Bielorusko: krajina tisícich jazier a brezových lesov

2014-03-05 14:00:00 |   |    | 

BIELORUSKO - Kto by nechcel utiecť pred hlukom veľkomesta a vychutnať si trilky slávika, nadýchať sa čistého vzduchu v močariskách známych ako „pľúca Európy“ či ponoriť svoje telo do liečivého bahna. Opomínané a mnohými ohovárané Bielorusko je turisticky najmenej známou krajinou Európy. A práve preto sa oplatí túto nedotknutú krajinu plnú prekvapení vidieť. Bielorusko je ideálnym miestom na dovolenku pre tých, ktorí chcú zabudnúť na prácu a nabrať energiu pre nové predsavzatia.



Bielorusko je rovinatá krajina s najvyššie položeným bodom, ktorým je Hara Dziaržynskaja vysoká len 345 m. n. m. Nachádza sa tu však neskutočné množstvo jazier, je ich okolo 11 tisíc. Bieloruské jazerá sú považované za najkrajšie v Európe. Budete prekvapení, koľko nádherných krajinných scenérií, hradov, zámkov, pamiatok ľudovej architektúry môže ponúknuť táto kúzelná krajina. Turisti tento kúsok Európy často obchádzajú kvôli nelichotivej histórii či kvôli predsudkom voči tunajšiemu režimu. 

Nájdete tu všetko od nedotknutých kútov prírody, pralesov, minerálnych prameňov či soľných baní, až po pulzujúcu metropolu - hlavného mesta Minsk. Medzitým sa môžete zastaviť na bieloruskom vidieku, kde zažijete autentické, ak chcete aj sparťanské podmienky. Môžete tu zažiť výlet na paseku, workshop z pečenia chleba, pletenia ľudovej obuvi, užijete si jazdu na koňoch či streľbu z kuše. Na svoje si prídu aj tí najnáročnejší, samozrejme luxusné hotely tu nechýbajú. V každom ročnom období sa môžete stať účastníkom ľudových zábav, ako sú: Koledy, Malenica, Dožinky. Bieloruské obrady sú zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Minsk

Veľmi progresívne a moderné mesto vás určite prekvapí tým, že je úplne v rozpore s povesťou tejto krajiny. Je hlavným mestom Bieloruska, je to politické, ekonomické a kultúrne centrum krajiny. Je najviac ekonomicky rozvinutým mestom v Bielorusku. Žije tu 1,9 mil. obyvateľov a populácia stále rastie. Módne kaviarne, impozantné reštaurácie a preplnené nočné kluby súperia o vašu pozornosť. Zatiaľ čo sushi bary a galérie umenia sa usídlili v centre mesta, ktoré bolo kompletne prestavané podľa vkusu Stalina.

Keď sa pokúsite oškrabať škrupinu socializmu, zistíte, že je tu viac než len závan povstania vo vzduchu. V druhej svetovej vojne úplne zrovnané so zemou, mesto Minsk je teraz akýmsi ideologickým pamätníkom postaveným z kameňa a cementu. Veľmi málo budov z predvojnových čias ostalo neporušených, takže existuje len pár tradičných pamiatok v meste. Namiesto toho tu nájdete takú ukážku sovietskej architektúry, ako nikde na svete.

 

Národný park Naroč (Naroch National Park)

Bielorusko je krajina jazier a to najväčšie a najkrajšie má tvar srdca. Týmto jazerom je Naroč, leží v Naročskom národnom parku, je to najobľúbenejšie miesto domácej turistiky. Nachádza sa asi 150 km severozápadne od Minsku. Okrem jazera Naroč môžete v parku navštíviť 42 ďalších jazier. Jazero sa vytvorilo pred niekoľkými tisíckami rokov pri ústupe ľadovca. Neďaleko sú otvorené zdroje minerálnych vôd, ktoré pomáhajú pri liečbe ochorení srca a obehovej sústavy.

 

Belovežský prales (Belovezhskaya Pushcha National Park)

Chceli by ste sa ocitnúť uprostred panenského pralesa? Zájdite v Bielorusku do Belovežského národného parku v poľsko-bieloruskom pohraničí. Tento prales patrí k jedným z najstarších parkov v Európe. Les má okolo 500 rokov a v niektorých častiach nebol vyrúbaný ani jeden strom. Tieto pradávne lesy majú rôznorodú flóru, ktorá zahŕňa asi 26 druhov stromov.

Hovorí sa, že do tejto zelenej perly vyslali svojich zástupcov všetky lesy Európy. Takmer 900 druhov rastlín tu rastie bez zásahu človeka. Možno tu nájsť aj potomkov tarpana - divého koňa. Je to tiež posledné miesto, kde sa prirodzene vyskytuje najväčší predstaviteľ európskej fauny - zubor. Niekedy v 17. storočí tu bol ulovený posledný bájny tur - divoká obdoba býka, ktorý sa tu kedysi hojne vyskytoval.

Pokojný život a mierumilovnosť tunajších ľudí ovplyvňuje história zatemnená nekonečnými vojnami, ktoré Bielorusi nikdy nezačínali, stali sa len ich obeťami. V Bielorusku vládne od roku 1994 Alexander Lukašenko, ktorý dva roky po svojom zvolení do funkcie prezidenta rozpustil parlament a ústavný súd a zaviedol centralizovaný autoritársky systém, odvtedy sa v krajine prenasleduje opozícia a potlačujú sa nezávislé médiá.

Nedávno nariadil sprísnenie obmedzení na využívanie internetu a povedal, že Bielorusko by malo nasledovať čínsky model. Internetové pripojenie firiem aj domácností kontroluje štát. Napriek tomu všetkému sú ľudia voči turistom veľmi otvorení a priateľskí. Samozrejme, na vstup do krajiny potrebujete platný cestovný pas a platné vstupné víza. V krajine pôsobí letecká spoločnosť Belavia, ktorá lieta do všetkých väčších miest susedných krajín. Problémy tu môže spôsobiť jedine zlé zásobovanie s pohonnými látkami. Odporúča sa doviesť si náhradný kanister. 

 

Zdroj/autor: Ivana Ušiaková, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa