Tonga - unikátny ostrovný raj, kde sa rodí čas

2012-04-23 17:30:00 |   |    | 

Šumiace vlny Tichého oceánu jemne narážajú na brehy kráľovstva Tonga. Je horúci deň a pod vodou to žije - ako každý rok tu totiž migrujú húfy veľrýb. Na pevnine samozrejme panuje nezlomný tichomorský pokoj. Malé kaviarničky pozdĺž ciest sú plné Tonžanov žmúriacich do popoludňajšieho slnka. V týchto končinách totiž práca počká do zajtra, autobusy jazdia, len keď je práve chuť a všetci sa ospalo usmievajú. Vitajte na Priateľských ostrovoch!



Tichomorské perly Fidži, Samoa, Vanuatu a Tonga. Od Austrálie čo by kameňom dohodil, ale ako vybrať ten správny ostrov práve pre vás? Fidži, to sú krásne hory uprostred azúrových vĺn, Samoa vás zase uchváti svojou čistotou nedotknutou turizmom. V kráľovstve Tonga zas nájdete najstaršie pamiatky celej Polynézie a nádherné poklady prírody pod morskou hladinou i v korunách stromov. A hlavne ten neuveriteľný pokoj!

 

Tajomný ostrov Tongatapu a posvätná korytnačka

Najväčším ostrovom kráľovstva Tonga je Tongatapu a na jeho brehoch leží i hlavné mesto Nuku’alofa. Je považovaný za prvý obývaný ostrov a tak tu okrem krásnych pláží môžete objavovať i polynézske pyramídy Langi, staré kráľovské hrobky. Ostrov Tongatapu je totiž už odpradávna sídlom tonžských kráľov, ktorí vládli jedinému kráľovstvu v Tichomorí niekoľko stoviek rokov bez toho, aby podľahli kolonizácii.

Keby ste sem zavítali pred rokom 1965, okrem panenských koralových ostrovov by ste tu mohli stretnúť i prastarú korytnačku Tui Malila, ktorú kráľovskej rodine Tongy daroval kapitán Cook pri svojej objavnej plavbe. Žila tu takmer 200 rokov a je preto dodnes na Tonge uctievaná. Ešte dlhšiu dobu tu však stojí 5 metrov vysoký magalit Ha´amonga ´a Maui z 13. storočia, ktorý bol pôvodne bránou na kráľovské zhromaždisko.

Tou pravou prednosťou Tongy je však jej panenská príroda. Koralové útesy Houma na južnom pobreží ostrova Tongatapu s nepravými gejzírmi, ktoré chrlia vodu do výšky 30 metrov, vám pripomenú skôr Island než Pacifik. Lenže o kus ďalej môžete priamo z paliem zhadzovať kokosové orechy alebo počúvať spev tisícok druhov vtákov, ktoré na Tonge žijú. Úplne ojedinelé sú posvätné veľké netopiere, takzvané lietajúce líšky, ktoré obsypávajú koruny stromov.

 

  • Polynézska kolíska civilizácie

Lapita je meno pôvodnej kultúry Tichomoria, ktorá na tunajších súostroviach podľa archeologických nálezov žila už 1500 rokov pred naším letopočtom. Klasická lapitská keramika, ktorá sa z týchto dôb zachovala, je charakteristická zdobením mušľami, pieskom a sopečným sklom.

 

Obrí ľudia Lapity podávajú kavu

Z tunajších oslnivo bielych pláží môžete vyraziť kajakom k brehom okolitých ostrovčekov alebo sa potopiť za veľrybami a nádherným podmorským vesmírom. V prístave môžete nasadnúť na trajekt alebo si požičať vlastnú jachtu a skúsiť si, ako sa žilo ľuďom miestnej starovekej kultúry Lapita. Vyše tisíc rokov tu s ostatnými ostrovnými národmi obchodovali, ale i bojovali. Výhražný zvuk veľkých bubnov v kombinácii s nadpriemernou výškou starých Lapiťanov (priemerne 2 metre) im zaistil výsostné postavenie v tunajších vodách.

Dnes už Tonžania s nikým nebojujú, ale od svojich predkov toho zdedili mnoho. Veľmi starú tradíciu má napríklad obradné pitie kavy, jemne alkoholického nápoja. Pije sa pri každej príležitosti, takže si ju možno objednať i v niekoľkých baroch v hlavnom meste a kúpiť v špecializovaných obchodoch. Pravý dôvod jej pitia však nie je smäd alebo chuť, ide skôr o kultúrny symbolický jav, takže pri slávnostných obradoch nadobúda spoločenský význam.

 

  • Pitie kavy - tonžský spoločenský obrad

Tonžský alkoholický nápoj kava nemá s kávou nič spoločné. Navyše sa nepije len tak - jeho konzumácia má vysoko symbolickú dimenziu. Pri všetkých dôležitých rokovaniach, svadbách, pohreboch alebo náboženských sviatkoch sa kava pije ako súčasť rituálu. Jej príprava je veda, podobne ako správna príprava čaju v Číne. Jej konzumácia je vyhradená predovšetkým mužom a správne má kavu servírovať mladá nezadaná žena.

 

Niuafo´ou - Plechovkový ostrov

Ostrovček Niuafo´ou vám učaruje predovšetkým z leteckého pohľadu. Za svoj pôvod vďačí sopke, ktorá tu tisíce rokov chrlila lávu, ale v priebehu vekov sa jej vrchol prepadol, a tak sa namiesto špicatej čapice ostrov pýši obrovským jazerom uprostred.

Zaujímavý je tiež jeho pseudonym - Plechovkový ostrov, ktorý si vyslúžil vďaka svojim neprístupným brehom. Poštovné lode totiž pri ostrove nemohli zakotviť a listy sa tak museli zapečatiť do plechoviek a zdatní tonžskí plavci ich dopravovali na breh. Neskôr ich našťastie vystriedali kanoe.

Tonga je síce len jedným z mnohých tichomorských rajov, v zálohe má však mnohé karty, ktorými vás zaručene dostane. Práve Tonga je miestom, kde ráno svitá najskôr. Vraví sa, že tu začína čas. Možno preto toto kráľovstvo funguje prakticky nepretržite bez zásadnej kolonizácie. Tunajší kráľ je vraj navyše najťažším monarchom sveta, váži 160 kg. Takže pozorovanie veľrýb môže získať úplne nový rozmer!

 

Tipy na zájazd na Tongu a na ďalšie tichomorské ostrovy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Oceánie:

 

  • Okruh po Francúzskej Polynézii: Je určený predovšetkým milovníkom prírodných krás. Priezračné more, dramatické vnútrozemie, biele pláže, prekrásne dievčatá. Skutočný pozemský raj.
  • To najlepšie z Austrálie a Oceánie: Vydajte sa za poznaním toho najlepšieho, čo ponúka návšteva Austrálie a Nového Zélandu a užite si pohodu na belostných plážach Fidži.
  • Fidži: Dva najväčšie ostrovy Viti Levu a Vanua Levu sú obklopené nádhernými koralovými útesmi s bohatým životom. Domorodci patria k najpohostinnejším ľuďom na svete.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel, wikipedia, NASA

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa