Nový Zéland: Dva ostrovy, 13 národných parkov a ôsmy div sveta

2017-05-02 12:00:00 |   |    | 

Nemáme to práve blízko, no aj tak by ste niekedy mali zažiť dovolenku na Novom Zélande. Ostrov u protinožcov ponúka prekrásnu prírodu, oceán, úžasnú históriu aj vynikajúcich hostiteľov. A to už stojí aj za dlhšiu cestu.



 

Nový Zéland je ostrovným štátom nachádzajúcim sa juhovýchodne od Austrálskeho kontinentu. Tvoria ho dva ostrovy: Severný a Južný. Ich najbližšími susedmi sú súostrovia Nová Kaledónia, Fidži, Tonga a 2 000 kilometrov vzdialená Austrália a vďaka tejto izolovanosti sa tu vyvinula jedinečná príroda. Jej krásu chodia obdivovať ľudia z celého sveta, preto sa môže stať, že tu stretnete i nejakého Slováka.

Severný ostrov má pomerne členité pobrežie a je menej hornatý ako Južný. Nájdete tu však zaujímavé prírodné javy ako napríklad stratovulkán Ruapehu (2 797 m n. m.), ktorý je najvyšším vrchom ostrova.

Turisti vyhľadávajú aj najväčšie jazero Nového Zélandu Taupo, ktoré dosahuje hĺbku až 186 metrov. Jeho priezračná sladká voda priam láka, aby ste sa v nej vykúpali. Podobne ako celý Nový Zéland je aj Taupo vulkanického pôvodu. Kvôli bezpečnosti obyvateľov sa pozorne sleduje jeho hladina. Ak by mala vybuchnúť sopka v jeho okolí, hladina jazera sa rapídne zmení.

Na Severnom ostrove sa nachádza aj najväčšie mesto krajiny Auckland s dôležitým prístavom. Má takmer 1,5 milióna obyvateľov, ktorí sú známi ako veľmi priateľskí a pohostinní ľudia.

Pre milovníkov histórie je jednou z najlákavejších pamiatok Aucklandské múzeum. Impozantná budova inštitúcie je postavená v neoklasickom štýle. Medzi najkrajšie artefakty v múzeu patrí 25 metrov dlhé vojnové kanoe a vyrezávaná modlitebňa. Pochádzajú z obdobia, keď ešte Nový Zéland patril pôvodným obyvateľom, Maorom (dodnes je vo svete známe maorské tetovanie). Takisto si nenechajte ujsť fascinujúce zobrazenie celej sopečnej oblasti Auckland, vrátane simulácií erupcie.

Ak chcete zažiť jedinečnú atmosféru a zároveň mať panoramatický výhľad na mesto, navštívte One Tree Hill. Toto pamätné miesto spája minulosť i súčasnosť Nového Zélandu. Pamätník je postavený na troskách sopečného kužeľa a nachádza sa tu hrob Johna Logana Campbella. Venovaný je pôvodným obyvateľom a dodnes je obľúbeným miestom domácich i zahraničných turistov. V širokom okolí nájdete prekrásny park s možnosťou piknikov.

Južnému ostrovu dominuje pohorie Južné Alpy s najvyšším vrchom Mount Cook (3 764 m. n. m.), ktorý v hojnej miere obľubujú turisti. Ten je zároveň súčasťou Národného parku Mount Cook, ku ktorému patrí aj smaragdové jazero Tekapo.

Ďalším Národným parkom je Fiordland v juhozápadnej časti ostrova, kde nájdete čarokrásny Milford Sound. Jedná sa o prekrásny fjord, ktorý je považovaný za najslávnejšiu turistickú destináciu Nového Zélandu. Svetoznámy spisovateľ Rudyard Kipling ho nazval aj ôsmym divom sveta. Chcete vedieť, čo je na ňom také neopakovateľné? Predovšetkým je to jeho prírodná scenéria. Záliv zasahuje až 15 kilometrov do pevniny z Tasmanovho mora. Zároveň je obklopenými strmými skalnými stenami, ktoré ho akoby ochraňujú.

V kráse za ním veľmi nezaostávajú ani vodopády Lady Bowen Falls a Stirling Falls. Sú to občasné vodopády, ich zdrojom je dažďová voda. Možno práve preto, že ich nemôžeme vidieť stále, sú pre návštevníkov veľmi vzácne. Neopakovateľné pre vás môžu byť i tučniaky novozélandské či delfíny skákavé spolu s veľrybami južnými. Tieto všetky živočíchy môžete vidieť pri plavbe po tomto fjorde.

Zaujímavým a veľmi vyhľadávaným mestom Južného ostrova je Queenstown. Turistom ponúka prekrásnu prírodu, množstvo adrenalínových zážitkov a zaujímavú históriu. Oblasť bola pôvodne osídlená domorodými obyvateľmi, keď sem však v roku 1860 dorazili európski prieskumníci William Gilbert Rees a Nicholas Von Tunzelman, nikto tu už nebýval. To sa však rýchlo zmenilo - Európania hľadali pastviny pre svoje stáda a založili tu farmu. O dva roky neskôr tu navyše v rieke Arrow River objavili zlato a naplno vypukla „zlatá horúčka.“

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa Queenstown dostal aj do hľadáčika turistov a dnes je najnavštevovanejším mestom celého Južného ostrova. Mesto sa môže pochváliť prekrásnou scenériou. Leží v zátoke jazera Wakatipu, ktoré obklopujú nádherné hory. Wakatipu je 3. najväčším jazerom na celom Novom Zélande a jeho hĺbka na niektorých miestach dosahuje až 380 metrov. Turisti ho radi spoznávajú z paluby takmer 100-ročného výletného historického parníka TSS Earnslaw, ktorý je tiež spomienkou na ťažbu zlata.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa