Ostrovy Turks a Caicos lákajú na jeden z najväčších koralových systémov na svete

2021-07-21 12:00:00 |   |    | 

Cestovatelia sa delia do troch hlavných kategórií – tých, ktorí milujú pamiatky, druhú skupinku, ktorá len tak leňoší na pláži a tretiu, ktorá miluje nádhernú prírodu a výlety do nej. Ak patríte do tej poslednej, v tom prípade si istotne zamilujete štyridsať ostrovov, ktoré tvoria Turks a Caicos. Tie sa nachádzajú v blízkosti Bahám a patria pod správu Spojeného kráľovstva.



 

Grace Bay

Jedným z hlavných dôvodov, prečo si dovolenkári vyberajú práve Turks a Caicos, sú tunajšie pláže a podmorský svet. Podľa milovníkov potápania sa v okolí štyridsiatky ostrovov nachádza nielen jeden z najväčších, ale najmä najkrajších koralových systémov na svete. Preto keď tam budete dovolenkovať, istotne si pozrite aj všetku tú krásu pod hladinou. Väčšina rezortov ponúka výlety s profesionálnymi potápačmi, ktorí sa s vami na loďkách doplavia na tie najlepšie miesta. Okrem iného sa tam darí aj rybárstvu a veľa hotelov ponúka zážitkovú večeru, keď si sami ulovíte rybu, ktorú vám potom uvaria podľa vášho želania. Ak si chcete užiť len nádherné more a pláže, v tom prípade sa vyberte na Grace Bay na ostrove Providenciales. Tú radia aj medzi najkrajšie prímorské oblasti v Karibiku. Zaujímavosťou je plávanie s delfínom, ktorý je tunajšou atrakciou a často pripláva až tesne k pobrežiu, pretože sa už nebojí ľudí.

 

Jazda na koňoch na Long Bay

Väčšina atrakcií na Turks a Caicos sa sústreďuje pri plážach. Na ostrovoch vám ponúkajú skvelé možnosti na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, surfovanie a niektoré oblasti sú vhodné pre kajakovanie alebo paddleboarding. Jedným z najkrajších kúskov pobrežia je Long Bay. Tam nájdete nádhernú prírodu a vstup do mora je len veľmi mierny. To využili na jednu z veľmi obľúbených zaujímavostí. Na Long Bay totiž organizujú jazdy na koňoch priamo po pláži a keďže tam nie je tak hlboká voda, zájdete aj do mora. Pre dovolenkárov je to mimoriadne populárna atrakcia, ktorú si užívajú najmä počas západu slnka.

 

Jaskyne Conch Bar

Pre niektorých bude možno prekvapením, že na ostrovoch sa nachádza aj veľa jaskýň, ktoré sú najmä popri pobreží. Najznámejšie z nich sa volajú Conch Bar a dostanete sa k nim ľahko autom z Grace Bay. Ide o najväčší podzemný jaskynný systém v Karibiku. Môžete tam ísť buď na prehliadku so sprievodcami organizovaných výletov, alebo sa tam vyberiete sami na vlastnú päsť, keďže sú voľne prístupné. Jaskyne majú krásnu výzdobu a steny sú čiastočne obrastené machom. Dávajte si pozor najmä na tmavé dlhé tunely, pretože tam žije množstvo netopierov. Ak z nich máte strach, vojdite len do hlavných miestností, ktoré v minulosti slúžili ako prvé obydlia pôvodných obyvateľov.

 

Grand Turk Cruise Center

Pri týchto ostrovoch nájdete výborné podmienky pre surfovanie. No ak patríte medzi začiatočníkov, alebo ste si tento šport ešte nikdy nevyskúšali, možno na neho hneď nenaberiete odvahu. Preto pri prístave postavili zábavné Grand Turk Cruise Center, ktoré okrem iného ponúka bazén s umelými vlnami, na ktorých sa najlepšie naučíte, ako pevne stáť na surfe a užiť si túto aktivitu. V centre nájdete aj špeciálnu časť, kde sa venujú výskumu NASA, ktorý tam prebiehal pred rokmi a taktiež máte k dispozícii bazény, v ktorých si môžete zaplávať.

 

Maják Grand Turk

I keď Turks a Caicos vyzerajú ako raj na zemi, až do 19. storočia sa tam námorníci veľmi nechceli plaviť. Veľkým problémom bolo zlé osvetlenie pobrežia. Preto keď námorníkov postihlo zlé počasie a k ostrovom sa dostali až po zotmení, hrozilo veľké riziko zrážok. Dokonca sa niektoré koráby potopili tesne pred cieľom cesty, alebo narazili na pevninu. Z toho dôvodu tam v roku 1852 postavili prvý maják, ktorý sa stal symbolom tejto krajiny a obľúbeným miestom na výlet.

 

Štvrtky s grilovanými rybami a morskými plodmi

Domáci obyvatelia majú jeden milý zvyk. Pokiaľ im to dovolí počasie, každý štvrtok večer sa stretávajú na veľkej grilovačke v blízkosti Grace Bay. Na tej pripravujú čerstvé úlovky z mora a aj vy si môžete pochutnať na fantastických rybách a morských plodoch. Podávajú ich so zeleninovými šalátmi alebo s hranolkami či opekanými zemiakmi. I keď ide najmä o komunitné stretnutie, časom medzi sebou veľmi radi privítali aj turistov. Odvtedy je to pre všetkých taký malý sviatok, počas ktorého sa hostia na dobrom jedle, tancujú spolu a turistov zoznamujú s ich kultúrou.

 

Tipy na dovolenku na Turks a Caicos

Najlepší čas na dovolenku: Ideálne obdobie na výlet na Turks a Caicos je od februára do konca apríla. Dobré počasie tam máte aj počas letných mesiacov. So začiatkom jesene sa však zvyšuje riziko hurikánov, ktoré sú v tejto oblasti pomerne časté.

Klíma: Pokiaľ sa do týchto končín vyberiete v odporúčanom období, môžete očakávať príjemné teplé dni s teplotou okolo 28 stupňov. Počasie je vtedy stabilné, suché a ideálne na dovolenkovanie. No od jesene tam padá veľké množstvo zrážok, ktoré vám rýchlo pokazí váš výlet.

Bezpečnosť: V porovnaní s ostatnými karibskými oblasťami je tam kriminalita na pomerne nízkej úrovni. Pozor si však musíte dávať na pobyty na hlavnom ostrove, kde dochádza k častým krádežiam. Tunajšie úrady preto upozorňujú turistov, aby sa vyhli bývaniu v súkromí a radšej zvolili menši riziko v hotelových rezortoch.

Mena: Na ostrovoch sa platí americkým dolárom. Väčšina malých obchodov uprednostňuje hotovosť.

Doprava: Keďže je krajina súčasťou Spojeného kráľovstva, platia tam rovnaké pravidlá ako v Anglicku. S autom sa teda jazdí po ľavej strane a pohodlne sa tam dohodnete po anglicky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa