Tasmánia, prázdninový ostrov Austrálie

2012-05-30 17:30:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Tasmánia, miesto na okraji sveta plné prírodných úkazov a príjemných ľudí, ktorí vám spríjemnia pobyt. Obývajú pomerne malý priestor, na ktorom však môžete zažiť neobyčajné zážitky. Nedotknutá krása prírody a priateľskí ľudia tvoria dušu a srdce vzdialenej Tasmánie.



Nedotknutá príroda

Jeho neoficiálny názov je Prázdninový ostrov a je najmenším zo šiestich austrálskych štátov. Svojim návštevníkom ponúka bezprostredné spojenie s divočinou a voľne žijúcimi zvieratami, výletné majestátne rieky, nedotknuté pláže, atmosféru malých miest a obcí, v ktorých si môžete vychutnať domáce jedlo, víno, pivo a mušty, ktoré sú preslávené po celom svete.

Viac ako 300 ostrovov obklopuje pevninu Tasmánie a tým vytvára útočisko pre voľne žijúce zvieratá a rastliny. Tento ostrov má mnoho jedinečných cicavcov a vtákov, ktoré nežijú nikde inde na svete, napríklad ježura austrálska, tasmánsky čert a žil tu aj v súčasnosti už vyhynutý tasmánsky tiger.

 

Pár rád na cestu po Tasmánii

Neopakovateľným zážitkom je doprava v tomto štáte a vôbec v celej Austrálii. Nezabúdajte, že u protinožcov sa šoféruje v ľavom jazdnom pruhu a majú veľmi prísne zákony týkajúce sa cestnej premávky. Zvláštnu pozornosť na tasmánskych cestách musíte dávať na zvieratá, ktoré zvyčajne vychádzajú za úsvitu a súmraku, avšak to nie je pravidlo.

Pred dlhšou cestou varujú domáce úrady turistov, aby si skontrolovali svoje mobilné pokrytie, pretože niektoré oblasti Austrálie sú dostupné len pomocou satelitných telefónov.

Ak by vás zlákala voda, je potrebné vedieť, že vo vode sa môžete pohybovať len medzi červenými a žltými vlajkami a je nevyhnutné počúvať varovné signály na pláži. A ešte jedno varovanie, nezabudnite sa vyhnúť morským tvorom, ktoré sa môžu vyskytovať aj na pláži, môžu vyzerať neškodne, ale niektoré bodajú a hryzú.

 

Niekoľko turistických atrakcií

Tento ostrov ponúka divokú, romantickú prírodu v podobe národných parkov a rezervácií, ktoré tvoria až 40 percent rozlohy Tasmánie. Ak by ste zatúžili po jednej z najlepších pláží na svete, navštívte Národný park Feycinet a jedinečným zážitkom bude aj Národný park Steny Jeruzalemu. Je to kus divočiny, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového prírodného dedičstva.

Jednou z najslávnejších turistických atrakcií je trh Salamanca nachádzajúci sa v hlavnom meste Tasmánie - v Hobarte, ktorý zároveň predstavuje aj významné miesto v histórii mesta. Toto je len zlomok atrakcií, ktoré nám tento skvost prírody ponúka. Tasmánia má vo vrecku ešte oveľa viac magnetov, ktorými priťahuje návštevníkov z celého sveta. 

 

Zdroj/autor: australian.com, discovertasmania.com, Lenka Halamová, drom

Foto: wikipedia, Ester Inbar, The Emirr, Bjørn Christian Tørrissen, JJ Harrison, Jorn Brauns, Wayne McLean, Peripitus, Aaroncrick, E.J Keller, Frances 76, Kham Tran, Pan BK, Robyn Jay

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa