Panenské ostrovy – dovolenka ako v raji

2021-10-01 08:01:00 |   |    | 

Krajinu Panenské ostrovy tvorí niekoľko desiatok menších ostrovčekov. Časť z nich patrí pod britskú vládu a časť je priradená k americkému územiu. Príznačná pre obe je nádherná príroda, ktorá vás presunie rovno do raja.



 

Britské Panenské ostrovy

Objaviteľom Panenských ostrovov je Krištof Kolumbus, ktorý ich nazval Ostrovmi svätej Uršuly a 11 000 panien. Dlho na nich žili len domorodci, až neskôr ich začali osídľovať Európania. Nakoniec si ich medzi sebou rozdelili Angličania a Američania. Britská časť pozostáva zo 40 ostrovov, z ktorých je však iba 15 osídlených. Na tie opustené často organizujú výlety pre turistov, ktorí si tam robia piknik, plávajú a oddychujú. Vo svete sa preslávili vďaka pestovaniu cukrovej trstiny, kvôli čomu sú však spájané aj s otroctvom. V minulosti tam nevoľníkov nielen zvážali, ale časom s nimi začali aj obchodovať.

 

Americké Panenské ostrovy

Druhá časť bola osídlená neskôr a časom sa tam presťahovalo veľa Dánov. Tí ostrovy počas 1. svetovej vojny predali Američanom, ktorí tam potrebovali vybudovať vojenskú základňu. I keď sú súčasťou USA, obyvatelia Panenských ostrovov nemajú v tejto krajine volebné právo. Majú vlastný politický systém a volia si svojich vládnych predstaviteľov. V porovnaní s Britskými Panenskými ostrovmi je tu exotickejšia príroda, ktorá má dobré meno aj medzi prominentnými hosťami. Tí tam začali často chodiť do pribúdajúcich luxusných rezortov, ktoré z tohto miesta robia dovolenkový raj.

 

Národný park Panenských ostrovov, Svätý Ján

Najviac navštevovanou turistickou atrakciou je Národný park Panenských ostrovov, ktorý sa rozprestiera na ostrove Svätý Ján. Pokrýva plochu 5000 akrov, ktoré dostala krajina do daru od Rockefellera. Od roku 1956 ich zaradili medzi územia s vyššou ochranou a založili tam národný park. Tiahne sa od pobrežia až do vnútrozemia, kde je veľa možností na túry. Môžete sa vybrať na vychádzku popri pobreží alebo navštívte pozostatky mlynov na spracovanie cukru. V tejto časti sa nachádzajú aj nádherné pláže, pri ktorých nájdete lokality s pestrým podmorským svetom. Žije tam 800 druhov rastlín a 30 druhov tropických vtákov, ktoré lákajú odborníkov na biológiu.

 

Road Town

Hlavným mestom Britských Panenských ostrovov je Road Town na ostrove Tortola. Už od začiatku sa tam nachádzal hlavný prístav a túto pozíciu si udržal až dodnes. Často tam kotvia aj jachty boháčov, ktoré chodia obdivovať turisti. V meste sa nachádza aj starobylá pevnosť a mlyny, kde otroci spracovávali cukor. Jednou z najobľúbenejších atrakcií je botanická záhrada, ktorá sa rozprestiera na ploche viac ako štyri hektáre. Okrem tropických rastlín v nej uvidíte aj nádherné fontány, mosty a ukážky úžasnej záhradnej architektúry. Vyjdite si na výlet na jeden z blízkych kopcov, odkiaľ budete mať vyhliadku nielen na Road Town, ale aj na veľkú časť ostrova.

 

Charlotte Amalie

Na ostrove Svätý Tomáš leží zase hlavné mesto Amerických Panenských ostrovov. Charlotte Amalie sa taktiež môže pochváliť pevnosťou, ktorá mala za úlohu ubrániť aj blízke ostrovy. Tá je zároveň najstaršou doteraz zachovanou budovou v krajine. V centre mesta uvidíte viac ako na ktorýchkoľvek iných mestách vplyv dánskej kultúry. Viaceré domy majú až dodnes architektúru s ich prvkami a poskytujú tak zaujímavý pohľad na uličky. Pochutnajte si aj na jedlách z tradičnej gastronómie, ktoré servírujú v reštauráciách, ale i v tradičných fast foodoch.

 

Ostrov Anegada

Súčasťou britskej časti Panenských ostrovov je aj Anegada. Pod morom sa nachádza veľa skál, ktoré boli pre námorníkov zradné a v minulosti tam stroskotalo niekoľko desiatok lodí. Zopár vrakov sa ešte stále nachádza na dne a patria medzi hlavné zaujímavosti pri potápaní. Ostrov má výborné podmienky pre rôzne exotické rastliny, darí sa tam najmä divokým orchideám. Popri pobreží stojí niekoľko rezortov, takže si tam môžete užiť aj dlhšiu dovolenku. Tešiť sa môžete najmä na prechádzky nádhernou divokou prírodou, ktorá patrí k chráneným oblastiam v tejto krajine.

 

Praktické tipy

Cesta: Na Britské i Americké Panenské ostrovy sa dostanete z Londýna. V oboch prípadoch vás čaká minimálne jeden prestup. Spiatočná cesta sa v závislosti od sezóny pohybuje od 800 eur vyššie. Drahšie ceny majú letenky do americkej časti.

Vízum: Ani na Britské, ale ani na Americké Panenské ostrovy nepotrebujete víza. Musíte mať len pas, ktorý má platnosť minimálne šesť mesiacov od vstupu do krajiny. V niektorých prípadoch žiadajú aj spiatočnú letenku.

Mena: V oboch prípadoch môžete platiť americkým dolárom. Na väčšine miest funguje platba kartou. Ceny sú podobné ako v obľúbených európskych letoviskách.

Podnebie: Priemerná ročná teplota sa pohybuje okolo 27 stupňov. Voda je tam veľmi príjemná a zaplávate si kedykoľvek, keď sa tam dostavíte na dovolenku. Počas jari bývajú častejšie dažde.

Bezpečnosť: Z hľadiska bezpečnosti ide o dobré lokality. Problémom bývajú iba drobné krádeže.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa