Stredoveké hrady, kúpele a príjemné ceny - vyrazte tento rok do Pobaltia!

2013-03-17 14:00:00 |   |    | 

Architektonické skvosty porovnateľné trebárs s Rímom nájdete v troch krajinách, ktorých hlavné mestá sa všetkým pletú. Lotyšsko, Litva a Estónsko, zvlnená krajina v zabudnutom zálive Baltského mora, krajina plná križiackych hradov, národných parkov a chudobných dediniek. Nechajte sa uniesť pohnutou históriou, vlnami Baltu a piesočnými dunami!



Dlhé roviny plné priamych, prázdnych ciest a nespoplatnených diaľnic. Ak sa do pobaltských štátov vydáte autom, čaká vás nezabudnuteľná jazda plná slobody a teplého morského vzduchu vo vlasoch. Je to síce sever, ale práve vďaka morskej klíme sa tu letá podobajú tým našim. Nebyť tej roviny, vlastne by sa Pobaltie dalo ku Slovensku prirovnať i v mnohých iných ohľadoch.

 

Slovenské ceny, slovenské letá

Veľmi lacno v Litve, Lotyšsku i Estónsku zoženiete komfortnú ubytovňu a tiež ceny v obchodoch sú príjemne stredoeurópske, niekedy dokonca ešte o niečo nižšie. Skvelá správa pre všetkých milovníkov turistiky je to, že Pobaltie je k pocestným s batohom nadmieru ústretové a preto sa tu môže všade voľne kempovať. Je tu i množstvo klasických kempov a tiež miest, ktoré sú na stanovanie priamo určené a pritom nespoplatnené.

Slováci sú navyše v týchto končinách národ celkom obľúbený a ak na Sovietskym zväzom dlho utláčaných obyvateľov vytasíte ruštinu, budú vás mať ešte radšej. Zmes slovenčiny, angličtiny, rúk a nôh je plne postačujúca a po prekonaní prvotnej ostražitosti vás severania prívetivo prijmú. Vezmú vás potom na tie najzaujímavejšie miesta, plné histórie a dávnych legiend.

 

Lotyšsko, pradávna obchodná križovatka

Latvija nie je Litva, ale Lotyšsko. Litva je Lithuania. To len tak pre poriadok, nie je nič horšie než faux pas napríklad pri debate o hrdých dejinách počas stopovania do hlavného mesta Rigy. Mesto utajené pozornosti väčšiny turistov je čarovným miestom plným secesných ulíc, gotických kostolov a starých kupeckých domov. Najväčšie mesto Pobaltia je totiž už odpradávna obchodnou križovatkou a preto tu nájdeme stopy mnohých slohov a národov.

 

  • Čo nevynechať v Rige

Švábsky dom (Melngavlju nams) - dom rigských kupcov Veľkej gildy má zaujímavý interiér s nádhernou krížovou klenbou a dekoratívnymi vzormi z červených tehál. Dnes tu sídli infocentrum, kde zdarma dostanete veľký plán Rigy.

Rigský dóm (Rigas Doms) - najväčší kostol v Pobaltí, v ktorom sa snúbi mnoho architektonických slohov. Najstaršou časťou je krížová chodba, ktorá spája katedrálu s kláštorom.

 

Okrem nádhernej Rigy však v Lotyšsku nájdete tisíce ďalších úžasných miest. Jedným z nich je napríklad pobrežné mesto Salacgríva, kde sa každoročne v júli usporadúvajú rybárske slávnosti na malebnej pláži s majákom. Reč musí byť tiež o údajne najkrajšom meste Césis, ktoré vyrástlo okolo rytierskeho hradu z 13. storočia. Podľa legendy tu bol v roku 1272 zranený dávny kráľ, ktorého krvácajúce telo vytvorilo na bielom plátne podobu dnešnej lotyšskej vlajky.

 

Litva, krajina jazier a krížov

Litva je krajinou jazier - je ich tu vyše 3 tisíc. Hlavné mesto Litvy je Vilnius. Tunajšie staré mesto je sieťou spletitých uličiek so starými domčekmi a desiatkou námestí s historicky cennými kostolmi a katedrálami. Panorámu mesta dopĺňa majestátny Gediminasov hrad na priľahlom vŕšku.

 

  • Čo nevynechať vo Vilniuse

Kostol sv. Anny je litovský gotický skvost zo 16. storočia a je postavený z 33 druhov červených tehál. Tesne zviazaný je s ďalším gotickým kostolom a kláštorom mníchov rádu sv. Bernarda.

Medzi ďalšie zaujímavosti Vilniusu patrí stará židovská štvrť, ghetto, prezidentský palác, univerzita a budova observatória. Prekrásny pohľad na mesto sa vám naskytne, ak vystúpite na horu Troch krížov.

 

Ako každý, kto do Litvy príde, i vy rozhodne musíte navštíviť najposvätnejšie miesto celej krajiny - Horu krížov. Nájdete ju neďaleko litovského mesta Šiauliau a rozhodne ju neminiete - je to totiž hora obsypaná miliónmi najrôznejších krížov. V dobe sovietskej éry boli kríže niekoľkokrát zrovnané buldozérom so zemou, takmer stopercentne katolícky Litovci ich však vždy postavili znovu.

 

Estónsko, skanzen stredovekých miest

Ak je Litva krajinou jazier, Estónsko je krajinou riek. Hustá riečna sieť vyniká svojou malebnosťou, na východnej hranici s Ruskom potom kraľuje veľké Čudské jazero. Zároveň je vraj Estónsko najtypickejším pobaltským štátom zo všetkých. O tom vás presvedčí hneď hlavné mesto Tallinn. Staré hanzovné mesto býva označované ako „múzeum pod šírym nebom“, okrem iného i preto, že tu nájdete 20 obranných veží starých hradieb. Na vrchu Toompea celú oblasť stráži hrad, ktorého počiatky siahajú až do 11. storočia.

 

  • Čo nevynechať v Tallinne

Radničné námestie - tunajšia radnica bola postavená v rokoch 1371 až 1404 a ide o jedinú dochovanú gotickú radnicu v severnej Európe. Na námestí sa konali trhy zrejme už v 11. storočí, stojí tu tiež dom č. 12, kde je už od roku 1422 lekáreň.

Dlhá ulica (Pikk tänav) - krásne domy nemeckých šľachticov a kupcov z 15. storočia.

 

Estónskym pokladom je starobylé univerzitné mesto Tartu. Univerzita tu funguje od roku 1632 a historické pozostatky tu nájdete dodnes. Majú tu napríklad študentskú celu, do ktorej sa zavierali študenti za trest. Za urážku dámy na 4 dni, za urážku šatniara na 5 dní a za súboj až na tri týždne. Dominantou mesta je ale vrch Toomemägi a tunajší rozpadajúci sa gotický dóm, v ktorého blízkosti nájdete nenápadný kameň. Kedysi slúžil ako obetisko, dnes - pohrebisko skrípt.

Tri krajiny, ktoré toho majú toľko spoločného a pritom vám na každú z nich nebude týždeň stačiť. Či už sa rozhodnete pre dobrodružný autostop, výlet pomerne lacnými vlakmi alebo cestu autom či lietadlom, budete sa diviť, prečo vás nenapadlo cestovať sem už skôr. Milovníci prírody a histórie si prídu na svoje, prímorské kúpele s bahennými procedúrami a typickou severskou saunou však príjemne prekvapia i pôžitkárov.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Pobaltia a za ďalším severským dobrodružstvom

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Pobaltia:

 

  • Veľký Baltský okruh: Navštívte s nami krajinu bývalých nemeckých rytierov s nádhernou severskou prírodou a množstvom pamiatok. Ako bonus navštívime loďou fínske Helsinky.
  • Transsibírska magistrála: Z Moskvy až k Veľkému čínskemu múru vás zavedie preslávená Transsibírska magistrála, najdlhšia železničná trať na svete. Po ceste navštívite Jekaterinburg, Ulanbátar alebo Bajkal.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Prierez životom “matičky Rusi” umožňuje spoznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku
cestovanie, exotika, Pobaltie

Hodnotenie článku:
4.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa