Orlia zátoka: Jeden z posledných rajov na Zemi

2017-09-27 12:00:00 |   |    | 

Pláž Bahía de las Águilas leží asi 300 kilometrov západne od hlavného mesta Santo Domingo. Je súčasťou národného parku Jaragua v provincii Pedernales a súčasne i Biosferickou rezerváciou UNESCO.



 

Na pláž vedú dve možné cesty. Prvou alternatívou je priplávať sem člnom, tú druhú predstavujú  terénne autá s pohonom na všetky štyri kolesá. V oboch prípadoch je dobré mať sprievodcu, ktorý oblasť dobre pozná a v teréne nezablúdi.

Názov Bahía de las Águilas (v preklade „Orlia zátoka“) je údajne odvodený od tvaru pobrežia, ktoré z vtáčej perspektívy pripomína orla. Podľa inej teórie je však toto miesto pomenované po kršiakoch rybároch (orlovcoch), ktorí sem každoročne migrujú zo Spojených štátov amerických, aby sa párili a prečkali studené zimné obdobie.

Bahía de las Águilas je domovom viacerých ohrozených druhov zvierat, žijú tu viaceré druhy leguánov a vajcia sem prichádzajú klásť rôzne karety či kožatky. V oblasti žije 130 druhov vtákov. Z endemických zvierat môžete vidieť štetinatce, hutie hispaniolske a lamantíny širokonosé.

Žije tu aj jedenásť endemických druhov netopierov. Pod vodnou hladinou sa ukrývajú korálové záhrady, v ktorých môžete šnorchlovať a pozorovať morské hviezdice, vejárovníky a pestrofarebné rybky.

Na palmové háje na juhozápadnom pobreží Dominikánskej republiky nenarazíte. Vďaka minimálnym zrážkam je tunajšia krajina vyprahnutá a lemujú ju len kaktusy či iné suchomilné rastliny. Pláž Bahía de las Águilas síce z jednej strany obklopujú skaly, rastie tu však nízky krovinatý porast. Určite je dobré vziať so sebou opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, slnečník a dostatok pitnej vody a jedla.

Národný park Jaragua bol spolu s parkom Lago Enriquillo a Sierra de Bahoruco v roku 2002 vyhlásený za Biosferickú rezerváciu UNESCO. Cestou naspäť sa môžete zastaviť na úpätí pohoria Sierra de Bahoruco. Vo vnútri národného parku Jaragua leží lagúna Oviedo a archeologické náleziská z predkolumbovských dôb. V jaskyniach El Guanal, La Poza a Mongó môžete obdivovať prastaré maľby indiánskeho kmeňa Taíno.

Za návštevu stoja aj larimarové bane - tento vzácny polodrahokam sa totiž ťaží len tu a nikde inde vo svete. Adrenalín zažijete na zipline dráhe pri prelete nad dažďovým pralesom nedaleko Casa Bonita.

Rozhodne nezabudnite ochutnať aj miestnu kuchyňu, v ktorej sa miešajú španielske, africké a indiánske korene. Výborné sú pokrmy z čerstvých langúst a rýb, ďalej moro (fazule s ryžou ochutenou korením), locrio pripomínajúce španielsku paellu, pšeničné placky yaniqueques alebo bolas de yuca (vysmážané guľky z nastrúhanej juky so syrom, kuracím mäsom a zeleninou).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa