Ostrov rebelov Huahine je výzva pre nezávislých cestovateľov

2013-08-13 14:00:00 |   |    | 

Ostrov Huahine patrí spolu s ďalšími 117 ostrovmi a ostrovčekmi pod správu Francúzskej Polynézie. Na rozdiel od svojich slávnejších a známejších susedov Bora Bora alebo Tahiti sa ubránil prebujnenej expanzii cestovného ruchu. Na celom ostrove sú len dva hotely a niekoľko penziónov. „Huahine je ideálne miesto, ak chcete utiecť pred celým svetom,“ lákajú k jeho návšteve hotelieri.



Huahine sa oddávna prezýval „ostrov rebelov“. Miestni obyvatelia sa vždy odmietavo stavali k akýmkoľvek zmenám a tento postoj sa prejavuje i dnes v ich náhľade na turistov a turizmus obecne. „Preto tu fungujú len dva hotely a pár penziónov, miestni tu žiadne ďalšie nechcú,“ vraví delegát. Huahine si tak drží autentický polynézsky ráz a zároveň je pre cestovateľov veľkou výzvou.

 

Cieľ surfistov a „batohárov“

Zatiaľ čo známejší a o polovicu menší ostrov Bora Bora je bungalovmi a turistami občas až preplnený, Huahine týmto problémom rozhodne netrpí. I napriek tomu, že sú tu ceny ubytovania paradoxne omnoho nižšie než na ostatných ostrovoch Francúzskej Polynézie. „Často sem mieria „batohári“, potápači, surfisti a nezávislí cestovatelia,“ poodhaľuje zloženie návštevníkov majiteľ penziónu.

Huahine v skutočnosti tvoria dva samostatné ostrovčeky oddelené úzkym kanálom. Ten väčší - Huahine Nui - je rozvinutejší, živší, ale zároveň i hlučnejší. Naopak menší Huahine Iti je takmer neobývaný, ale zároveň naplno ukazuje, aká krásna príroda vo Francúzskej Polynézii vlastne je.

 

  • On je žena?!

Pripadá vám tá servírka v bare nejakým spôsobom zvláštna? Je dosť možné, že to nie je váš subjektívny dojem, ale úplne objektívna skutočnosť. Francúzska Polynézia sa totiž vyznačuje jednou zvláštnou tradíciou. Existujú tu totiž takzvaní mahu - muži, ktorí sa vydávajú za dievčatá. Nejde o žiadny osobný vrtoch, ale o kultúrnu a spoločenskú záležitosť, kedy rodina - pokiaľ má viac synov - z jedného z nich urobí mahu. Táto zvláštnosť sa tu praktizovala už pred príchodom Európanov a nikto poriadne nevie, aký má pôvod. S mahu sa môžete bežne stretnúť v baroch, predávajú v butikoch a časť z nich sa venuje i najstaršiemu remeslu - prostitúcii. O tom, ako reagujú zákazníci, keď zistia, že majú tú česť s mužom, však už literatúra nepojednáva…

 

Hlavným centrom ostrova je mestečko Fare. „Vzniklo až na začiatku 19. storočia a ak potrebujete lekára alebo vybrať peniaze v banke, musíte práve sem,“ vravia miestni obyvatelia. Ďalším známejším miestom je plytké a slané jazero Fauna Nui s priezračnou a teplou vodou.

 

Ostrov presiaknutý vanilkou

Celý ostrov je presiaknutý vanilkou, ktorá sa tu vo veľkom pestuje. Sú tu i políčka s melónmi, sady, kde miestnym obyvateľom rastú grapefruity a zabudnúť by sa nikdy nemalo ani na preslávené polynézske ananásy. Turisti majú samozrejme často veľkú chuť si zrelé plody nenápadne odtrhnúť, ale majitelia si svoju úrodu starostlivo strážia. „Ak teda nechcete, aby vás niekto hnal s palicou v ruke, radšej si ovocie kúpte na trhu,“ pridáva praktickú radu delegát. Jedinou výnimkou sú plody manga. Tých je všade na ostrove plno a to, že ich budete zbierať, nikomu nevadí.

Veľká časť turistov vyráža do Francúzskej Polynézie za potápaním a Huahine je podľa odborníkov ideálne miesto pre začiatočníkov. Nie sú tu žiadne silné prúdy a pod vodou nečíhajú žiadne veľké nebezpečenstvá. Najlepším potápačským centrom na Huahine je Relais Manaha. Leží na pláži, ktorú lemujú palmy a kde nie je problém pri západe slnka usporiadať pravú polynézsku hostinu.

 

Spod hladiny do baru

V Relais Manaha vám potápačské vybavenie bez problémov zapožičajú. Skúsenejší potápači si však aspoň časť svojej „výbavičky“ väčšinou vozia. „Vychádza to totiž lacnejšie, za požičanie si občas centrá účtujú dosť vysoké čiastky,“ vravia k tomu. Aerolínie Tahiti Air dokonca zvýhodňujú držiteľov potápačskej licencie, takzvanej C-karty. Jej držitelia si môžu pribaliť do lietadla o pätnásť kilogramov ťažšiu batožinu.

Pri návšteve Huahine by turisti nemali vynechať prehliadku predeurópskych chrámov Marae a návštevu niektorých z reštaurácií, ktoré ponúkajú miestne špeciality. Typickou miestnou špecialitou je napríklad Poisson cru - tuniak v limetkovej šťave a s kokosovým mliekom. Sladkou bodkou na záver býva Po´e, v piesku pod horúcim popolom pečený pokrm z ovocia.

Ospalá atmosféra ostrova Huahine asi nie je pre každého. Ak vás láka nočný život, dlhé sedenie v baroch a tanec až do východu slnka, Huahine asi nebude tou najlepšou voľbou. Naopak na niekoľkodenný únik z reality je Huahine so svojimi plážami, priezračnou vodou a kokosovými palmami ako z prospektu, ideálnym miestom.

 

Reklamný odkaz

Tipy na dovolenku - Francúzska Polynézia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Francúzska Polynézia:

 

  • Te Tiare Beach Resort: Unikátny rezort zasadený do tropického hája. Samotné bungalovy sú nad vodou a všetky sú orientované na západ. Každý deň si môžete na ich terase vychutnať západ slnka nad Pacifikom.
  • Sofitel Bora Bora: Luxusný hotelový komplex so 64 bungalovmi sa nachádza v južnej časti ostrova v rušnom centre Matira. Bungalovy sa rozprestierajú v tropickej záhrade priamo pri súkromnej pláži.
  • Intercontinental le Moana: V tesnej blízkosti Matira Point, najkrajšieho miesta ostrova Bora Bora, sa nachádza luxusné hotelové stredisko. Letisko je vzdialené 30 minút loďou, centrum Vaitape leží vo vzdialenosti 7 kilometrov.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa