TOP 5 destinácií v Libanone. Vyberte sa na dovolenku na východ a objavte „Paríž východu“

2015-06-06 07:00:00 |   |    | 

Viete, prečo sa oplatí cestovať na Blízky východ? Nájdete tu zaujímavú a prastarú históriu, pamiatky Feničanov, ale aj skvelé „módne kúsky.“ Ak ste to náhodou nevedeli, Libanon je známy aj ako „Paríž východu.“ Nájdete tu množstvo vychytaných obchodov s oblečením a pri nakupovaní si môžete vychutnať neopakovateľnú historickú atmosféru tejto krajiny.



 

Prastaré korene

 

Staroveké dejiny Libanonu poznačila najmä fenická kultúra. Tá patrila medzi tie najvyspelejšie a najznámejšie, ktoré dodnes poznáme. Práve z jej tradície dodnes čerpajú miestne textilné továrne. Nezávislé mestské štáty si spoločne založili nový spoločný štát s názvom Fenícia (Phoenicia). Ten sa tiahol pozdĺž Stredozemného mora až po Sýriu, Libanon a Izrael. Jeho obyvatelia boli známi veľkolepým námorným loďstvom a svoje mohutné a mocné lode zdobili hlavami koní na počesť boha mora. Okrem iného boli i zručnými remeselníkmi - ich výrobky sa predávali v Egypte a v ďalekom Ríme. Zánik tejto civilizácie spôsobil až príchod samotného Alexandra Veľkého, ktorý postupne dobyl niektoré mestá Fenície.

 

Pod vládou Alexandra

 

Jedným z nich bol aj Týros, dnes moderné a historické mesto zároveň. Keď sem v roku 333 pred n. l. prišiel Alexander Veľký a žiadal o vstup do „posvätného mesta,“ nepochodil. Jeho hnev bol tak obrovský, že začal Týros obliehať. Dobyť mesto bolo pomaly nemožné, a preto si musel veľký bojovník pomôcť tým, že vybudoval násyp k vrchnej časti hradieb, a tak mesto padlo do jeho rúk. Pamiatkami tohto obdobia sú akvadukt, víťazný oblúk i obrovský hipodróm. Špecifikom mesta je vykopávkami odkrytá továreň na výrobu skla.

 

Pod ochranou križiakov

 

Druhým nemenej známym historickým centrom je Sidon, mesto ležiace na južnom pobreží Libanonu. V dávnejších dobách prekvitalo ako obchodné mesto a produkovalo veľké množstvo purpuru, ktorý sa vyvážal do viacerých stredomorských krajín . Jeho dominantou je tzv. „Morský hrad“ postavený križiackymi rytiermi na ruinách fenického chrámu. Dodnes je obklopený palmovými hájmi a priezračnou vodou, čo vo vás vyvoláva pocit, akoby ste sa aspoň na chvíľočku ocitli v raji.

 

Brána do krajiny

 

Hlavné mesto Bejrút je vyhľadávané kvôli neopakovateľným pamiatkam, zároveň je aj vstupnou bránou do krajiny. Nachádza sa na pobreží Stredozemného mora a prežilo množstvo konfliktov, vďaka čomu si vyslúžilo pomenovanie „Mesto, ktoré nikdy neumiera.“ Každý návštevník pri svojej návšteve nevynechá tzv. promenádu na už spomínanom pobreží. Obľúbená časť mesta má množstvo kaviarní, reštaurácií, ale hlavne neopakovateľný výhľad. Najväčšie more Európy tu máte akoby na dlani a nachádzate tu aj „Pigeon grottes,“ čo sú Holubie útesy. Medzi pamätihodnosti, ktoré sa tu ešte skutočne oplatí navštíviť patrí i Národné múzeum, Katedrála sv. Juraja a prirodzene Omarova mešita.

 

Pokladnica krajiny

 

Štvrtou top destináciou tejto krajiny je Byblos, preslávený najmä zlatom, papyrusom a hodvábom. A nielen to, je jedným z miest, kde sa vyvinula slávna fenická abeceda. V súčasnosti tu môžete obdivovať najmä križiacky hrad, ruiny antických chrámov, rímske divadlo, rímske hroby a opevňujúce valy. Miestny prístav vám ponúkne zároveň široký záber pamiatok, nájdete tu množstvo pamätihodností zobrazujúcich dávne doby, ale i budovy modernej architektúry.

 

Grécky brat

 

Našu top päťku uzatvára Baalbek, antické mesto známe aj ako Heliopolis. Vďaka gréckemu vplyvu tu boli vybudované veľkolepé staroveké chrámy a azda najznámejším je Veľký chrám, monumentálna stavba skladajúca sa zo štyroch častí. Jeho najkrajšia časť Jupiterov chrám je obdobou Tetrapylónu v Palmyre a má 6 impozantných stĺpov siahajúcich do výšky 22 metrov. Konštrukcia objektu je tvorená troma gigantickými kameňmi, z ktorých každý váži cez 10 000 ton.

 

Na základoch starovekého štátu vznikla moderná krajina Libanon. Známa je aj výrobou kvalitných textílií pre viaceré svetové značky za čo dostala pomenovanie „Paríž východu“. Vďaka tejto skutočnosti tu môžete nájsť obchody svetových značiek, pre ktoré nie sú typické „astronomické ceny“ oblečenia.

 

Zdroj/autor: ancient.eu, lebanon-industry.com, blizkyvychod.eu/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa