Perth – perla Západnej Austrálie

2018-08-21 12:00:00 |   |    | 

Je veľa miest na Zemi, ktoré majú nehostinné prírodné podmienky. Obyvatelia týchto oblastí sa mnohokrát boria so sužujúcimi teplotami a nedostatkom vody. Takouto lokalitou je aj štát Západná Austrália, kde však aj napriek tomu nájdeme miesto, ktoré vám bude pripadať ako raj na Zemi – jeho hlavné mesto Perth.



 

Západná Austrália je najväčším štátom kontinentu. Zaujímavou ju robia i drsné prírodné podmienky, na jej území nájdeme Veľkú piesočnú aj Gibsonovu púšť. Miernejšie klimatické podmienky sú len na pobreží, kde vyrástli viaceré veľké mestá. Najvýznamnejším z nich je Perth, ktorému udelila v roku 1856 kráľovná Viktória štatút mesta. Leží na rieke Swan a má za sebou zaujímavú históriu.

Podobne ako v iných častiach kontinentu aj tu žili pôvodní obyvatelia, Aborigéni. Pod svojou správou mal toto územie jeden z najmocnejších klanov na čele s Yellagongom. V roku 1829 ale vstúpil na územie Perthu i prvý Európan James Stirling a s príchodom bielych usadlíkov nastali neutíchajúce boje medzi Európanmi a domorodými obyvateľmi, ktoré vyvrcholili krvavým potlačením pôvodných obyvateľov..

Dnes je Perth metropolou Západnej Austrálie a žije tu aj väčšina obyvateľov tohto štátu (približne 75 percent). Najbližšie veľkomesto je vzdialené asi 2104 kilometrov a je ním Adelaide (štát Južná Austrália), čo robí z Perthu pomerne izolované miesto. Napriek tejto skutočnosti tu miestni ľudia žijú pokojný život, plný možností na aktívny relax či príjemný odpočinok.

Jednou z najvýznamnejších pamiatok mesta je Perth Bell Tower & Swan Bells. Je to vlastne najväčšia zvonica na svete a má až 18 zvonov. Predstavuje sklenenú vežu s medenými prvkami modernej architektúry. Na prvý pohľad pripomína plachetnicu a je obľúbenou destináciou mnohých turistov. Miestne zvony majú svoj pôvodu v Anglicku a najstarší z nich pochádza z roku 1550. Okolie zvonice dotvára príjemný park so zeleňou, ktorý sa všestranne využíva.

Perth je aj mestom oddychu. Nájdete tu množstvo relaxačných zón, napríklad Kings Park s botanickou záhradou. Nachádza sa na západnom brehu rieky Swan a má rozlohu až 400 hektárov. V srdci parku sa nachádza botanická záhrada s viac ako 2000 druhmi rastlín pochádzajúcich z celej Západnej Austrálie. Obľúbená je najmä na jar kvôli kvitnúcim rastlinám, ale navštíviť ju môže celoročne. Kings Park však nie je len miestom oddychu, ale i centrom vzdelávania. Chodia sem deti z mnohých škôl, aby svoje vedomosti dali do interakcie s praxou. Zároveň sa tu však často konajú aj rôzne podujatia ako napríklad koncerty či svadby. Početné chodníky po parku umožňujú rôzne trasy vychádzok a využiť môžete i služby miestneho sprievodcu.

Ak ste zatúžili spoznať nielen flóru, ale aj faunu tohto štátu, je tu pre vás Akvárium Západnej Austrálie. Rozdelené je do piatich rôznych zón ako napríklad ďaleký sever, koralové ostrovy či Perth. V 98 metrov dlhom podvodnom kanáli môžete sledovať korytnačky, raje, ryby a samozrejme i žraloky. Ak by vám samotné pozorovanie nestačilo, môžete si objednať potápanie so sprievodcom. Cena vás vyjde od 159 dolárov s vlastným potápačským vybavením, prípadne 179 až 199 AUD bez neho. Pre náročnejších návštevníkov sú prichystané ukážky nebezpečných živočíchov v Danger zone. Sledovať tu môžete tvory, ktoré jediným bodnutím či iným pohybom zabijú svoju korisť. Všetko sa tu bude navyše odohrávať vo vašej tesnej blízkosti.

Perth ale neponúka len nádherné prírodné prostredie, ale aj mnohé kultúrne pamiatky. Jednou z najzaujímavejších je Fremantle prison. Jedná sa o bývalé väzenie, ktoré má až 5 metrov vysoké steny. Prezrieť si môžete celú budovu väzenia, od kuchyne až po samoväzby. V súčasnosti je súčasťou komplexu aj obchod so suvenírmi a kaviareň. Možno vás zaskočí skutočnosť, že toto väzenie je zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V rokoch 1855 až 1991 tu bolo uväznených až 350 000 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa