Top miesta Nového Zélandu: Tam, kde sa natáčal Hobit a buble Šampanské jazierko. Spoznajte ich!

2015-07-21 12:06:00 |   |    | 

Drobné domčeky s kruhovými vstupmi sú zasadené do svahov neďaleko mesta Matamata. V ságach Pán prsteňov a Hobit sa medzi nimi prechádzali hobiti, po skončení natáčania ich nahradili turisti. Hobitovo, ktoré naozaj stojí, je jedným z najpopulárnejších cieľov na Novom Zélande. Nie je však jediným – na Zélande sú i ďalšie krásne miesta, ktoré navyše nevytvorili filmári, ale sama príroda. Vybrali sme pre vás sedmičku tých naj!



 

Keď budú na konci októbra strednú Európu sužovať prvé mrazíky a slnko bude celé dni schované za šedivými mrakmi, Zéland sa bude chystať na príchod leta. Nie je div, že cestovné kancelárie na toto obdobie plánujú zájazdy na Nový Zéland, klasické, ale i luxusné.

Aké miesta nechýbajú v programe snáď žiadneho zájazdu? Pozrite sa:

 

  1. Hobitovo – tu žil Bilbo Bublík

 

44 hobitích nôr s typickými guľatými „dverami“, živé ploty z dráča obyčajného, ovce a … turisti. Vitajte v Hobitove, jednom z prvých cieľov, pokiaľ pristanete v Aucklande na Severnom ostrove. Prvé Hobitovo vznikol na miestach, ktoré si režisér Peter Jackson vyhliadol z helikoptéry už v marci 1999 pre nakrúcanie Pána prsteňov. Išlo však len o „lepenkové“ kulisy. Až pri nakrúcaní trilógie Hobit sa filmové kulisy premenili na ozajstnú hobitiu dedinku.

Občerstviť sa tu môžete v štýlovej krčmičke, vyfotiť sa pri drobných domčekoch zasadených do svahu a zasniť sa, aké by to bolo stráviť v drobných domčekoch noc. Mimochodom, v budúcnosti túto možnosť autori projektu skutočne plánujú. A na dôchodok by sa sem vraj rád presťahoval sám režisér Peter Jackson.

 

  1. Rotorua – tu to pod zemou vrie a buble

 

Mesto Rotorua je centrom jednej z najaktívnejších geotermálnych oblastí planéty a tiež centrom maorskej kultúry. Výlet po okolí mesta je ako výlet na cudziu planétu – zem tu buble a syčí, v okolí mesta je množstvo horúcich jazierok a gejzírov. Tým vôbec najpopulárnejším je gejzír Pohutu v oblasti s krkolomným názvom Whakarewarewa.

Rozhodne sa tu vyplatí „pribrzdiť“ a vychutnať si relax v niektorom z kúpeľných domčekov. Obzvlášť je to vhodné pre tých, ktorých trápi artritída alebo reuma.

 

  1. Wai-o-tapu – tam, kde buble Šampanské jazierko

 

Na juh od mesta Rotorua leží ďalšie z ikonických miest Nového Zélandu. Oblasť Wai-o-tapu je asi tou najfarebnejšou termálnou oblasťou na Zélande. Medzi hlavné atrakcie patrí Šampanské jazierko – prírodná nádrž s tekutinou sfarbenou do zelena, ktorá vďaka prítomnosti oxidu uhličitého buble ako šampanské naliate do pohára. Priemer jazierka je 65 metrov, maximálna hĺbka len o tri metre menšia.

Nutnosťou je navštíviť i gejzír Lady Knox. K nemu sa však vyberte dopoludnia, kedy zo zeme tryská až dvadsať metrov vysoký prúd vody. Toto predstavenie začína Lady Knox každý deň o 10:15, a keď „má dobrý deň“, trvá i hodinu.

 

  1. Tongariro – cez krajinu Mordoru

 

Zatiaľ čo 2797 metrov vysoká hora Mt. Ruapehu je posvätným miestom pre Maorov, Mt. Ngauruhoe je podobne posvätná pre milovníkov Tolkienovej trilógie, respektíve jej filmového spracovania. Práve na jej svahy umiestnil štáb krajinu zla Mordor.

V skutočnosti je národný park Tongariro krásnym kútom Nového Zélandu a vedie cezeň i najkrajší jednodenný pochod, ktorý na súostroví môžete podniknúť, takzvaný Tongariro Crossing. Mimochodom, Tongariro je vôbec najstarším národným parkom na Zélande a ide pravdepodobne o najaktívnejšiu sopečnú oblasť na planéte.

 

  1. Abel Tasman – malý, ale krásny

 

Menší národný park na Novom Zélande nenájdete – Abel Tasman sa tiahne po pobreží Južného ostrova a jeho poznávacím znamením sú zlaté pláže lemované na jednej strane šťavnatou zeleňou a na druhej azúrovou hladinou mora.

Národným parkom sa krásna krajina stala v roku 1942 a dostala názov podľa prvého Európana, ktorý pristál pri brehu Nového Zélandu o rovných tristo rokov skôr, v roku 1642. Väčšina turistov sa tu vydáva po hlavnej pobrežnej cestičke – Coast Track – a tie najkrajšie vyhliadky sa dajú zvládnuť za jeden deň.

 

  1. Franz Josef a Fox – rieky ľadu v hlbokých údoliach

 

Ľadovec Franz Josef objavil v roku 1863 Rakúšan Julius von Haast a pretože mu vraj „tečúce“ masy ľadu v hlbokom dramatickom údolí pripomínali fúzy rakúskeho mocnára, pomenoval ľadovec po ňom. Ťažko povedať, čo je výmysel a čo je pravda, ale určite môžete veriť tomu, že 12 kilometrov dlhý ľadovec Franz Josef patrí k symbolom Južného ostrova a k vôbec najrýchlejším ľadovcom na planéte. V minulosti sa pohyboval i rýchlosťou 70 centimetrov za deň!

Dvadsať kilometrov od Franza Josefa leží ľadovec Fox, ktorý je ešte o kilometer dlhší. Denne k nemu vyrazí asi 1000 turistov a podstatná časť z nich si zájde ešte k Zrkadlovému jazierku, v ktorom sa odrážajú hory Mt. Cook a Mt. Tasman.

 

  1. Kawarau – most, z ktorého si môžete skočiť

 

Spája dva brehy hlbokého kaňonu a k hladine rovnomennej rieky je to z neho 43 metrov. Na špeciálnej gume túto vzdialenosť prekonáte v priebehu zlomku sekundy. Most Kawarau je totiž prvým miestom na svete, kde sa v roku 1988 začalo s komerčnou podobou bungee jumpingu. A skáče sa tu dodnes. Dohovoriť sa tu dokonca môžete na tandemovom zoskoku, prípadne na skoku, v priebehu ktorého sa dotknete hladiny.

Most leží neďaleko mesta Queensland, ktoré mnohí označujú za hlavné mesto dobrodružstva.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:
  • Na Nový Zéland s Jirkom Kolbabom : Jeden exkluzívny termín, 18 dní na ceste, prítomnosť cestovateľa Jiřího Kolbabu a zážitky, na ktoré nezabudnete do konca života! Vydajte sa s cestovnou kanceláriou ESO travel na Nový Zéland a prežite dovolenku, ktorá sa už nebude opakovať! Navštívime Hobitovo, spoznáme najkrajšie miesta národných parkov Rotorua a Tongariro, pozrieme sa na Južný ostrov, do národného parku Abel Tasman, na ľadovce Franz Josef a Fox Glacier, alebo do Queenslandu, ktorý má prezývku „hlavné mesto dobrodružstva“. Chcete vyraziť s nami a s Jirkom Kolbabom? Príliš dlho neváhajte, počet miest je obmedzený!
  • Do jaskýň slizu na Novom Zélande : Poďte sa s nami pozrieť do unikátnych jaskýň Waitomo, ktoré sú plné svätojánskych mušiek, takže pripomínajú hviezdnu oblohu, a zároveň slizu, takže ich návšteva je ako návšteva inej planéty. Prečítať si o nich môžete na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz, kde píšeme i o ďalších destináciách, kam ESO travel vyráža.
  • Na skok do Austrálie : Prežite týždeň v Austrálii a spoznajte všetky ťaháky najmenšieho z kontinentov. Štart v Melbourne, po Great Ocean Road presun cez Canberru do Sydney. Zaistíme pre vás kvalitné ubytovanie, postaráme sa o letenky a pristavíme vám na letisku v Melbourne voz kategórie Economy s plným krytím.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa