V raji zvanom Bora Bora v spoločnosti filmových hviezd

2012-01-01 10:00:00 |   |    | 

Tichomorský ostrov Bora Bora pravidelne víťazí v anketách o najkrajšie miesto sveta. Niet divu, že je zároveň i miestom, kde je k dispozícii jedna z najluxusnejších a tým pádom najdrahších dovoleniek na planéte. „Vodný bungalov tu môže vyjsť jedného i na tisíc dolárov za noc,“ prezrádza personál hotela. „Prichádzajú k nám i známe filmové hviezdy, ktoré si pochvaľujú súkromie a netradičný luxus.“



„V tahitskom jazyku znamená Bora Bora prvorodený,“ poznamenáva k tomu odborník na polynézsku kultúru. „Miestni obyvatelia tým možno poukazujú na to, že sa ostrov objavil nad morskou hladinou už pred piatimi miliónmi rokov po výbuchu sopky,“ polemizuje ďalej. Od tej doby sa však Bora Bora vlastnou váhou prepadá späť do mora. Z pôvodne kruhového kráteru dnes nad hladinu vyčnieva len polkruh a dve hory. Zvyšok pohltila lagúna.

 

Luxus za koralovou hradbou

Tá je ohraničená koralovým útesom, ktorý objíma celý ostrov. V jeho vnútri je voda teplá, plytká a tyrkysovo modrá, zvonku zúri tmavý, divoký a hlboký oceán. „Hranica medzi peklom a rajom je tu široká len dva až desať metrov,“ glosuje šírku ochranného korálového valu potápačský inštruktor, ktorý tu sprevádza podmorským svetom stovky turistov ročne. Turistickým centrom ostrova je mys Matira.

Pláž s jemným koralovým pieskom, ktorá ho lemuje, je jedinou klasickou plážou na ostrove a zároveň víťazom ankety o najkrajšiu pláž sveta. O nič horšie však nie sú malé pláže na jednotlivých ostrovčekoch rozosiatych v lagúne. „Hovorí sa im motu a väčšina z nich patrí buď hotelom alebo miestnym,“ upozorňuje turistov, „Väčšinou nie je problém, keď si ju na pár dní ukradnete pre seba, ale je lepšie sa dopredu dohodnúť s majiteľom.“

Na niektorých motu v posledných rokoch vyrástli hotelové komplexy. „Nepredstavujte si však pod týmto názvom klasické stavby,“ upozorňuje delegát. „Najčastejšie sa tu totiž býva v luxusných bungalovoch z prírodných materiálov.“ Tie ponúkajú snáď všetko, od postele pod holým nebom, cez terasu nad hladinou až po presklené panely v podlahe, ktorými môžete pozorovať život pod hladinou mora. Samozrejme tomu zodpovedá i cena, ktorá sa šplhá k tisícke dolárov za noc.

 

Útočisko hollywoodských hviezd

„Je pravda, že Bora Bora je asi najdrahšou destináciou v Polynézii,“ pritakáva delegát, ale vzápätí dodáva: „Nie každé ubytovanie sa tu však šplhá k takým vysokým sumám.“ Bývať sa dá i lacnejšie a úplným extrémom je stanový kemp, kde sa na jednu noc ubytujete za 15 dolárov. „Tam však asi nestretnete hollywoodské hviezdy, ktoré na Bora Bora prichádzajú dovolenkovať,“ usmieva sa.

Práve Bora Bora je ich častým cieľom. Dráždivá exotika za neuveriteľne vysoké ceny, pôžitkárska dekadencia a rozprávkové hotelové komplexy každý rok privábia trebárs Cameron Diaz, Davida Copperfielda, Pamelu Anderson alebo „agenta 007 vo výslužbe“ Piercea Brosnana.

Turisti ich môžu stretnúť napríklad i v bare Bloody Mary´s. „Na rozdiel od niektorých iných miest nie sme až neprimerane luxusný podnik,“ vraví čašník. Pohľad do interiéru mu dáva za pravdu – jednoduché kokosové stoličky, strecha z dosiek a miesto podlahy vám pod nohami jemne škrípe biely piesok. Bloody Mary´s neboduje luxusom, ale jedinečnou atmosférou a výbornou kuchyňou, ktorej základom sú čerstvo nachytané ryby.

 

Z pláže až na najvyšší vrchol Bora Bora

Najskôr vám tu odporučia raju s omáčkou z morských ježkov. „A ak je to na vás  priveľká exotika, môžete skúsiť aspoň šalát zo surových rýb pokvapkaný limetkovou šťavou,“ ponúka čašník ďalej. Miestna kuchyňa stojí a padá na plodoch mora, ktoré vám pripravia buď v reštaurácii alebo sa môžete pokúsiť o ich prípravu sami. Na predaj sú v prístave hlavného mesta ostrova – vo Vaitape. Trhovníci tu ponúkajú nielen čerstvo vylovené ryby, ale i čerstvé a svieže tropické ovocie.

Počas dovolenky na Bora Bora nie je nutné obmedziť sa len na povaľovanie na pláži, prípadne opaľovanie na terase bungalovu. „Okolo celého ostrova vedie asi 20 kilometrov dlhá cesta, takže si jeho veľkú časť môžete prejsť na bicykli,“ radí personál na recepcii. Samozrejme je možné požičať si aj auto, ale účet z požičovne vám riadne prevetrá peňaženku. Denná taxa sa pohybuje okolo sto dolárov.

Obľúbené sú i pochody na dva vrcholy, ktoré tvoria typickú siluetu ostrova. Z najvyššieho bodu - Mt. Otemanu - je unikátny výhľad na celú lagúnu. Podobné je to i pri pohľade z Mt. Pahia. Ten je však možné zdolať len náročným štvorhodinovým trekkingom. „Odmenou je ale úžasná príroda a to, že sú všade okolo vás divoké orchidey,“ láka k výstupu sprievodca.

Starší názov pre mys Matira a jeho okolie bol „Mai te pora“, teda „Stvorené bohmi“. Krása tunajšej prírody sa tak premietla i do pomenovania niektorých častí ostrova. „A povesť najkrajšieho ostrova sveta neklame,“ vravia tí, ktorí na Bora Bora boli. Dôkazom toho sú i neustále plné hotelové kapacity a záujem zo strany hollywoodských hviezd.

 

Adrenalín na Bora Bora

 

  • Prechádzka po dne

Tejto aktivite sa tu hovorí „aqua safari“. Oblečú vás do špeciálneho obleku, na hlavu pripevnia helmu a vy ste potom schopní sa prechádzať po morskom dne a kŕmiť ryby okolo seba.

 

  • Kŕmenie žralokov

To, či máte strach, si môžete otestovať pri kŕmení žralokov. Pod dohľadom inštruktora sa ponoríte pod hladinu, z vaku vytiahnete kus lososa a potom už len sledujete žraločie hemženie okolo seba.

 

  • Podmorská ponorka

Miniponorka pre šesť osôb sa ponorí do hĺbky až 40 metrov. Pokiaľ sa teda bojíte vystaviť svoju kožu rybkám pod hladinou priamo, môžete si je prezrieť cez sklo ponorky.

 

Tipy na dovolenku - Francúzska Polynézia

Cestovná kancelária ESO travel , špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Francúzska Polynézia:

 

  • Okruh po ostrovoch Francúzskej Polynézie: Poznávací zájazd, počas ktorého spoznáte tie najkrajšie ostrovy Francúzskej Polynézie. Začína sa na preslnenom Tahiti, pokračuje cez ostrovy Moorea, Bora Bora, Huahine a niektoré ďalšie. Štrnásť dní v rytme polynézskych tancov.
  • Bora Bora - Tahiti: Počas desiatich dní spoznáte dva najznámejšie a najkrajšie ostrovy Francúzskej Polynézie. Prvá časť pobytu prebieha na Bora Bora, potom nasleduje prelet do hlavného mesta Tahiti – Papeete a ďalších niekoľko dní relaxu.
  • Moorea - Bora Bora - Tahiti: Desať dní strávených na troch ostrovoch Francúzskej Polynézie. Moorea a kŕmenie žralokov, luxusná Bora Bora a Tahiti s polynézskymi tanečnicami a tradičnou kultúrou, ktorá Európanom ešte dnes vyráža dych.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (38 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa