Cookove ostrovy: Raj, kde si každý nájde svoju súkromnú lagúnu

2016-08-26 12:00:00 |   |    | 

Cookove ostrovy objavili po prvýkrát niekedy okolo roku 1000 obyvatelia Tahít, ktorí hľadali novú oblasť pre život. Už od prvého momentu predstavovalo toto miesto hotový raj na zemi. Nájdete tu nádherné lagúny, biele piesočné pláže a upokojujúcu okolitú zeleň. Viac ako história u vás zaboduje práve príroda. Pripravte sa na to, že na Cookových ostrovoch zažijete jednu z najkrajších dovoleniek vášho života.



 

15 pestrých ostrovov

Cookove ostrovy tvorí asi pätnástich menších ostrovov v Pacifiku. Delia sa na severnú a južnú časť. Viac obyvateľov majú tie južné, ktoré teda ponúkajú aj lepšie služby. Dobrodruhovia zas radšej navštevujú sever. Hlavné mesto Avarua leží na ostrove Rarotonga, kde sa nachádza aj hlavné letisko v krajine. Odtiaľ sa potom už dovolenkári presúvajú do svojich destinácií zvyčajne pomocou lodnej dopravy. Práve na Rarotonge sa nachádzajú najväčšie rezorty, ktoré ponúkajú najpestrejšiu paletu turistických služieb.

 

Krajina lagún

Nájsť si nejakú krásnu pláž iba pre seba nie je na Cookovych ostrovoch problémom. Môžete sa vybrať na ktorýkoľvek z ostrovov a vždy objavíte nový pokojný kútik. Najobľúbenejšou lagúnou je Aitutaki, okolo ktorej sa nachádza niekoľko maličkých neobývaných ostrovov. Tie dovolenkári často využívajú na súkromný piknik alebo deň plný pohodlia bez rušenia iných turistov. Dostať sa tam môžete buď prenajatou loďou, alebo na organizovanom výlete. Lagúna Muri sa zase nachádza priamo pri hlavnom ostrove. Okrem iného je vďaka pesrému podmorskému svetu ideálnym miestom na rybárčenie a potápanie. Titikaveka zase ponúka úžasné pláže plné paliem, kde si môžete oddýchnuť pri svojom obľúbenom drinku.

 

Skúter, kajaky a iné aktivity

Na Cookových ostrovoch sa môžete pripraviť na množstvo zaujímavých aktivít. Najobľúbenejším využitím voľného času je prenájom skútra a túlanie sa po zaujímavých zákutiach. Najvhodnejší na túto aktivitu je Rarotonga, pretože je nielen najväčší, ale aj najčlenitejší a ponúka niekoľko krásnych pláží. Hlavne na menších ostrovoch zas turisti milujú možnosť kajakovania alebo plávania popri plážach. Obľúbené sú tiež výlety na otvorených lodiach, ktoré prechádzajú medzi jednotlivými ostrovmi a často sú spojené s kultúrnym programom s tradičnou hudbou a tancom. Nenechajte si ujsť ani organizované večere s domácimi pochúťkami.

 

Túra na Manga Pu

Cookove ostrovy nemajú veľmi vysoké pohoria. To najvyššie sa volá Manga Pu a nachádza sa len 124 metrov nad morom. Mierny kopček však ponúka niekoľko výhod. Výstup naň nie je vôbec náročný a zvládnu ho aj starší ľudia alebo tí, ktorí majú slabú kondíciu. Keď sa dostanete na jeho vrchol, naskytne sa vám nielen výhľad na ostrov Aitutaki, na ktorom sa nachádza, ale taktiež na všetky ostatné okolité ostrovy. Z turistického hľadiska je zaujímavé tiež absolvovanie nenáročnej túry Island Walk, ktorá prechádza cez ostrov Rarotonga. Keď si ju rozdelíte do častí, pokojne ju môžete postupne prejsť i celú. Nevynechajte ani návštevu malých pralesov a preskúmanie krásnej prírody.

 

Sushi na iný spôsob

Charakteristickou surovinou tunajšej gastronómie je rori, čo je akási morská obdoba uhoriek, ktorá sa používa v studenej i teplej kuchyni. Zaujímavosťou je ika, ktorá sa pripravuje zo surovej ryby. Na rozdiel od sushi sa však nebalí do ryže, ale pokvapká citrónovou šťavou a následne sa podáva s cibuľkou a kokosovým krémom. Umukaki je zase typickým jedlom z jedného hrnca, v ktorom sa zmiešajú všetky domáce suroviny. Na Cookovych ostrovoch nájdete aj vlastný pivovar, takže si môžete pochutiť i na domácich alkoholických nápojoch.

 

Tipy a triky:

Cesta: Na Cookove ostrovy sa dostanete buď cez Ameriku alebo cez Nový Zéland. Z USA sa odlieta väčšinou z Los Angeles, lenže cesta trvá viac ako 10 hodín. Z Nového Zélandu je cesta len do štyroch hodín. Ceny leteniek sú drahšie. Celkové náklady na spiatočnú cestu z Európy vás môžu vyjsť aj na 2000 eur.

Víza: Ak nepresiahne vaša dovolenka viac ako 31 dní, nepotrebujete žiadne víza. Postačí vám preukázanie sa platným cestovným pasom na celú dĺžku pobytu.

Mena: Na ostrovoch môžete platiť novozélandských dolárom. Jeho aktuálna hodnota je 65 eur za 100 dolárov.

Počasie: Počas roka je pomerne stále počasie. Iba v období našej zimy sa tam objavuje väčšia možnosť zrážok. Nemusíte sa však obávať, obvykle toto obdobie netrvá dlho a vy si môžete kedykoľvek užiť príjemnú tropickú dovolenku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa