Kde inde stráviť dovolenku než v prázdninovej krajine?

2012-12-18 12:00:00 |   |    | 

Austrálsky Queensland má všetko, čo môžu turisti na vysnívanej dovolenke chcieť. Okrem relaxu na ľudoprázdnych piesočných plážach tu môžete preskúmať husté pralesy, potápať sa do koralového kráľovstva Veľkého bariérového útesu alebo pre dávku adrenalínu splaviť divokú rieku. Keď deň vystrieda noc, v pulzujúcich mestách prázdninovej krajiny začínajú večierky alebo romantické prechádzky po stemnených plážach.



Prírodné poklady Queenslandu

Veľký bariérový útes si s Austráliou spojí asi každý. Jeho význam potvrdzuje i miesto na zozname UNESCO. Okrem neho tam však patria aj queenslandské tropické pralesy na severe krajiny alebo jedinečný Fraser Island, ktorý je najväčším piesočným ostrovom na svete a jediným miestom, kde vyrastá prales z piesku. Ten sa tu predtým i ťažil, ale po zapísaní ostrova na zoznam UNESCO ťažbu ukončili. Dnes sa tu ťaží len z veľkého záujmu turistov, ktorí tu v jednom z mnohých luxusných letovísk trávia dovolenku.

Neďaleko severného mesta Cairns leží národný park Millstream Falls. Chráni miestne vodopády, ktoré sú najširšie na území Austrálie. Dá sa k nim pohodlne dostať autom a takýto výlet môže byť príjemnou a nenáročnou prechádzkou, kde stretnete i vojnových veteránov. Park totiž slúžil vojakom za druhej svetovej vojny a niektorí z nich si sem chodia nad doteraz nepatrnými zákopmi pripomínať staré časy.

Preskúmavanie tropického severu krajiny je najlepšie začať v spomínanom meste Cairns. Ďalej na sever leží Cape York, čo je jedna z mála nedotknutých oblastí na Zemi.

 

  • Hervey Bay

Na piesočnom ostrove Fraser Island sa dá od júla do novembra vidieť jedinečná šou - v  teplých vodách zálivu tu vyvádzajú veľryby. Návštevníci za nimi môžu podniknúť celodenný alebo poldenný výlet a spoznať týchto fascinujúcich obrov zblízka.

 

Športom ku zdraviu i u protinožcov

Niekto od dovolenky očakáva pohodlie a nerušený odpočinok, iný zase program plný zážitkov a dobrodružstva. Queensland je ideálny pre všetkých a predstavy návštevníkov naplní i v prípade, že sa rozhodnú pre kombináciu odpočinku so športom. Ideálnym miestom je mesto Gold Coast, ktoré všetci poznajú aj ako surfistický raj. Tomuto športu tu totiž prajú podmienky celoročne. Okrem toho je to len kúsok do dažďového pralesa i do betónovej džungle, kde sa pri nákupoch dajú stráviť príjemné chvíľky. Gold Coast navyše leží len 70 kilometrov od Brisbane.

Golfoví fanúšikovia zamieria pravdepodobne na súostrovie Whitsundays v Koralovom mori, kde sa môžu ubytovať v hotelových komplexoch a vybrať si medzi apartmánmi alebo plážovými bungalovmi. Miestne osemnásťjamkové ihrisko obklopuje morská hladina i zeleň okolitej prírody. Navrhol ho známy golfista Peter Thomson, ktorý sa preslávil hlavne päticou výhier v Open Championship. Kvalitná hra je teda takmer stopercentne zaručená.

 

Za ruchom veľkomesta i na pobreží slnečného svitu

Najrýchlejšie rastúcim mestom v Austrálii je queenslandská metropola Brisbane, ku ktorej patrí i medzinárodné letisko a pri návšteve Queendslandu tu pravdepodobne pristanete.

Dovolenku si tu môžete spríjemniť i večerou v luxusnej reštaurácii alebo sa nechať uniesť jeho večernou náladou, ktorú dopĺňajú i pouliční maliari alebo hudobníci. Energiu mesta potom môžete porovnať s pokojnou atmosférou neďalekého dovolenkového letoviska, ktorého meno je zárukou kvalitnej dovolenky. Sunshine Coast je vstupnou bránou na Fraser Island alebo do hôr Glass House Mountains. Ak sa v Queenslande vydáte kamkoľvek, nudiť sa nikde nebudete.

 

Tipy na zájazdy v Austrálii

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dovolenka Austrália:

 

  • Metropoly Austrálie: Vitajte v kolíske novodobej austrálskej civilizácie, spoznajte kozmopolitné mestá i pútavú prírodu pacifického pobrežia.
  • Najlepšie z Austrálie a Oceánie: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užite si pohodu na belostných plážach Fidži.
  • Austrália - Nový Zéland: Nesmierne obľúbený zájazd, kombinujúci návštevu kozmopolitných miest Austrálie a prírodných zázrakov Severného ostrova Nového Zélandu.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa