Kuba na vlastnú päsť: 10 tipov, ktoré musíte poznať pred cestou na Ostrov slobody

2018-10-15 12:00:00 |   |    | 

Opäť tu máme sezónu lacných leteniek do exotických krajín. Veľkú pozornosť púta najmä Kuba, ktorá sa nám spája s krásnymi plážami a nezvyčajnou kultúrou. Mnohí dovolenkári sa už práve kvôli tomu nespoliehajú len na cestovné kancelárie a celý pobyt si vybavujú sami. Čo by ste však mali vedieť ešte predtým, ako sa pustíte do plánovania?



 

1. Ako si vybavím víza?

Istotne sa nenechajte zlákať lacnými letenkami, ktoré majú prestup v Amerike. Nato by ste potrebovali špeciálne víza, ktoré stoja 100 dolárov a museli by ste ich navyše vybavovať priamo na letisku v USA. Jednoduchšie sú priame lety alebo prestupy v Európe. V tom prípade potrebujete získať turistickú kartu, ktorú obdržíte v ktorejkoľvek cestovnej kancelárii alebo na ambasáde v Bratislave. Pre jej získanie potrebujete pas platný minimálne 6 mesiacov od vášho pobytu, potvrdenie o kúpe leteniek, potvrdenie ubytovania minimálne na prvú noc pobytu, poistenie a vytlačený online formulár. Cena víz je 22 eur na osobu a vydajú vám ich v priebehu jedného týždňa.

 

2. Môžem platiť v Kube kartou a vyberať peniaze z automatu?

Môžete, ale nespoliehajte sa na to. Kartu berú len v hlavných turistických oblastiach, všade inde musíte mať hotovosť. Peniaze si môžete zaobstarať priamo na letisku alebo v niektorej zo zmenárni vo väčších mestách. Ideálne je zameniť si hneď čo najviac pesos, lebo zmenární nie je až tak veľa a hotely si pri výmene účtujú vyššie poplatky. Na ostrove nájdete niekoľko bankomatov, ale tie nemajú často dostatočnú hotovosť. Z kariet uprednostňujú Visu, ostatné nemusia akceptovať.

 

3. Aké sú podmienky prenájmu auta?

Auto si môžete prenajať len od štátnych firiem s rezerváciou až na mieste, alebo využite služby online zahraničných sprostredkovateľských spoločností. Cesty sú však vo veľmi zlej kvalite, preto cestovné kancelárie odporúčajú, aby ste si zároveň prenajali aj služby šoféra. Ďalším dôvodom na osobného vodiča je fakt, že v krajine je oficiálne zakázané používanie GPS, takže by ste cestovali dosť problematicky. Ku každému prenájmu musíte zaplatiť navyše poistenie, ktoré je v tomto prípade povinné.

 

4. Duálne zobrazovanie cien

Na ostrove fungujú dve meny. Jednou je CUC, ktorá je určená pre turistov a domáci používajú CUP. Obe majú aj rozdielny výmenný kurz. Kvôli tomu všade v obchodoch uvidíte uvedené dve rôzne ceny. Turisti platia za tovar o trochu viac, no v porovnaní s európskymi cenami je to stále veľmi prijateľné.

 

5. Ako je to so stravovaním mimo hotelov?

Služby v malých domácich reštauráciách sa už oproti minulosti vylepšili. Musíte si však napriek tomu dávať pozor, kde sa budete stravovať. Ešte stále tam totiž majú problém dodržiavať niektoré hygienické zásady a kvôli tomu sa môžu dostaviť žalúdočné ťažkosti. Stačí si však ešte pred objednaním dobre prezrieť podnik a potom sa rozhodnite, či tam zostanete, alebo budete hľadať ďalej.

 

6. Ako je to s používaním telefónu a s internetom?

Na viacerých miestach je blokovaný, respektíve slabý telefónny signál. Kvôli tomu je často jednoduchšie poslať SMS, ako sa dovolať. Internet je k dispozícii väčšinou len vo veľkých hoteloch a aj to skôr iba na verejnom priestranstve, nie na izbách. V mestách sú bezplatné hotspoty, ku ktorým sa môžete napojiť prostredníctvom domácej SIM karty alebo po zakúpení kupónu. Kvalita tohto internetu je slabšia.

 

7. Ako je to s chudobou v krajine?

Život na Kube je v súčasnosti o niečo jednoduchší, ale stále to nie je ideálne. Skutočne existujú veľmi chudobné oblasti, v ktorých ľudia nemajú ani dostatok pitnej vody. Pokiaľ budete cestovať prostredníctvom organizovaných tour, do takýchto miest sa nedostanete. Domáce úrady si dávajú záležať na tom, aby ste videli len tú krajšiu časť krajiny. Ak budete cestovať na vlastnú päsť, pripravte sa aj na stret s takouto realitou.

 

8. Všetky potvrdenia si vytlačte a vezmite so sebou

Nespoliehajte sa na to, že máte potrebné rezervácie na ubytovanie, prenájom auta alebo cestovné lístky v smartfóne alebo počítači. Na Kube stále akceptujú hlavne vytlačené potvrdenia, ktoré si potom môžu priamo vziať. Nemôžete si byť istí ani tým, že by ste si ich vytlačili niekde na mieste, pretože je problematické nájsť internetové kaviarne s tlačiarňou.

 

9. Aký spôsob dopravy máte uprednostniť?

Medzi vzdialenejšími oblasťami Kuby funguje letecká doprava, ktorú však prevádzkujú miestne spoločnosti. Ich lietadlá nie sú v dobrom stave, kvôli čomu aj došlo tento rok k tragickej nehode. Osobitou kapitolou je cestovanie železničnou dopravou, keďže do nej neinvestujú veľa peňazí, kvôli čomu je zastaraná. Vlaky majú časté technické problémy a jazdia viac-menej podľa možností a nie časového harmonogramu. Najistejšie je cestovanie autobusmi, ktoré sú modernejšie a klimatizované. Pri vybavovaní lístkov si všimnite na stanici dva druhy okienok. V jednom sa vždy nakupujú lístky na daný deň a v druhom na ostatné cesty, ktoré chcete rezervovať vopred.

 

10. Ako je to s pitnou vodou?

Pitná voda nemusí byť k dispozícii vo všetkých oblastiach. I keď nie je nebezpečná, Európania z nej majú často tráviace problémy. Preto je vhodnejšie kupovať len nápoje v uzavretých fľašiach a nedávať si drinky s ľadom. V drahších hoteloch sa vyhýbajú jej používaniu pri varení. I preto niektorým turistom s citlivým žalúdkom nevyhovuje stravovanie v malých podnikoch, kde tieto pravidlá nedodržiavajú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa