Aruba – najromantickejší z karibských ostrovov

2021-02-15 08:01:00 |   |    | 

Dovolenka v Karibiku je snom mnohých cestovateľov. Väčšina ostrovov tam ponúka nádhernú divokú prírodu a pláže s jemným pieskom, vďaka ktorým sa razom ocitnete v inom svete. Každá z krajín púta pozornosť nejakým iným spôsobom. Aruba dostala prezývku destinácie zamilovaných, lebo tam ľudia často jazdia na svadobné cesty či zásnuby.



 

Oranjestad

Práve teraz prichádza ideálne obdobie na návštevu tohto nádherného ostrova. V Arube je najlepšie počasie od januára do marca, lenže vtedy sú tam zároveň aj najdrahšie pobyty. Keď chcete ušetriť, vyberte sa tam medzi aprílom a augustom. Teploty sú ešte stále príjemné, neprší tam často a ceny za ubytovanie sú podstatne nižšie. Hlavným mestom krajiny je Oranjestad. Na ňom môžete najviac badať holandský vplyv. Stačí sa prejsť centrom, ktoré má až prekvapivo európsky charakter a na každom kroku uvidíte nádherné farebné domčeky. Okrem toho tam nájdete hlavný prístav, vzácne historické múzeum, môžete sa pozrieť do bývalej pevnosti a zájdite aj do luxusného nákupného centra, ktoré je postavené v renesančnom štýle.

 

Orlia pláž

Dve najznámejšie pláže na ostrove sú Orlia a Palmová. Najviac obľúbených rezortov nájdete na Palmovej, ktorá je obklopená viacerými hotelmi. Ak hľadáte počas leňošenia na slnku aj viac pohodlia, tak v tom prípade by ste istotne mali zájsť na toto miesto. V jej blízkosti je niekoľko podnikov, ihriská pre deti a niekoľko rezortov ponúka aj oddych na súkromnom kúsku pláže. Najväčším tromfom Aruby je Orlia pláž, ktorá vám bude pripomínať divoké opustené ostrovy. Nádherný biely piesok, exotické stromy, ticho a nech sa pozriete kamkoľvek, všade sa vám naskytnú luxusne nádherné výhľady. Práve toto miesto je vyhľadávané zamilovanými párikmi.

 

Ruiny bane na zlato

V 19. storočí objavili na Arube zdroj zlata. Kvôli tomu na severe ostrova postavili veľkú baňu, ktorá dala zamestnanie mnohým domácim obyvateľom. Lenže zásoby tohto vzácneho kovu neboli tak veľké, preto ho tam ťažili iba v priebehu desiatich rokov. Potom baňu uzatvorili a kvôli tomu začala chátrať. Odvtedy nikto ruiny nezbúral a dnes sa stali vyhľadávanou atrakciou, kde si najmä mladí cestovatelia chodia robiť zaujímavé fotografie. Tieto budovy sú voľne prístupné, ale pri ich skúmaní dávajte pozor, keďže sú už vo veľmi zlom stave.

 

Prírodné bazény

Až pätinu ostrova zaberá Národný park Arikok. Ten vo veľkej miere prechádza priamo pri pobreží a nájdete tam niekoľko nádherný brál, z ktorých máte úžasný výhľad na celé okolie a pláže. Súčasťou tejto úžasnej chránenej oblasti sú obľúbené prírodné bazény. Nájdete ich v rôznych končinách sveta, ale tie na Arube sú výnimočné tým, že sú veľké, takže sa v nich nemusia ľudia tlačiť, tak ako to často býva. V samotnom parku navštívte malé lesy s exotickými rastlinami, pozrite si priamo v prírode voľne žijúce kozy a veľké jašterice a prejdite sa po prírodnom kamennom moste s vyhliadkou.

 

Jaskyňa Fontein

Na ostrove nájdete niekoľko jaskýň, pričom tri najvýznamnejšie sa taktiež nachádzajú v spomínanom národnom parku. Volajú sa Guadirikiri, Huliba a Fontein. Najvzácnejšia z nich je posledne menovaná, v ktorej sa našli pozostatky po prvých pôvodných obyvateľoch. Historici sa domnievajú, že v nej prvé domorodé kmene žili už pred štyritisíc rokmi. Okrem krásnej výzdoby tam uvidíte nástenné maľby, ktoré zrejme nakreslili Indiáni. V ostatných dvoch našli svoj domov ojedinelé druhy netopierov, preto je táto oblasť prísne chránená.

 

Zvieracie farmy

Na ostrove nájdete až tri interaktívne zvieracie farmy, kde sa dozviete zaujímavé informácie zo života týchto druhov. Prvá z nich je venovaná pštrosom. Prehliadku majú urobenú pútavým spôsobom, keďže sa pomocou kvízov dozviete rôzne zaujímavosti o chove, vlastnostiach a nezvyčajnostiach týchto veľkých vtákov. Konečne dostanete aj odpovede na otázky, prečo v strachu skrývajú hlavu do zeme. V poslednej časti prehliadky sa už dostanete priamo k pštrosom, ktoré môžete fotiť, pohladkať a nakŕmiť ich. Motýlia farma sa nachádza priamo v hlavnom meste. Prehliadka trvá 20 minút a môžete si pozrieť vyše sto rôznych druhov. Osol sa aj v súčasnosti využíva na Arube na prepravu na krátke vzdialenosti a je to obľúbená atrakcia pre turistov. Preto tam zriadili záchranné centrum, kde uchýlia všetkých opustených oslíkov a návštevníkom prezradia detaily o ich chove a starostlivosti o nej. Po návšteve môžete na centrum prispieť dobrovoľným príspevkom.

 

Skaly Ayo a Casibari

Navštívte tiež dva netradičné miesta v podobe veľkých skalných balvanov Ayo a Casibari. Tie pôsobia ako nadrozmerné kamene voľne pohodené v tejto krásnej prírode. Pri Ayo sa nachádza jeden z kamenných mostov a budete mať odtiaľ výhľad najmä na blízke pláže. Oveľa zaujímavejšie vyhliadkové miesto je na Casibari. I keď tieto skaly vyzerajú nezdolateľne, z jednej zo strán tam vedie turistický chodník. Keďže sa tento kamenný útvar nachádza presne uprostred ostrova, uvidíte odtiaľ všetky dôležité mestá a pobrežie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa