Trinidad a Tobago – dva ostrovy, dva rôzne svety

2020-03-12 12:00:00 |   |    | 

V blízkosti Venezuely sa nachádza dvojica ostrovov Trinidad a Tobago, ktoré tvoria jednu z najzaujímavejších krajín. I keď ich nerozdeľuje až tak veľa kilometrov, v skutočnosti vyzerajú ako dva úplne odlišné svety. Zatiaľ čo Trinidad je rušnejší, plný pútavých pamiatok a nájdete tam zaujímavý nočný život, Tobago má pokojnejšiu atmosféru a uvidíte tam najmä mnoho prírodných krás.



 

Port of Spain

Hlavným mestom Trindidadu a Tobaga je Port of Spain. Tam sa nachádza aj hlavné letisko, na ktoré priletíte z USA alebo Kanady a uvidíte tam tiež najviac pamiatok. Viacero budov postavili v koloniálnom renesančnom štýle. Jednou z najkrajších častí je Červený dom, v ktorom sa nachádza miestny parlament. V Port of Spain sídlia tiež hlavné múzeá, ktoré približujú dejiny tejto krajiny, archeologické vykopávky a prírodné unikátnosti. V centre môžete navštíviť rozsiahlu botanickú záhradu s nádhernými kvetmi. Pozrite si budovy miestnych škôl, ktoré sú situované v historických stavbách s detailnou exteriérovou výzdobou.

 

Vodopády Argyle

Najvyššie vodopády v krajine sa nachádzajú na ostrove Tobago. Sú vysoké 54 metrov a patria k najkrajším prírodným atrakciám. Argyle sú odstupňované do troch častí. K tej strednej sa dá dostať po skalnatej ceste na pravej strane vodopádov. Tam už budú pred vami malé prírodné jazierka, v ktorých sa dá kúpať. V ich okolí vzniká z padajúcej vody jemná hmla, ktorá je počas horúcich dní príjemne osviežujúca. Vodopád vytvára poriadny hluk, takže keď už budete prechádzať po vyznačenom turistickom chodníku, budete ho počuť z veľkej diaľky.

 

Pláž Nylon Pool

Na Trinidade a Tobagu nájdete mnoho nádherných pláží, ktoré lemujú oba ostrovy. Paradoxne tá najobľúbenejšia je zároveň aj najťažšie dostupná. Nylon Pool sa nachádza pri útese Buccoo a dostanete sa tam len pomocou lode. No kvôli tomu je tam atmosféra ako na nejakom opustenom mieste. Jemný piesok, krásne more a navyše úplné ticho, vďaka ktorým si užijete len nádhernú prírodu. Vstup do vody je mierny, výborne sa hodí aj pre plavcov začiatočníkov a môžete sa tešiť na príjemnú teplú vodu, ktorá je ako stvorená na dovolenkové leňošenie.

 

Pláž Maracas

Ak preferujete skôr dobre známe pláže, pri ktorých máte k dispozícii viacero podnikov na občerstvenie a môžete si tak užiť svoje pohodlie, choďte na sever ostrova Trinidad. Tam sa nachádza Maracas, ktorá patrí k najnavštevovanejším lokalitám. Zlatistý piesok v kombinácii s palmami patrí k tým najkrajším dovolenkovým zážitkom. Ak predsa len túžite radšej po pokojnejšej oblasti, ktorá je zároveň aj dobre dostupná, stačí prejsť na niektorú zo susediacich pláží. Keďže sa tam nenachádza až toľko obchodov a podnikov, ľudia sa im trochu vyhýbajú a zostávajú skôr na Maracase, čo vám dáva veľkú výhodu, že si ich môžete užiť iba pre seba.

 

Jazero Pitch

Neďaleko mestečka La Brea sa nachádza jedna z najzaujímavejších prírodných zaujímavostí - jazero Pitch. V skutočnosti ide o súbor malých vodných plôch, ktoré sú nezvyčajným zdrojom prírodného asfaltu. Podľa legendy na tomto mieste v minulosti žili indiáni, ale keď náčelník kmeňa zabil posvätného kolibríka, tak sa na neho bohovia nahnevali. Vtedy popraskala zem a vynorila sa z nej zvláštna čierna hmota. Zdesení obyvatelia odtiaľ ušli a nikdy sa už do tejto časti ostrova Trinidad nevrátili. Dnes sa na túto unikátnosť s jemne bublajúcimi jazierkami chodia pozerať turisti z celého sveta. V období dažďov sú vodné plochy výraznejšie a viac zavodnené.

 

Charlotteville

Na severovýchode ostrova Tobago môžete navštíviť mestečko Charlotteville, ktoré sa preslávilo rybárskou históriou. Podľa cestovateľov je to najfotogenickejšie miesto v krajine. Malé farebné domčeky sú rozmiestnené v zalesnenej oblasti popri pobreží, čo dodáva tejto lokalite osobité čaro. Navyše tam vládne veľmi príjemná pokojná atmosféra, kvôli ktorej sa do tohto mesta veľmi rýchlo zamilujete. Domáci obyvatelia dokonca hovoria, že do Charlotteville prichádzate len na jednu noc, ale nakoniec vás svojim čarom prinúti, aby ste tam zostali celý mesiac.

 

Tipy a triky pred cestou:

Doprava: Z Viedne sa dostanete do Trinidadu a Tobaga s jedným prestupom, ktorý v závislosti od vášho výberu môžete absolvovať v Kanade alebo v niektorom z amerických miest, najčastejšie v New Yorku. Čistý čas letu je približne 15 hodín, spiatočná cesta vás v závislosti od akcie a od obdobia vyjde na približne 800 eur.

Víza: Pokiaľ plánujete stráviť v krajine menej ako jeden mesiac, dostanete sa tam bez víz. Potrebujete iba platný cestovný pas.

Mena: Na ostrovoch sa platí trinidadským a tobagským dolárom. Za sto miestnych dolárov zaplatíte približne 14 eur.

Klíma: Teploty sú tam celoročne veľmi príjemné, väčšinou je horúce počasie so slnečnými dňami. V čase od júna do decembra je obdobie dažďov a vyššie riziko tajfúnov.

Bezpečnosť: V krajine je vysoká kriminalita, najmä čo sa týka prepadov a krádeží. Odporúča sa nosiť menšiu hotovosť a iba kópie dokladov. Mimo hotelových rezortov sa pohybujte v organizovaných skupinách na spoločných výletoch. Po zotmení zostávajte vo vašom ubytovaní a po krajine by sa nemali pohybovať osamelé ženy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa