To najkrajšie u protinožcov: 7 top prírodných atrakcií Nového Zélandu

2017-10-08 00:00:01 |   |    | 

Z hľadiska prírodných krás pokladajú cestovatelia Nový Zéland za jednu z najkrajších krajín na svete. Nenájdete tam síce exotické rastliny a tropické pralesy pripomínajúce rajskú záhradu, no môžete sa tešiť na pravú divokú prírodu, akú už nájdete iba na pár miestach na zemeguli. Tieto miesta sú toho dôkazom.



 

Milford Track

Milovníci turistiky označujú za najkrajšie miesto v krajine turistický chodník Milford Track. Cesta vedie popri vodopádoch, končiaroch, cez prales a popri jazerách. Chodník je prispôsobený tak, aby ho zvládli aj ľudia s priemernou kondíciou. Pripravte sa však na to, že na jeho celé zdolanie budete potrebovať štyri dni. Ak nemáte dostatok času, môžete si vybrať iba niektorý z úsekov, ktorý dokážete prejsť za jeden deň. Aby si celá oblasť dokázala uchovať svoju jedinečnosť, miestne úrady prísne limitujú počet ľudí, ktorí ňou prechádzajú. Denne sa na túto krásnu cestu dostane iba 40 šťastlivcov. Na jej prechod sa potrebujete vopred zaregistrovať, aby ste následne získali povolenie s presne určeným dňom. Väčšou istotou je zakúpiť si prechod spolu so sprievodcom vo väčšej skupine. Profesionáli majú vopred rezervované dátumy a i keď si za ich služby priplatíte, aspoň sa tam určite dostanete.

 

Zátoka ostrovov

Oblasť medzi Cape Brett a polostrovom Purerua je husto posiata malými ostrovmi. Dokopy sa ich tam nachádza 144 a viaceré z nich nie sú obývané. Nádhernú prírodu striedajú divoké pláže s lesnými plochami a vysokými útesmi. Zátoka ostrovov je ako stvorená na rôzne vodné športy. Milujú ju surfisti, ale aj potápači. Skvele sa tam darí taktiež rybárom. Veľkou atrakciou je plávanie s divokými delfínmi, ktoré ponúkajú v niektorých lokalitách. Časť ostrovov umožňuje ubytovanie v súkromných domoch, kde sa so svojimi priateľmi môžete zahrať na novodobých Robinsonov.

 

Ostrov Waiheke

Pri potulkách Novým Zélandom nasadnite v Aucklande na loď a prevezte sa na ostrov Waiheke. Cesta tam trvá menej ako pol hodinu a pred vami sa naskytne pohľad na kraj veľmi podobný talianskemu Toskánsku. Waiheke je totiž známou novozélandskou lokalitou pre pestovanie a výrobu vína. Nájdete tam až 14 rôznych odrôd, ktorým sa darí vďaka vynikajúcej pôde. Na ostrove sa môžete vybrať po vínnej ceste, ktorá vás prevedie malými domácimi vinárstvami, kde sa môžete zastaviť na ochutnávky. Ak sa vám nechce prechádzať po viniciach, oddýchnite si na plážach s pokojnejšou atmosférou, kam nechodí až toľko turistov.

 

Geotermálne údolie Whakarewarewa

Oblasť Whakarewarewa nie je známa iba kvôli geotermálnym prameňom, ktoré na niektorých miestach vytvárajú vysoké gejzíry, ale aj ako významné miesto maurskej kultúry. Prví pôvodní obyvatelia Nového Zélandu tam prišli v 14. storočí. Toto miesto si obľúbili vďaka vynikajúcim životným podmienkam, ktoré im ponúkalo vyše 500 malých termálnych jazierok. Tie využívali napríklad aj na špeciálny druh varenia. V súčasnosti sa v údolí nachádza centrum približujúce život Maurov a počas prehliadky vám predvedú i tento pôvodný spôsob prípravy jedla.

 

Polostrov Coromandel

Trošku prímorskej atmosféry môžete zažiť aj na polostrove Coromandel. Ten je známy vďaka oblasti Cathedral Cove, ktorá patrí k najnavštevovanejším miestam krajiny. Desaťtisíce ľudí ročne sa prídu pozrieť vysokú charakteristickú skalu pri pobreží, ku ktorej vedie cestička popod veľký kamenný prírodný oblúk. V tomto bode sa vám otvára i cesta po piesočných plážach, ktorá vás zavedie aj do malých jaskýň v okolí. Kontrast bielych útesov, tyrkysového mora a zelených lesov vytvára jedno z najfotogenickejších miest v krajine.

 

Balvany Moeraki

Juh Nového Zélandu prináša aj jednu veľkú záhadu. Obrovské balvany vyzerajú ako veľké gule, ktoré vyzerajú, akoby sa tam s nimi kedysi hrávali obri. Ich pravidelný tvar podporuje vznik mnohých legiend. Jedna z nich hovorí o potopenej bájnej lodi. Tovar z nej sa postupne vyplavil na pobrežie a tam z neho vytvorili takéto obrovské balvany. V skutočnosti sú kamene milióny rokov staré a vznikli vďaka zrážaniu prírodného minerálneho cementu, ktorý sa kedysi nachádzal na morskej hladine. Najväčšie kamene dosahujú priemer troch metrov.

 

Jaskyňa svietiacich červov Waitomo

Dovolenka na Novom Zélande by nebola kompletná bez návštevy tejto unikátnej jaskyne. Steny Waitomo nezdobí iba kvapľová výzdoba. Jaskyňa sa stala aj domovom vzácnych návštevníkov v podobe svietiacich červov. V podzemných priestoroch vytvárajú príjemný dramatický prvok a navyše zaradili Waitomo medzi top atrakcie v tomto regióne. Najkrajšia časť pozostáva z plavby po podzemnej rieke, kde sa vďaka červom strop mení na tajomnú hviezdnu oblohu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa