Nechajte sa zlákať Karibikom: Okrem rajských pláží ponúka aj 5 prírodných unikátov

2022-10-13 07:30:00 |   |    | 

November je ideálnym obdobím na útek do horúceho tropického raja. K najkrajším destináciám patria karibské ostrovy, ktoré okrem nádherných pláží lákajú aj na unikátne zážitky pre milovníkov prírody. Tu je päť z nich.



 

1. El Yunque, Portoriko

Svahy pohoria El Yunque v Portoriku pokrývajú neuveriteľne husté lesy jasnozelenej farby. Ročne sem dopadá až 305 centimetrov zrážok, ktoré zabezpečujú ideálne životné prostredie pre vyše 240 druhov stromov, 50 druhov orchideí a tiež množstvo vtákov, motýľov a stromových žiab. Turistov sem však najviac láka vodopád La Coca, kedysi považovaný za legendárnu „fontánu mladosti“.

 

2. Cenote, Mexiko

Cenote sú krasové jazierka alebo otvory v zemi, ktoré vznikli prepadnutím vápencových skál a následne sa zaplnili podzemnou vodou. K najobľúbenejším patrí Cenote Azul južne od obľúbenej turistickej destinácie Playa Del Carmen v Mexiku. Má hĺbku takmer 92 metrov, kde môžu potápači obdivovať stalaktity, stalagmity, ale aj niekoľko pamiatok po Mayoch, ktorí verili, že podvodné jaskyne sú chodbou do podsvetia. Nemenej populárnou je aj cenote Il Kil, kde sa môžete okúpať.

 

3. Pekelmeer, Bonaire

„Pekelmeer“ znamená v holandčine „slané jazero“ a nachádza sa na južnom cípe ostrova Bonaire. Predstavuje úplne unikátny svet – rozľahlé ružové vodné plochy lemujú jasnomodré plytčiny a tomu všetkému dominujú obrovské biele pyramídy soli. Vizuálne krásna, no pomerne nehostinná oblasť má aj výnimočných obyvateľov. Je to jedno zo štyroch miest sveta, kde žijú plameniaky so žiarivo ružovou farbou.

 

4. Martha Brae, Jamajka

Absolútne unikátny zážitok ponúka aj plavba cez jamajskú džungľu po rieke Martha Brae na bambusovej plti, aké sa kedysi využívali na prepravu cukrovej trstiny. Dnes môžete namiesto nej hľadať na brehoch stromy s exotickým ovocím, napríklad ackee, chlebovník alebo fľaškovník a užívať si dokonalý pokoj a romantiku.

 

5. La Soufrière, Svätá Lucia

Úplne unikátny zážitok ponúka karibský ostrov Svätá Lucia. La Soufreire je totiž jediná sopka na svete, kde môžete autom vojsť do krátera a prechádzať sa medzi bublajúcimi jazierkami, ktoré vznikli pred asi 35 tisíc rokmi. V studenších sírnych prameňoch sa dá aj kúpať a voda v nich má údajne blahodárne účinky na pokožku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa