Dovolenka s adrenalínom: kŕmenie žralokov na ostrove Moorea

2012-03-04 10:00:00 |   |    | 

„Pod vodou okolo mňa utvorte polkruh a vyvarujte sa prudkých pohybov,“ dáva posledné pokyny inštruktor predtým, ako sám zmizne pod hladinou. Skupina potápačov sa vzápätí vydá za ním. Dnes ich ale nečaká „obyčajná“ exkurzia do fantasticky farebného podmorského sveta. Okolo pása majú pripevnené vaky a v nich kusy rýb. Čaká ich kŕmenie žralokov - najväčšia atrakcia polynézskeho ostrova Moorea.



Pod vodou potom skutočne vytvoria ukážkový polkruh a pod dohľadom inštruktora z vaku vytiahnu ohromný kus ryby. Netrvá to dlho a voda v ich okolí ožije prudkými pohybmi. Žraloky priplávajú až do tesnej blízkosti a bez strachu číhajú okolo, aby si pre seba utrhli kúsok mäsa. Po hostine zase odplávajú a potápačom konečne začne klesať hladina adrenalínu.

„Vyzerá to dosť desivo, ale svojim klientom zaručujeme bezpečnosť,“ vraví o chvíľu neskôr inštruktor, ktorý záujemcov o tento zážitok pod vodou sprevádza, a po chvíli dodáva: „A ak sa na stretnutia so žralokom niekto necíti, tak môže vyraziť aspoň do miestneho delfinária, kde sú pripravené interaktívne programy a plávanie s delfínmi.“

 

V tieni slávnejšieho Tahiti

Ostrov Moorea, kde môžete podobné zážitky prežiť, leží len 21 kilometrov od omnoho slávnejšieho Tahiti. Niekto by mohol povedať, že Moorea je v jeho tieni, miestni obyvatelia však s podobnými tvrdeniami nesúhlasia. „Vyhli sme sa tu pretlaku turistov a dodnes si celý ostrov udržuje typický polynézsky ráz,“ vraví k tomu majiteľ baru.

Hotely a komplexy bungalovov nad vodnou hladinou sú tu samozrejme tiež, ale je ich menej než na Tahiti a ani ich ceny nie sú také vysoké. „Ak sa teda nechystáte ubytovať rovno v komplexe, ktorý tu vystaval hotelový reťazec Hilton,“ pousmeje sa.

 

„Haere Maru! Neponáhľaj sa!“

 „Haere Maru!“ To je heslo, s ktorým sa tu stretnete na každom kroku. V preklade znamená „Neponáhľaj saj!“ a presne vystihuje lenivú atmosféru ostrova a pokojný životný štýl, ktorý miestni obyvatelia stavajú nad všetko ostatné. Je možné, že západného turistu, ktorý je zvyknutý na hektický životný štýl, tento prístup prvýkrát vyvedie trochu z miery, ale počas niekoľkých dní ho prijme za svoj.

 

  • Vzbura na lodi Bounty

Príbeh o námornej vzbure, ktorú viedol mladý Fletcher Christian proti skúsenému kapitánovi Williamovi Blighovi, vstúpil do dejín. Bligha vyslali na Tahiti, aby vypestoval a priviezol do Anglicka sadenice chlebovníka. Po desiatich mesiacoch plavby a šiestich mesiacoch strávených na ostrove sa posádka vydala späť. Povstalci vedení Christianom však kapitána a niekoľkých jeho verných vysadili do malého člnu a vrátili sa na Tahiti. Určite však nepočítali s tým, že sa Bligh po 41 dňoch dočká záchrany a po niekoľkých mesiacoch ich Angličania priplávajú zatknúť. Časť povstalcov potom popravili. Fletcherovi sa však podarilo uniknúť i druhýkrát a usídlil sa na Pitcairnovom ostrove.

 

„Každý, kto sem príde, vyrazí minimálne raz do dediny Tiki Village,“ dáva ďalší tip na strávenie popoludnia recepčný. V pôvodnej polynézskej dedine vás nechajú nahliadnuť do tajov polynézskeho spôsobu života. Kúpiť sa tu tiež dajú pre polynézske ostrovy také typické ručne maľované parea alebo koše spletené z lístia kokosových paliem. Pre prechádzky je tu k dispozícii i čln vytvorený z jediného kusu kmeňa, takzvaná piroga, alebo návšteva unikátnej farmy na čierne perly, ktoré sa rodia len v Polynézii.

 

Ostrov srdca a najkrajšie zátoky sveta

Povrch ostrova Moorea si vďaka svojim prírodným krásam vyslúžil prezývku „zelený zamat“. Navyše sa k ostrovu viaže i množstvo tajomných príbehov a legiend. „Podľa jednej z nich je celý ostrov plutvou ohromnej ryby Tahiti,“ vraví k tomu delegát. Je dosť možné, že to má spojitosť s tvarom celého ostrova. „Niekomu tvarom pripomína práve plutvu, iní v nej vidia napríklad srdce,“  upresňuje. Občas sa tak o Moorei hovorí i ako o „ostrove srdca“. Najvyššia hora ostrova mnohým zase pripomína žraločí zub.

Exteriéry ostrova využili i hollywoodskí filmári. V osemdesiatych rokoch práve sem umiestnili lokácie filmu Bounty, ktorý rozpráva slávny príbeh námornej vzbury. „Mel Gibson s Antony Hopkinsom vtedy časť scén natočili v zátoke Opunohu a v Cookovej zátoke,“ približujú presné miesto miestni obyvatelia.

Obe zátoky i dnes právom patria medzi najkrajšie miesta našej planéty - Cookova zátoka je živšia a viac navštevovaná, Opunohu je čiastočne izolovaná a preto viac svieža a autentickejšia. Minimum zástavby z nej robí jedno z najpokojnejších miest na ostrove.

Takých je však na ostrove Moorea omnoho viac. Turisti ich môžu spoznávať i zo sedla bicykla. Ostrov je totiž plochý, rovinatý a pomerne malý. „Ak ho obídete celý dookola, budete mať v nohách okolo šesťdesiat kilometrov,“ pridávajú posledný tip miestni usmievaví obyvatelia.

 

Tipy na dovolenku - Francúzska Polynézia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Francúzska Polynézia:

 

  • Intercontinental Resort, Moorea: Luxusný hotelový komplex s 250 izbami sa nachádza v severozápadnom cípe ostrova Moorea. Dve reštaurácie, bar, dva bazény, vírivka, kúpele, masáže, detský klub, centrum vodných športov...
  • Hotel Hibiscus, Moorea: Obľúbený hotel s 29 bungalovmi a 11 izbami sa nachádza v severozápadnej časti ostrova. Populárna reštaurácia Sunset, bar, vonkajší bazén s ležadlami, detský bazén, turistické centrum...
  • Sofitel Bora Bora: Luxusný hotelový komplex so 64 bungalovmi sa nachádza v južnej časti ostrova v rušnom centre Matira. Bungalovy sa rozprestierajú v tropickej záhrade priamo pri súkromnej pláži s jemným bielym pieskom.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa