a tešiť sa môžete aj na skvelé chodníky pre cyklistov.

 

Tropická záhrada Balata

Spolu s Madeirou je Martinik považovaný za jednu najkrajších záhrad sveta. Všade, kam sa pohnete, vás bude obklopovať nádherná príroda plná vzácnych tropických rastlín. Spomedzi všetkých lokalít vyniká najmä tropická záhrada Balata, ktorá sa nachádza neďaleko hlavného mesta. Označovaná je tiež ako domov begónií a bambusov a nájdete tam aj vyše 300 rôznych druhov paliem. Areál je rozdelený do niekoľkých častí, ktoré vytvárajú samostatné záhrady s rôznymi témami. Jeho súčasťou je tiež lanový most, cez ktorý sa dostanete medzi tie najexotickejšie rastliny a stretnúť sa môžete tiež s rôznymi druhmi vzácnych zvierat.

 

Najkrajšie pláže Martiniku

Dovolenka na Martiniku by nebola kompletná bez dokonalého oddychu pri mori. Všetky väčšie pobrežné mestá sa môžu pochváliť plážami najvyššej kvality, kde navyše dostanete aj tie najlepšie služby. Ak hľadáte niečo výnimočné, vyberte sa na Les Salines, ktorá je najvyťaženejšou plážou na ostrove. Dôvodom je nádherná príroda, ktorá ponúka až takmer gýčovo romantické výhľady s bielym pieskom a kokosovými palmami. V tejto lokalite sa nachádza tiež najčistejšia voda. Ak sa chcete vyhnúť ruchu, zájdite tam radšej mimo víkendu. Druhá zaujímavá pláž má názov Diamond a ponúka viac súkromia. Pobrežie je redšie obývané a v menších zákutiach nájdete aj miesta, kde budete úplne sami.

 

Tipy a triky

Cesta: Dovolenka na 10 dní stojí s cestovnou kanceláriou od 1200 eur vyššie. V tejto cene máte len základné výdavky na ubytovanie a dopravu. Ak si počkáte na last minute, môžete vystihnúť zaujímavé akcie. Pri ceste na vlastnú päsť sa dostanete na Martinik s jednou alebo dvoma zastávkami. Lacnejšia alternatíva je s prestupom v niektorom z európskych veľkomiest a potom v Kanade. Spiatočná letenka v hlavnej sezóne stojí okolo 1500 eur. Drahšia cesta s jedným prestupom vedie cez Paríž a cena sa pohybuje od 1000 eur za jednosmernú letenku. V akciách a mimo hlavnú sezónu môžete zohnať letenky za podstatne nižšie sumy.

Vízum: Na vstup do krajiny nepotrebujete víza a ako členom EÚ vám postačí iba platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.

Klíma: Počasie na Martiniku je celoročne príjemné a teplota neklesá pod 20 stupňov. V lete sa pohybuje aj nad 30, no keďže ide o tropickú krajinu, pocitovo ju budete vnímať intenzívnejšie. Od júla do novembra tam majú obdobie dažďov, no tie sú len nárazové a netrvajú viac dní.

Mena: Na Martiniku sa platí eurom, takže nebudete mať žiadne problémy s výmenou peňazí.

Gastronómia: Tunajšia gastronómia je zmesou africkej, francúzskej a karibskej kuchyne. Najtypickejším jedlom je accra. V Karibiku sa pripravuje v rôznych obdobách. Ide o vyprážané ryby, krevety alebo zeleninu. Špecialitou Martiniku je, že ju pripravujú zo slanej ryby a tú pridávajú aj do cestíčka. Veľmi obľúbené sú aj grilované ryby s citrónovou šťavou a bylinkami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa