Túžite práve teraz po lete? Vyberte sa na Kanárske ostrovy!

2013-12-16 11:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Chladné počasie, ktoré k nám zavíta na konci roka, nie je stvorené pre každého. I keď po horúcom lete je príjemné prijať takúto zmenu, predsa sa nám len po chvíľke zunuje. Našťastie vždy máme niekoľko možností, vďaka ktorým môžeme kedykoľvek zavítať aj do tých končín sveta, kde stále môžu ľudia chodiť v tričkách s krátkym rukávom a užívať si slniečko. Medzi tieto destinácie patria i Kanárske ostrovy, ktoré sú od Slovenska letecky skutočne len na skok. Teplota tam nikdy neklesá pod dvadsať, takže cestovné kancelárie s obľubou využívajú túto možnosť, vďaka ktorej si tam môžete objednať pobyty v podstate kedykoľvek počas roka.



Praktické informácie

Kanárske ostrovy sa nachádzajú blízko Maroka a tvorí ich sedem samostatných oáz pokoja. Najznámejšími z nich sú Tenerife, Gran Canaria a Lanzarote, ktoré sa najčastejšie objavujú aj v ponukách cestovných kancelárií. Po prílete si na hodinkách nastavte o jednu hodinu menej. Platí sa tam eurom a keďže ide o turisticky preferovanú destináciu, pohodlne sa tam dohodnete aj po anglicky. Domáci obyvatelia sú priateľskí, radi vám vyjdu v ústrety.

Nachádza sa tam hneď niekoľko centier zábavy. Na Kanárskych ostrovoch majú aj čulý nočný život, no zároveň je ich výhodou i to, že keď si prenajmete auto, pohodlne si nájdete aj pokojnejšie časti, kde si môžete užívať pokoj a svoje súkromie. Ideálne sú pre ľudí, ktorí majú radi menej aktívnu dovolenku a nepotrebujú mať po celý čas plne využitý program a radšej si trošku oddýchnu pri mori.

 

Raj kvetov a zvierat

Ak by sa vám odnechcelo ležať toľko na príjemnej slnkom vyhriatej pláži, tak sa vyberte na spoznávanie niektorých z atrakcií. Za jednu z najkrajších považujú i domáci Loro Parque, ktorý sa nachádza na Tenerife. Ide o park, ktorý kombinuje botanickú a zoologickú záhradu. Čiže okrem exotických zverov si tam ľudia môžu pozrieť aj úžasné kvety, ktoré dotvárajú nezabudnuteľný kolorit ostrovov. Park má už vyše 40 rokov a jeho manažéri neustále pracujú na jeho zveľadení.

Nájdete tam tigre, rôzne druhy opíc, vtákov a tulene. No určite najobľúbenejšou časťou je šou s delfínmi, ktorá patrí k podmorskému svetu a na svoje si tam prídu najmä deti. Základný lístok pre dospelého stojí 33 eur, pre deti 22. Môžete si kúpiť aj zvýhodnený balíček v cene 52 a 34 eur, v ktorom máte zahrnutý aj vstup na delfíniu šou a poukážku na obed v reštaurácii. Lístky môžete kúpiť aj cez internet.

 

Miesto, kde čerpal silu i Kolumbus

Ďalší z ostrovov, Gran Canaria, sa zase môže pochváliť hlavným mestom Las Palmas. Istotne vyniká vďaka niekoľkým múzeám, krásnej architektúre a spojeniu s plážou, na ktorej si kedykoľvek môžete oddýchnuť od jeho ruchu. No podstatne zaujímavejší je fakt, s ktorým sa chvália pred všetkými cestovateľmi. Ich prístav bol aspoň na chvíľku domovom predchodcov tých, čo si obuli túlavé topánky. Krištof Kolumbus tam mal síce vraj nútenú technickú prestávku, no napriek tomu sa mu nakoniec toto miesto veľmi zapáčilo. Načerpal tam potrebné sily, ktoré potom využil pri ďalšej zo svojich výprav. V dome, v ktorom našiel nocľah, sa dnes nachádza i múzeum spojené s jeho dávnymi cestami.

 

Mystické pyramídy

Každý kút sveta sa môže pochváliť niekoľkými čarovnými miestami. Niečo podobné nesmie chýbať ani na Kanárskych ostrovoch. Šestica pyramíd Güímare, ktorú nájdete taktiež na Tenerife, je výzorom identická s podobnými stavbami v Mexiku. Pre bádateľov je veľkým tajomstvom, ako sa mohli podobné pyramídy objaviť i v týchto končinách a aký bol ich pravý význam. Pri vstupe nájdete centrum, ktoré zhŕňa informácie z tohto regiónu. Lístok pre dospelého stojí 11 eur, deti do 9 rokov tam môžu ísť zadarmo.

 

Na čom si môžete pochutnať?

Cudziu krajinu môžete skvele poznať aj prostredníctvom ich gastronómie. Ochutnáte niečo autentické, čo vás najlepšie priblíži k ich tradičnej kultúre. Kuchyňa Kanárskych ostrovov sa vyznačuje jednoduchosťou a vidieckymi črtami. Prím hrajú, samozrejme, ryby a morské potvorky. Na stole nesmú chýbať ani tapas pochúťky charakteristické pre Španielsko. Medzi tradičné pochúťky patria husté zeleninové polievky. Ku mäsu vždy podávajú dostatok zeleniny. Pripravujú to často v jednom hrnci alebo pekáči. Dezerty sú ťažšie, no kompenzujú ich veľkým množstvom ovocia.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa