Potápajte sa pri druhom najväčšom koralovom útese na svete

2013-01-20 14:00:00 |   |    | 

Východne od Austrálie a severne od Nového Zélandu leží súostrovie Nová Kaledónia. I keď priemerný Európan si pod týmto menom pravdepodobne nevybaví nič presnejšie než matný obrázok mapy Austrálie a Oceánie, má súostrovie hneď niekoľko svetových prvenstiev.



Potápači tu obdivujú druhý najväčší koralový útes na Zemi, botanici tisíce druhov endemitov a ťažbári zásoby niklu. Turisti si na svoje prídu na plážach s bielym pieskom, obmývaných priezračným Koralovým morom.

Nová Kaledónia vyniká nad ostatnými ostrovmi a súostroviami v Oceánii hneď niekoľkými skutočnosťami. Zásoby niklu jej zaisťujú hospodársku nezávislosť od Francúzska a je tiež jeho najväčším zámorským územím. Novokaledónsku jedinečnosť ocenil už i legendárny moreplavec James Cook. Keď ju v roku 1774 objavil, všimol si, že na rozdiel od okolitých súostroví má Nová Kaledónia zásoby pitnej vody a dosť dreva na stavbu lodí.

O sto rokov ju anektovalo Francúzsko a začalo sem „na polepšenie“ posielať väzňov. Dnes trestancov vystriedali turisti a miesto dreva sa ťaží nikel. A práve turisti a nikel zaisťujú Novej Kaledónii hospodárskou nezávislosť, vyššiu životnú úroveň a robia z nej najlepšie miesto pre vychutnanie si Pacifiku s jemnou príchuťou Francúzska. Keď opustíte kozmopolitné hlavné mesto Nouméa s elegantnými reštauráciami a farebnými domčekmi v čínskej štvrti, vystriedajú sa vám pred očami rovné pláne miestneho buša, bujné riečne údolia, strmé hory ozdobené vodopádmi, chladné pralesy a divoké pobrežie.

 

Ostrovy večnej jari

Najlepšie obdobie pre návštevu Novej Kaledónie je od augusta do novembra - teplota sa tu v tomto čase pohybuje okolo príjemných 25 °C. Preto sa niekedy súostroviu hovorí Ostrovy večnej jari. Koralový útes, ktorý ho obklopuje, je po tom austrálskom druhým najväčším na svete - pre potápanie a šnorchlovanie sa priam ponúka. Na objavovanie tu čakajú morské poklady všetkých tvarov, veľkostí i farieb, kaňony a jaskyne, pestrofarebné koraly, najmenšie rybky i delfíny.

Okrem tradičných vodných športov je príroda na ostrovoch vhodná tiež pre turistiku. Pretože obyvatelia Novej Kaledónie pravdepodobne vedia, že najkrajší pohľad na svet je z konského sedla, môžete si tu kone požičať a vydať sa na výlet po miestnych vrchoch.

 

  • Pletky s menom

Pri expanzii po Európe, ktorú podnikali Rimania, pomenovali dnešné Škótsko Caledonia. James Cook na svojej výprave okolo sveta objavil ostrov, ktorý mu z diaľky Škótsko pripomínal. Preto ho pomenoval Nová Kaledónia.

 

Pre mnohých botanikov i laických milovníkov prírodných zaujímavostí je Nová Kaledónia ako vianočný darček - vďaka izolácii od ostatných ostrovov a pevniny sa tu zachovalo vyše dva a pol tisíca endemitov. Obyvatelia Novej Kaledónie si prírodu vážia a chránia ju prostredníctvom rezervácií, nachádzajúcich sa na všetkých ostrovoch. O Novej Kaledónii sa vďaka jej významu v botanickej spoločnosti niekedy hovorí ako o svetadiele.

 

Gastronómia, móda a tajuplné ostrovčeky

K dobrej dovolenke neodmysliteľne patrí i dobré jedlo - práve kulinárska rozmanitosť je jedným zo znakov hlavného mesta Nouméa. Jeden večer môžete povečerať v luxusnej francúzskej reštaurácii, druhý deň sa môžete vydať do čínskej štvrti za ochutnávkou umenia tunajších majiteľov stánkov.

Nouméa leží v južnej časti hlavného ostrova a patrí k nej samozrejme i medzinárodné letisko. Rozkladá sa na polostrove, ktorý je obklopený malebnými romantickými zálivmi. Nová Kaledónia osloví pestrou zmesou tichomorskej kultúry a francúzskeho štýlu i módnych nadšencov. Na pamiatku i pre radosť si tu hociktorý návštevník kúpi šaty podľa najnovších parížskych hitov alebo sa vydá na lov ázijských textílií na hemžiacich sa trhoviskách.

I keď hlavný ostrov Novej Kaledónie - Grand Terre, ponúka mnoho zaujímavostí i zážitkov, bola by škoda nevyraziť na okolité ostrovčeky. Napríklad Phare a jeho maják sú častým cieľom turistov, ktorí odtiaľ môžu pozorovať dramatické útvary skalnatého pobrežia Grand Terre. Na tajuplnom ostrovčeku Ile de Pins môžete stráviť deň v krásnom prostredí tropickej pláže. Ostrov je tiež jedným z mála miest, kde žijú domorodci v kmeňoch tak ako pred kolonizáciou. V pralesoch skrýva Ile de Pins tmavé jaskyne a trosky bývalej väznice.

 

 

Reklamný odkaz Dovolenka v Novej Kaledónii a Oceánii

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Nová Kaledónia:

 

  • Le Promenade Apartment Hotel, Nouméa: Moderný hotel sa nachádza v hlavnom meste Nouméa. Všetky apartmány sú s výhľadom na morskú lagúnu. Je vhodný pre strávenie dovolenky s deťmi.
  • L´Escapade Island Resort, Nouméa: Hotelové stredisko leží na romantickom ostrovčeku vzdialenom 20 minút jazdy loďou od hlavného mesta. Systém bungalovov ponúka ubytovanie na pláži, v záhradách alebo na vode.
  • La Meridien Hotel, Ile des Pins: Hotelový komplex je inšpirovaný architektúrou Melanézie a nachádza sa na južnom cípe hlavného ostrova, odkiaľ je krásny výhľad na tyrkysovú lagúnu.

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa