Spoznajte Sibír: obrovské priehradné nádrže, ale i stred Ázie Kyzyl

2013-12-22 12:00:00 |   |    | 

RUSKO - Pri pohľade z okienka lietadla sa zdá byť Sibír nekonečná a mnohokrát jednotvárna. Po pristátí v Krasnojarsku na jej južnom „cípe“ jej nekonečnosť ešte vzrastie, ale o jednotvárnosti už sa v týchto miestach hovoriť nedá. „Narušujú“ ju mestá dodnes pripomínajúce sovietsku éru, veľtoky s obrovskými priehradnými nádržami, ale i oblasti, kde dodnes všetci dajú na šamana a človek tu vraj očistí svoju dušu.



Sibír so svojimi desiatimi miliónmi štvorcových kilometrov sa rozhodne nedá preskúmať celá a v niektorých miestach nie je ani o čo stáť. Nie je to však prípad Krasnojarska a jeho okolia. Samotný Krasnojarsk je mestom dvoch tvárí. V centre stoja historické domy z 18. a 19. storočia, ktoré v posledných rokoch miestna radnica nákladne opravuje, ale ďalšia zástavba odkazuje na dobu, kedy bol pri moci Stalin a mesto bolo jedným z hlavných centier sovietskeho ťažkého priemyslu.

Po druhej svetovej vojne sa počet obyvateľov Krasnojarska počas niekoľkých rokov zdvojnásobil, mesto obklopili ohromné podniky, hlinikárne a tok Jeniseja, ktorý rozdeľuje Krasnojarsk na dve polovice a na ktorý je krásny výhľad od kaplnky Paraskeva Pyatnitsa na hore Karaulnaya, skrotila obrovská priehradná nádrž. Z mesta je to k nej asi 40 kilometrov proti prúdu.

 

Krasnojarská nádrž - jedna z najväčších priehrad planéty

Keď sa človek rozhodne vydať do Tuvy, môže si cestu naplánovať po jej hrádzi, na chvíľu zastaviť a sledovať, ako sa mohutné masy vody rútia do viac než stometrovej priepasti. Stavať sa začala na konci 50. rokov a základný kameň položila vtedajšia sovietska celebrita - Jurij Gagarin. Hotovo bolo za desať rokov, ale ďalšie tri roky potom trvalo, než sa 400 kilometrov dlhá nádrž naplnila vodou. Dodnes vo vnútri hrádze funguje hydroelektráreň, ktorá je piatou najväčšou na svete.

 

  • Tunguzská katastrofa

Keď človek hovorí o Krasnojarskom kraji, nemôže vynechať zmienku o takzvanej Tunguzskej katastrofe. V roku 1908 otriasol celou oblasťou veľmi silný výbuch. Podľa vedcov tu vtedy vybuchol zhruba vo výške 5 kilometrov nad Zemou meteorit. Následná tlaková vlna vyvrátila asi 60 miliónov stromov, dielo skazy potom dokonal lesný požiar, ktorý bolo vidieť stovky kilometrov ďaleko. Výbuch bolo počuť v oblastiach vzdialených tisíc kilometrov a niekoľko dní vraj padal čierny dážď. O udalosti ale neexistuje žiadny priamy záznam a prvý výskum tu prebehol až 19 rokov po udalosti, čo nahráva konšpiračným teóriám, ktoré hovoria trebárs o páde vesmírnej lode.

 

Cesta do Tuvy trvá po miestnych cestách viac než pol dňa, ale v sibírskom meradle je vzdialenosť pár stoviek kilometrov takmer zanedbateľná. Človek za sebou nechá celú Krasnojarskú priehradu a tým i typické Rusko. Tuvinská republika, inak tiež Tuva, ktorá bola až do roku 1944 nezávislá, bola a stále je skôr pod vplyvom Mongolska a Číny. Tuva je zabudnutý kút sveta, srdce Ázie, kde človek môže uraziť stovky kilometrov a nenarazí na jedinú stopu civilizácie.

 

Kyzyl - stred Ázie

Centrom Tuvy je mesto Kyzyl, ležiace na sútoku Veľkého a Malého Jeniseja. Vraj je geografickým stredom Ázie - na brehu Jeniseja sa tu človek dokonca môže vyfotiť pri pomníku, ktorý toto miesto označuje. Mimochodom skeptici hovoria, že ide skôr o ťahák na turistov než o ozajstný stred Ázie.

Zdá sa však, že turisti sem prichádzajú hlavne za duchovnom a stred Ázie je až na druhom mieste. Kyzyl sa totiž často označuje za bránu do sveta šamanizmu. V meste dokonca vzniklo po páde komunistického režimu - ktorý šamanov prenasledoval - niekoľko šamanských kliník a v neďalekom Dungure v roku 1993 vznikol Šamanský dom, kde sa organizujú obrovské zrazy šamanov z celého sveta.

 

Spirituálne silné miesta v Tuve

Niektoré miesta v tejto oblasti sú vraj spirituálne veľmi silné a už len samotný pobyt v nich dokáže posilniť psychický stav a „očistiť dušu“ od všetkého zlého. Samozrejme, že nie každý týmto príbehom verí, ale faktom je, že neporušená príroda, žiadny signál na mobilnom telefóne, čistý vzduch, absencia hluku veľkých miest a ticho robia s duševnou pohodou divy.

I sem už však pomaly preniká turistický priemysel. Za dedinami vznikajú špeciálne „kempy“ s jurtami pre turistov, ktoré sú moderne vybavené. V mnohých z nich je k dispozícii trebárs i ďalekohľad, aby mohol človek v noci pozorovať nekonečnú oblohu. Šamani predvádzajú svoje rituály, pre turistov tancujú okolo ohňa a spievajú hrdelným spevom zvaným khoomei. Pre návštevníkov je to obrovský zážitok.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Mystické miesta Sibíri: Vydajte sa na nekonečnú a drsnú Sibír spoznávať tunajšiu unikátnu kultúru a prírodu, ktorá je taká odlišná od zvyšku Ruska. Šamani v Tuve, široký Jenisej, spanie v jurte a nekonečná zeleň miestnej tajgy.
  • Transsibírska magistrála: Po legendárnej trati z Moskvy až do čínskeho Pekingu. Štrnásť dní v objatí úplne odlišnej kultúry, cesta vlakom so zastávkami v najznámejších kútoch Ruska. Cesta Ruskom, Mongolskom a Čínou.
  • Na Čukotku!: Objavte krásu arktického leta - scenérie kvitnúcej tundry. Pri návšteve dedín pôvodných obyvateľov odhaľte tajomstvo „mäkkých mužov“ - šamanov ľudu Čukči.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa