Zabudnuté raje Tichomoria: Prekrásne atoly, piesok lesknúci sa na slnku a neuveriteľne priateľskí ľudia

2016-09-25 00:00:00 |   |    | 

Už na prvý pohľad úchvatné ostrovčeky s piesočnými plážami vstupujú do priezračnej vody oceánu. Nad hlavami veľmi jemne šumia listy paliem a slnko hreje, akoby vedelo, že i vďaka nemu ste tu. Vitajte v zabudnutých rajoch Tichomoria, kde môžete hodiť za hlavu všetky starosti a dosýta si odpočinúť.



 

Takým rajom sa pre mnohých turistov stávajú Cookove ostrovy ležiace v Tichom oceáne. Ich celková plocha je asi 240 štvorcových kilometrov štvorcových a žije na nich zhruba 21 tisíc obyvateľov. Od severu na juh zaberajú 1 500 kilometrov a od západu na východ asi 900 kilometrov. A na každom ich mieste je absolútne božsky!

 

Rarotonga – trosky lode z 20. rokov, hlavné mesto a prekrásne pláže

Vulkanický ostrov Rarotonga je hlavným ostrovom celého spomínaného súostrovia. Na ploche 67 kilometrov štvorcových tu žije vyše 14 tisíc ľudí, čo je prevažná väčšina všetkých obyvateľov týchto ostrovov. Dôvodom je i to, že sa tu nachádza centrum, hlavné mesto Cookových ostrovov – Avarua.

Avarua má toľko obyvateľov, ako klasické menšie české alebo slovenské mestečko, ale jej atmosféra je samozrejme úplne odlišná – prechádzka medzi palmami je pre nás celkom neobvyklá a nájdete tu niekoľko zaujímavých miest, napríklad kostol, katedrálu sv. Jozefa alebo v oceáne trosky lode Maitai, ktorá sa pravidelne a často plavila medzi Cookovými ostrovmi a Tahiti, ale v roku 1916 tu stroskotala.

Kostoly v Tichomorí? O tom nepochybujte!

Cookove ostrovy získali stálych obyvateľov, Maorov, asi 1 500 rokov pred Kristom. Už v 9. storočí nášho letopočtu k nim dorazili európski misionári, ktorí ich obrátili na kresťanstvo. Ich kultúra a spoločnosť teda nie je zas úplne cudzia tej našej. Medzi menšiny patria napríklad mormóni alebo Adventisti siedmeho dňa.

 

Okrem hlavného mesta ponúka Rarotonga presne to, čo by mal taký vysnený raj ponúkať – číročíru vodu Tichého oceánu, spoľahlivo svietiace a hrejúce slnko a celkovo príjemnú atmosféru plnú hudby a vône či chuti kokosov a banánov.

 

Aitutaki – panoráma ako z katalógov

Druhým ostrovom z tohto zoskupenia, ktorý rozhodne stojí za návštevu, je Aitutaki, ležiaci severne od Rarotongy. Lietadlom sa naň dá z Rarotongy dostať za 45 minút. Pre svoju krásu a atmosféru je celkovo druhým najnavštevovanejším ostrovom súostrovia a nemožno sa tomu čudovať. Toto skvostné miesto je vychýrené predovšetkým svojimi dych berúcimi lagúnami i prívetivosťou miestnych obyvateľov – sú ich tu, mimochodom, „celé“ dva tisíce.

Ak milujete telu i duši lahodiacu relaxáciu na pláži alebo šnorchlovanie, tak sa tu budete naozaj cítiť ako v nebi. Šnorchlovanie v lagúnach v blízkosti koralového útesu je vždy skvelý zážitok. Na tomto mieste však možno vidieť nepreberné množstvo druhov rýb a rybiek, ale aj iných živočíchov, s ktorými sa uprostred Európy rozhodne nestretnete. Dopriať si môžete i výlet loďou na OneFoot Island, malý ostrovček v juhovýchodnej lagúne, alebo 360° rozhľad z MaungaPu, najvyššieho bodu ostrova.

Okrem prírodných krás nájdete na Aitutaki tiež kultúrne zaujímavosti, trebárs najstarší kostol celých ostrovov alebo archeologické nálezisko starovekej dediny.

 

Nová Kaledónia dopraje odpočinok, zábavu i poznanie

Nová Kaledónia je taký nenápadný kúsok Francúzska v Tichom oceáne. Zaberá rozlohu takmer 20 tisíc štvorcových kilometrov a žije tu vyše 230 tisíc obyvateľov. Hovorí sa tu francúzsky, ale stretnete sa i s mnohými polynézskymi nárečiami.

Hlavným bodom Novej Kaledónie je rovnomenný ostrov s hlavným mestom Nouméa, ktorý je hospodárskym a turistickým centrom. Môžete sa tu zoznámiť s históriou i kultúrou celej Novej Kaledónie – zájdete do miestnych múzeí, navštívite kultúrne centrum Tjibaou umiestnené v guľatých drevených domoch, ktoré ste možno videli na obrázkoch na internete, alebo si spestrite pobyt návštevou tunajšieho akvária či pomerne komornej, zato však veľmi peknej zoologickej záhrady.

Celé súostrovie Nová Kaledónia je ako stvorené pre pobyt na plážach a poteší tiež milovníkov šnorchlovania, ktorí v priezračnej vode uvidia toľko druhov živočíchov, koľko nikde inde pravdepodobne neuvidia. Vyskúšať tu môžete - pod dozorom profesionálov - tiež windsurfing, pre ktorý sú tu vynikajúce podmienky.

 

Samoa – ostrov, kde sa o šiestej večer zastavíte

Krásu Samoy iste obdivovali už jej prví obyvatelia Polynézania, ktorí sa tu objavili už v 10. storočí pred naším letopočtom. V 18. storočí sa na ostrovy doplavili Holanďania a Francúzi, ktorí tunajším miestam začali hovoriť - pre veľké množstvo ľudí plaviacich sa na člnoch a lodiach - Plavecké ostrovy. Prvými naozajstnými kolonistami však boli Briti a záujem o Samou mali aj Američania a Nemci. Tí si Samou rozdelili, preto dnes počujeme o Samoe a Americkej Samoe (tá sa nachádza vo východnej časti súostrovia).

Tieto ostrovy sopečného pôvodu si postupom času získali srdce milovníkov poznávania cudzích miest, ktoré oslňujú hlavne svojimi prekrásnymi koralovými útesmi, slnečným svitom, piesočnými plážami a typickou rovníkovou klímou – horúcou a vlhkejšou. Miest na odpočinok a dokonalú dovolenku je tu veľké množstvo.

Na Samoe vás okrem prírodných krás určite chytí za srdce večerná sviatosť, ktorá začína o šiestej hodine, kedy sa rozoznejú zvony a všetci domorodci sa vrátia do svojich príbytkov a nič nerobia. Sviatosť končí zhruba po 45 minútach a život sa zasa rozbehne. Obyvatelia Samoy berú vieru vážne. Vedeli ste, že práve tu je celosvetovo najvyšší počet kostolov na jedného obyvateľa?

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Cesta okolo sveta ešte nebola jednoduchšia

Prestaňte si nešťastne ukazovať v atlase sveta na všetky miesta, na ktoré by ste sa radi pozreli. Spoznajte tie absolútne najkrajšie počas jednej cesty okolo sveta, obleťte ich lietadlom a vychutnajte si najúžasnejšiu výpravu svojho života!

Je to jednoduché. Nasadnite s CK ESO travel do Boeingu 737-800, ktorý je špeciálne pre tieto cesty upravený pre 64 pasažierov namiesto klasických 189. Tým komfort ešte len začína. Namiesto tradičných sedačiek sa usadíte do pohodlného koženého kresla s možnosťou zmeny polohy až o 120°. V širokých uličkách sa zase nebudete tlačiť na ostatných cestujúcich. Spať budete v komfortných hotelových izbách.

O perfektný let sa postarajú špičkoví piloti, milé stevardky a šarmantní stevardi. Všetci členovia posádky hovoria vždy česky, takže sa nemusíte báť jazykových bariér, dokonca ani keď budete chváliť obed či lahodné drinky na palube.

Počas cesty nebudete nikdy nikde prestupovať, vždy poletíte svojim lietadlom. A čo vás na ceste okolo sveta čaká? Bahamy, Kolumbia, Chile, Veľkonočný ostrov, Cookove ostrovy, Nová Kaledónia, Austrália, Malajzia, Singapur a Mjanmarsko. Štart i cieľ cesty je v Prahe.

Verte, že to bude najkrajší (takmer) mesiac vášho života. Viac informácií o ceste okolo sveta získate tu.

 

Pralesy na Borneu

V pralesoch na Borneu možno okrem orangutanov či endemického druhu opíc - kahau nosatý - pozorovať i množstvo inej tropickej fauny a počúvať škrek tukanov. Ako sa najjednoduchšie dostanete do najstaršieho brunejského národného parku UluTemburong a na čo sa tam môžete tešiť, vám prezradí článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa