Antarktída: drsné i krásne ľadové kráľovstvo, ktoré neprestáva fascinovať

2016-10-15 00:00:01 |   |    | 

Zažiť pobyt na najchladnejšom svetovom kontinente, a pritom mať skutočne luxusné zázemie, preplaviť sa cez významný Magalhaesov a Drakeov prieliv, i to môže byť báječná a zážitkami nabitá dovolenka. Vydajte sa na plavbu superloďou po okolí Antarktídy a vráťte sa domov so skutočne neobyčajnými spomienkami!



 

Je to pomerne ľahké a v žiadnom prípade nemusíte pre svoj sen riskovať život a vydávať sa na Antarktídu na vlastnú päsť. Naopak – pripojte sa k niektorému dokonale naplánovanému zájazdu a užite si tie najbáječnejšie dni svojho života.

 

Preskúmajte Buenos Aires

Plavby obvykle začínajú a končia v metropole Argentíny Buenos Aires, ležiacej na východnom pobreží krajiny. Je to totiž ideálny východiskový bod pre expedíciu plnú nádherných scenérií a úžasných zážitkov. Už v Buenos Aires se môžete pokochať niečím novým a cudzím. Mesto samotné obýva asi dvojnásobok ľudí v porovnaní s počtom obyvateľov Prahy a má pestrú históriu plnú kolonizátorov i mnoho pekných objektov.

Tým najdôležitejším, čo sa dá v Buenos Aires objaviť, je Plaza de Mayo, kde stojí prezidentský palác Casa Rosada. Námestie Plaza de Mayo a Plaza del Congreso spája 1,5 kilometra dlhá trieda Avenida de Mayo, na druhom zmienenom námestí sa turisti radi pozerajú na budovu Národného zhromaždenia. K ďalším zaujímavým miestam patrí ružový sad, botanická a zoologická záhrada alebo dostihová dráha.

Symbolom Buenos Aires je nepochybne obelisk na ulici Avenida 9 de Julio. Tá je mimochodom tou najširšou ulicou na celej planéte. Na šírku by so svojimi 110 metrami pojala dve pražské Petřínské rozhledny bez 20 metrov. Ulicu tvorí 14 jazdných pruhov, nejaké tie ostrovčeky a chodníky obklopené obchodmi, reštauráciami a inými podnikmi.

 

Zamierte do ľadovej divočiny

Z Buenos Aires sa dá vyplávať kamkoľvek. Pokiaľ však túžite po maximálnych zážitkoch, o ktorých sa mnohým možno ani nesníva, zvoľte ľadové kráľovstvo a vydajte sa na niektoré z prístupných miest Antarktídy. Úchvatná je plavba pozdĺž najbližšieho antarktického poloostrova, ktorý je nielen najdostupnejšou, ale tiež najscénickejšou oblasťou Antarktídy – na tomto mieste sa toho dá naozaj veľa vidieť, napríklad hojnú faunu alebo horské panorámy s ľadovcami.

 

Antarktída v kocke

Antarktída ve svojom názve ukrýva svoju polohu – môžeme ho preložiť ako oproti Arktíde, teda ako oproti severu, takže na juhu. Rozlohou je tento kontinent štvrtý najväčší. Nie sú tu žiadni stáli obyvatelia, pohybujú sa tu len výskumníci. Najvyššiu teplotu tu namerali v roku 2015, a to necelých 18°C, najnižšiu teplotu v roku 1983, a to -89,2°C. V letnom období, keď na Slovensku máme január, sa teploty pohybujú medzi -10 a -40°C, v zimnom období, čo je náš júl, dosahujú teploty -40 až -70°C. Extrémy môžu dosahovať i -90°C.

K turistami najčastejšie navštevovaným lokalitám patrí Cuverville Island či Paradise Bay, kde návštevníci absolvujú plavbu na špeciálnych, veľmi pevných gumových člnoch medzi ľadovými kryhami a fjordmi, Neko Harbour či Danco Island, ktorý sa v minulosti považoval za jednu z vhodných lokalít pre vybudovanie českej výskumnej stanice. Tá však nakoniec vznikla na Rossovom ostrove.

Populárne je tiež miesto nazvané Port Lockroy, kde na seba ihneď pripútajú pohľady celé kolónie tučniakov. Kedysi miesto slúžilo ako veľrybárska základňaa, potom ako strategický vojenský bod a nakoniec tu bola britská výskumná stanica, ktorú bádatelia v roku 1962 opustili. Objekt tu však dodnes stojí ako autentická ukážka života na kontinente. Z tunajšieho fungujúceho poštového úradu môžete poslať pohľadnicu so známkou z Antarktídy domov všetkým, ktorí vám pred dovolenku neverili, že sa chystáte práve sem.

Na ďalších obľúbených zastávkach si môžete navždy do pamäti vryť ohromné a nádherné ľadovce, rôzne druhy tuleňov a veľrýb. Antarktída je skrátka úžasne a čarovne iná než prostredie, na ktoré sme zvyknutí.

 

Ohromí vás i okolie Antarktídy

Antarktída je úchvatná, ale jej okolie vás tiež nadchne. Tieto miesta patria k tým najnavštevovanejším a vy by ste ich pri ceste sem nemali vynechať.

 

Drakeov prieliv

Najširší prieliv sveta, Drakov prieliv, sa nachádza medzi antarktickými Južnými Shetlandmi a juhoamerickou pevninou, na juh od Magalhaesovho prielivu. Je to spojka Tichého a Atlantického oceánu. Názov nesie po anglickom korzárovi a obchodníkovi s otrokmi sirovi Francisovi Drakeovi. Jeho najväčšia hĺbka je 5 248 metrov a titul najširší prieliv sveta získal vďaka svojej šírke, ktorá predstavuje 800-950 kilometrov.

 

Magalhaesov prieliv

Magalhaesov prieliv, rovnako ako ten Drakeov, spája Atlantický a Tichý oceán, ale má i inú úlohu – oddeľuje juhoamerickú pevninu od Ohňovej zeme. Lode sa tadiaľto plavia už od 16. storočia, kedy bol prieliv objavený. Názov nesie po moreplavcovi Fernao de Magalhaesovi, ktorý tadiaľto v roku 1520 preplával ako prvý. A pretože sa to stalo 1. novembra, kedy je Sviatok všetkých svätých, prvý názov prielivu bol Prieliv Všetkých svätých. Prieliv je asi 570 kilometrov dlhý.

 

Ohňová zem

Ohňovú zem, územie pri južnom pobreží Južnej Ameriky medzi dvomi zmienenými prielivmi, objavil v roku 1520 pri svojej plavbe Fernao de Magalhaes a dal mu názov Ohňová zem údajne pre ohne, ktoré na pevnine videl. Od 80. rokov 19. storočia patrí časť Ohňovej zeme Argentíne a časť Chile. Úchvatné na nej nie sú tieto údaje, ale krajina, ktorú tvoria na severe stepi a na juhu prevažne ihličnaté lesy. V niektorých oblastiach nájdete i tundry a polárna klíma vám bude stále pripomínať, kde sa nachádzate.

 

Ushuaia

Snáď žiadna výprava nevynechá miesto zvané Ushuaia, hlavné mesto argentínskej provincie Tierra del Fuego a pravdepodobne najjužnejšie miesto na svete. Jeho okolie tvoria majestátne hory a tundra. Turisti hojne navštevujú hlavne národný park Parque Nacional de Tierra del Fuego ležiaci vyše 10 kilometrov na západ od mesta. Verejnosť sa síce dostane len do veľmi malej časti parku, ale i to stojí za to – na veľkom množstve trás pre peších turistov môžete vidieť všetky biotopy Ohňovej zeme: mokrade, patagónsky les, hory alebo morské pobrežie. Príroda je tu skutočne rozmanitá a prekvapujúca.

Za zaujímavý sa považuje fakt, že zatiaľ čo Francúzi posielali trestancov do Novej Kaledónie a Briti do Austrálie, množstvo argentínskych väzňov si trest odpykávalo na území Ohňovej zeme, a to konkrétne trebárs budovaním mesta Ushuaia.

 

Port Stanley (Falklandy)

Pokiaľ vaša loď pláva cez Falklandy, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zastavíte v Port Stanley, v jedinom, a teda hlavnom meste Falklandov. Za bežných okolností by išlo o malé tritisícové mestečko so školou, nemocnicou, bazénom a knižnicou. Toto malé mestečko je však metropolou územia s rozlohou 12 173 štvorcových kilometrov a nahliadnuť tu môžete trebárs do najjužnejšej katedrály na svete alebo na oblúk z veľrybích kostíc. Z období niekoľkých vojen tu možno zostalo nevítané dedičstvo – menšie územia v blízkosti mesta sú stále označené ako mínové polia.

Falklandy sú zámorským územím Veľkej Británie a nazvané sú po britskom štátníkovi Edwardovi Smith-Stanleyovi, ktorý žil v 19. storočí.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Takto môže vyzerať vaša budúca dovolenka!

Neviete, čo s voľnom? A čo tak odletieť do Buenos Aires, tam nastúpiť na superloď, ktorá vypláva k miestu nazvanému Ushuaia, potom sa preplaví Drakeovým prielivom, päť dní vám bude slúžiť ako luxusné zázemie počas poznávania vybraných miest Antarktídy a nakoniec vás dovezie späť do Buenos Aires, ktoré navyše budete mať možnosť preskúmať?

Presne takto vyzerá jedna z plavieb z ponuky CK ESO travel. Cestovanie na vlastnú päsť na tento kontinent nie je úplne to pravé orechové, starostlivo vytvorený plán vám preto príde vhod a vychutnáte si báječné dni a noci na úžasnej lodi s celým jej komfortom. Nemusíte sa teda báť, že by ste na svojej najchladnejšej dovolenke zmrzli. Navyše sa v tunajších reštauráciách a baroch dobre najete a napijete a vychutnáte si voľný čas vo wellness, športových alebo kultúrnych zariadeniach.

Súčasťou celého zájazdu je samozrejme letecká doprava medzi Prahou a Buenos Aires v oboch smeroch, takže sa nemusíte o nič starať.

 

Vydajte sa do cisárstva tučniakov!

Pokoj, modrá hladina mora, biele kryhy, to je úžasné prostredie, v ktorom si skvele vyčistíte hlavu a odpočiniete. A uvidíte i veľké kolónie tučniakov. Na záver sa na tri dni presuniete do Buenos Aires, kde sa ponoríte do víru dvojmiliónového veľkomesta s kaviarňami parížskeho štýlu, pouličnými muzikantmi a jedinečnou atmosférou. Pozrite sa na plavby okolo Antarktídy.

 

Ľadové kráľovstvo Ánd

Pokiaľ ste odporcami horúčav, pre dovolenku si vždy zvolíte drsné podmienky s nízkymi teplotami, ale pobyt na lodi vám úplne nelahodí, rozhodne vás bude baviť pozemská alternatíva – Patagónia v pohorí juhoamerických Ánd. Nechajte sa nalákať na cestu ku skalným masívom s dych berúcimi výhľadmi prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam sa môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa