Užite si tento rok naplno: 7 jednoznačných dôvodov pre dovolenku na Jamajke

2021-01-02 12:01:00 |   |    | 

Jamajka sa nachádza v západnej časti Karibiku a ponúka celoročne príjemné počasie. V našich mysliach je to možno len ďalší exotický ostrov, ktorý nám okrem pláží nemá čo poskytnúť. No to je jeden veľký omyl, pretože krajina je plná historických i prírodných prekvapení. Nachádza sa tam napríklad až 120 riek, ktoré využívajú na rôzne vodné športy a tešiť sa môžete aj na túry k nádherným vodopádom.



 

Minerálne pramene podobné tým v Nemecku

Na ostrove je veľmi úrodná pôda, vďaka čomu sa tam podľa domácich darí akýmkoľvek rastlinám. Preto sa môžete tešiť aj na gurmánske zážitky spojené s rôznymi exotickými druhmi ovocia či zeleniny. Typické pláže majú jemný biely piesok a sú ako stvorené na romantické prechádzky. Niektoré z nich sú bohaté na minerály, preto majú čierne sfarbenie. Najobľúbenejšou plážou je Treasure, ktorá je dlhá okolo päť kilometrov a v jej okolí sa nachádzajú aj menšie opustené jaskyne. No len čo sa nasýtite mora, môžete sa vybrať na vidiek, kde už budete v blízkosti nádherných pralesov. Práve v tejto časti sa môžete tešiť aj na veľmi milé prekvapenie. Na Jamajke by ste zrejme nečakali žiaden minerálny prameň, ale ten tunajší má veľmi podobné zloženie ako minerálna voda v nemeckom Baden-Badene, preto sa ho taktiež snažia využiť na rozvoj kúpeľníctva.

 

Bohaté dejiny

Vývoj dejín na Jamajke poznačila nadvláda Španielska a Anglicka. Obe krajiny vtisli pečať tunajšej architektúre a snažili sa ovplyvniť aj domácu kultúru. Ostrov objavil počas svojej druhej plavby Kolumbus, ktorý ho nazval najúžasnejším miestom na svete, kde sa obloha stretávala s kopcami. Jamajka mala už od nepamäti výbornú pozíciu na medzinárodnom trhu, preto bol o ňu tak veľký záujem. Do sveta vyvážali rôzne druhy citrusov a ovocia, neskôr tam začali pestovať cukrovú trstinu. Práve vznik plantáží však poznačil ostrov negatívnym spôsobom. V tom čase tam začali zvážať otrokov, ktorí pracovali v nehostinných podmienkach. Preto sa Jamajka pokladala aj za vynikajúci trh s lacnou pracovnou silou, po ktorú tam chodili i Európania. Niektoré plantáže sú v súčasností sprístupnené pre verejnosť ako obľúbená atrakcia, ktorá vysvetľuje neľahké postavenie týchto ľudí a dejiny plantážnictva.

 

Jeden z najväčších motýľov

Krajina je známa aj tým, že sa tam darí vtákom, preto tam môžete pozorovať tridsať ojedinelých druhov. Ten najvzácnejší a najobľúbenejší je kolibrík červenozobý, ktorého prezývajú „vták doktor“. Nachádza sa dokonca v niekoľkých logách a erboch, najznámejší je ako maskot jamajských aerolínií. Ďalším zaujímavým živočíchom je najväčší motýľ v západnej hemisfére. Papilio cresphontes je známy tmavým čiernym podkladom so žltým sfarbením. Jeho rozpätie krídiel je až do 20 centimetrov, preto je často veľmi obľúbeným fotoobjektom. Na Jamajke sa vo voľnej prírode veľmi dobre darí orchideám a obľúbenou lahôdkou sú tunajšie mangá, ktoré sú aromatickejšie a sladšie.

 

Svetielkujúca lagúna

Jednou z najobľúbenejších prírodných atrakcií je lagúna neďaleko mesta Falmouth. Tá počas dňa nevyzerá nijako špeciálne, ale v noci si pre vás pripravila unikátne divadlo. Vo vode sa totiž nachádzajú špeciálne mikroorganizmy, ktoré vytvárajú zaujímavý efekt. Pri kontakte s loďou alebo s človekom začnú namodro svetielkovať. Preto keď si pôjdete zaplávať, zrazu sa okolo vás všetko rozžiari a bude to vyzerať naozaj neobyčajne.

 

Jazda na koňoch v mori

Voda zohráva hlavnú úlohu aj medzi najobľúbenejšími atrakciami. Na tunajších riekach organizujú splavy na rafte a v pokojnejších častiach na kajaku. Môžete plávať v mori, šnorchlovať a vyskúšať si windsurfing. V Jamajke sa nachádza aj niekoľko akvaparkov. No tou najzaujímavejšou atrakciou je jazda na koňoch po pláži a neskôr aj priamo v plytkej morskej vode, kde sa budete prechádzať popri pobreží. Je to unikátny zážitok, vďaka ktorému si najlepšie vychutnáte aj okolie pláží. Pri nich sa nachádza tiež veľa stromov a zelene, ktoré sú ako stvorené na pozadie na túto atrakciu.

 

Jaskyne na každom kroku

Veľká časť povrchu ostrova je vápencového pôvodu. To prinieslo pre turistov jednu dôležitú zaujímavosť. Nech sa pohnete kamkoľvek, nájdete tam úžasné jaskyne. Tá najznámejšia je Green Grotto, preteká do nej voda a má bohatú kvapľovú výzdobu. Lenže ešte krajší zážitok je, ak sa vyberiete len tak popri pobreží alebo na prechádzku do lesa a sami tam nájdete svoju skrytú nádheru. Na viacerých miestach sa nachádzajú krásne malé jaskynky, ktoré sú voľne prístupné a môžete ich preskúmať na vlastnú päsť.

 

Kingston s Marleyho múzeom

Počas dovolenky na Jamajke by ste istotne nemali obísť ani hlavné mesto. To síce nemá dobrú povesť kvôli vysokej kriminalite, ale napriek tomu tam spolu so sprievodcami objavíte úžasné zákutia. Či sa vyberiete do moderných štvrtí, prejdete popri pobreží alebo si zájdete na túru do Blue Mountains, určite sa nebudete nudiť. Medzi najvýznamnejšie historické atrakcie patrí dom Devon, ktorý ponúka zmes typickej domácej a koloniálnej architektúry. Taktiež sa môžete tešiť na múzeum Boba Marleyho, ktorý sa stal ikonou tohto ostrova a ešte stále ovplyvňuje názory mnohých mladých ľudí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa