Francúzska Polynézia: Čo robiť, vidieť a nenechať si ujsť

2018-11-14 00:00:01 |   |    | 

Francúzska Polynézia môže byť skutočným rajom na zemi, keď budete vedieť, kam sa pozrieť a čo rozhodne neponechať nenavštívené. Navyše môžete jednoducho objaviť i zákutia, v ktorých budete úplne sami. A aké to bude, keď vás povezie obrovská výletná loď, ktorá vám zaistí luxusné zázemie, z ktorého vždy len vystúpite a potom sa naň vrátite bez toho, že by ste museli meniť hotel?



 

Na takú plavbu už nikdy nezabudnete. Čo vás čaká na jednotlivých miestach?

 

 

MOOREA

 

Viete, že..?

  • Moorea leží len pár kilometrov od Tahiti a letecká trasa spájajúca tieto dva ostrovy patrí k tým najkratším na svete?

  • V porovnaní s Tahiti je tu väčší pokoj a v porovnaní s Bora Bora zas lacnejšie.

  • Na ostrove si na svoje prídu turisti, keď vyrazia do vnútrozemia, plážoví „povaľači“ i milovníci vodných športov, keď sa budú držať pri pobreží.

  • Z lagún sa tu zdvíha neuveriteľných osem hôr, ktoré vytvárajú nezabudnuteľné scenérie.

  • V tunajšom delfíňom centre si môžete pokojne zaplávať a hrať sa s delfínmi.

 

Tie najlepšie pláže, na ktoré rozhodne musíte zavítať

Temae Beach – najlepšia na východnom pobreží ostrova Moorea je údajne tou najširšou v celej Francúzskej Polynézii. Okrem báječného poležania na pláži je toto miesto obľúbenou lokalitou vyznávačov šnorchlovania. Pripravte sa na to, že to tu počas víkendov býva poriadne nabité. Inak je to však s priezračnou a príjemne teplou vodou kúsok raja na zemi. Pozor, nie celá pláž je pre verejnosť.

Ta’ahiamanu Beach – ďalší skvost ostrova je jednou z mála pláží, ktorá je celá určená pre verejnosť. Počas všedných dní si tu užijete i pokoja, cez víkendy už to bude horšie. I tak však užšia pláž s bielučkým vyhriatym pieskom stojí za hriech, a to i pre milovníkov šnorchlovania, ktorí môžu obdivovať tunajšie koraly. Návštevu tejto pláže odporúčame trebárs ako príjemnú zastávku počas poznávania ďalších krás ostrova.

Tiahura Beach – nad hlavami budete mať vysoké palmy, pod sebou teplučký piesok, pred sebou božský výhľad na lagúnu. Či už sa rozhodnete poležať si tu či šnorchlovať alebo sa prejsť, neurobíte chybu. Milovníkov šnorchlovania poteší prítomnosť ostrovčeka Motu Tiahura a podobne dobrodruhov nadchne plavba na kajaku. Tu si nádherné chvíle užije každý.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Belvedere – chcete si vyraziť aspoň na krátky výlet? Požičajte si auto alebo štvorkolku a zájdite sa pozrieť na vyhliadku Belvedere, ktorú nájdete takmer v strede ostrova. Odtiaľto si vychutnáte neuveriteľne očarujúci výhľad na okolie, na tunajšiu bujnú vegetáciu, úctyhodné hory a vodu. Na tejto vyhliadke, ktorá je mimochodom v nadmorskej výške 219 metrov, si urobíte o ostrove Moorea kompletnú predstavu.

Lagoonarium – neďaleko Motu Ahi nájdete korytnačky, raje a celé stovky rýb. Reč je o lagunáriu. Nastúpte si do loďky a dopravte sa na miesta, kde budete môcť nerušene pozorovať živočíchy v ich prirodzenom prostredí a trebárs si s nimi i zaplávať. K dispozícii budete mať sprievodcu. Dvakrát denne môžete sledovať i kŕmenie zvierat.

Marae – pokiaľ máte radi históriu a pozostatky z dávnych dôb, navštívte miesto s názvom Marae. Základy a zvyšky starobylej stavby nájdete po krátkej prechádzke džungľou. Ide o ďalšie báječné spestrenie a tak trochu iný zážitok, ktorý si z ostrova môžete odviezť.

 

 

RAIATEA

 

Viete, že..?

  • Raiatea je druhý najväčší ostrov Francúzskej Polynézie.
  • Na ostrove je posvätné miesto Marae Taputapuatea, čo je najdôležitejším kultovým miestom celej východnej Francúzskej Polynézie.
  • Nachádza sa tu hora Mt. Temehani, na ktorej rastie tunajší endemit – Tiareapetahi. Ide o meter vysokú bielo kvitnúcu rastlinu.
  • Raiatea si nesie prezývku „vanilkový ostrov“, pretože na ňom nájdeme vanilkové plantáže.
  • Ostrov je pre mnohých symbolom najlepšieho jachtingu a plachtenia.

 

Najlepšie pláže, ktoré rozhodne musíte navštíviť

Samotný ostrov nemá pláže, pre tie sa miestni obyvatelia a turisti vydávajú na ostrovy a ostrovčeky v blízkosti.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Hibiscus Foundation for Protected Turtle Species – máte radi korytnačky? V tom prípade sa choďte pozrieť na tie, ktoré unikli krutému osudu, obvykle začínajúcemu v rybárskych sieťach. Viac než 1 300 korytnačiek je tu ošetrených a vypustených do chráneného priestoru, kde ich môžete pozorovať. Za poplatok si dokonca môžete pomenovať tú „svoju“.

Hane – pokiaľ chcete spoznať trochu tej civilizácie, vypravte sa trebárs do mestečka Hane, kde okrem prítomnosti môžete objaviť i minulosť. Nájdete tu totiž archeologické nálezisko, ktorého poklady sa datujú do doby 250-300 rokov nášho letopočtu. A okrem toho je tu i malé múzeum venované moru a plavbe po ňom, konkrétne kanoe a ich vývoju.

Anaho Bay – pokochajte sa krásou zálivu a výhľadom z neho na koralový šelf v Masquesas. Určite strávte pár príjemných okamihov na tunajšej pláži s bielym pieskom a len tak si užívajte raja.

 

 

BORA BORA

 

Viete, že..?

  • Známu siluetu ostrova tvoria dve hory – Mount Pahia a Mount Otemanu.
  • Názov ostrova vzniklo z výrazu „porapora“, čo môžeme preložiť ako „prvorodený“.
  • Počas 2. svetovej vojny mali na ostrove vojenskú základňu Spojené štáty.
  • Nachádza sa tu niekoľko starobylých chrámov. Milovníci histórie ich môžu objavovať.
  • Ostrov je podľa všetkého najdrahšou turistickou destináciou na svete. Cena za týždenný pobyt sa môže vyšplhať na niekoľko desiatok tisíc eur.

 

Najlepšie pláže, na ktoré rozhodne musíte zájsť

Matira Beach – pláž, ktorá patrí k tým najkrajším na svete, by ste určite navštíviť mali. Konkrétne je podľa CNN ôsmou najkrajšou na planéte. Leží na Matira Point, najjužnejšom cípe ostrova, a okrem teplučkého piesku si tu vychutnáte tiež blízkosť rozsiahlych lagún s pozvoľným zvažovaním terénu. Prejsť môžete i desiatky metrov a vodu budete mať stále po pás, na druhej strane ľahko rozoznáte miesta, v ktorých je hĺbka – voda sa zo svetlo tyrkysovej razom zmení na tmavo modrú.

Four Seasons Resort– k stredisku patriaca pláž sa nachádza na súkromnom ostrovčeku, ktorý je od pobrežia vzdialený asi 15 minút jazdy na lodi. Užijete si z nej okrem iného ten najlepší pohľad na Mount Otemanu. Pre milovníkov vodných športov je tu špeciálny kus pláže, aby sa s ostatnými návštevníkmi pláže príliš nerušili.

Beach at the Conrad – dva dlhé pásy svetlého piesku, ktorý zvádza k tomu, aby ste si do neho ľahli, priamo pri lagúne s priezračnou vodou, to je ďalšia nádherná pláž ostrova.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Vaitape – ak sa budete chcieť vydať medzi miestnych obyvateľov a spoznať trochu toho tunajšieho ruchu, tak pre vás bude ideálnym cieľom hlavné mesto ostrova. Nachádza sa na jeho západnom pobreží a budete mať možnosť dožičiť si tu krásnu prechádzku. Nájdete tu to, čo v každom meste – len v menšom. Banky, políciu, verejné telefóny, zdravotné stredisko, lekáreň, čerpacie stanice …

Marine Museum – pokiaľ máte radi múzeá, zájdite do jedného stopercentne tematického, teda do Múzea námorníctva na severe ostrova. Otvorené je len na vyžiadanie a len počas všedných dní, prehliadka však stojí za to. Vidieť tu môžete trebárs 40 starobylých lodí i moderných kanoe alebo rybárskych lodiek.

WWII Guns – sedem obrovských diel, ktoré tu zostali po amerických vojakoch, pripomína druhú svetovú vojnu a boj Spojených štátov proti Japonsku. Je však pomerne ťažké ich nájsť. Najlepšie je požičať si štvorkolku a vydať sa do kopcov nad Matira Point, Fitiiu Point a ďalších.

 

 

NUKU HIVA

 

Viete, že..?

  • Ostrovu hovoria tiež Tajuplný ostrov.

  • V strede ostrova je jeho najvyššia hora – Tekao. Meria 1 224 metrov.

  • Na ostrove nájdete tretí najvyšší vodopád na svete, Hakaui Valley.

  • V porovnaní s ostatnými ostrovmi nie je bohatý na vegetáciu a nemá takú pestrú prírodu. Obdivuhodné sú však podvodné jaskyne s bohatým životom.

  • V tunajšej katedrále Notre Dame nájdete drevené a kamenné sochy zozbierané po súostroví.

 

Najlepšie pláže, na ktoré rozhodne musíte zavítať

Na ostrove síce pláže sú, skôr ich však využívajú miestni obyvatelia a nejde o pláže v tom zmysle, v akom by ste ich očakávali. Nuku Hiva je zaujímavý ostrov pre krátky výlet, ale pre relax na pláži si skôr vyberte inú lokalitu Francúzskej Polynézie.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Hatiheu Bay – miesto v severnej časti ostrova, ktoré si obľúbil škótsky spisovateľ Robert Louis Stevenson. Predtým sa tu, ešte pred kresťanstvom, uskutočňovali obrady a dodnes je tu miesto, kde sa rituálne tancovalo.

Taiohae – hlavné mesto ostrova sa schováva v tieni 864 metrov vysokej hory Mount Muake na južnom pobreží. Ponúka to, čo všetky mestečká na súostroví, a okrem toho navyše ešte katedrálu Notre Dame, ktorú sme spomenuli vyššie.

Anaho Bay – maličká, ale malebná dedinka s katolíckym kostolom v čele zálivu. Údajne ide v kombinácii s členitými zelenými horami o jedno z najkrajších miest na svete.

 

 

FAKARAVA

 

Viete, že..?

  • Tento ostrov spoločne s ďalšími šiestimi blízkymi je pod ochranou UNESCO – nájdeme tu totiž mimoriadne vzácnu faunu a flóru.
  • Nachádzajú sa tu dve hlavné dediny – Tumakohua a Rotoava.
  • Ide o druhý najväčší atol vo Francúzskej Polynézii.
  • V blízkosti dediny Rotoava stojí kamenný maják, ktorý sa nápadne podobá na mayské pyramídy v Mexiku. Pochádza však z roku 1957.
  • Ostrov vyhľadávajú predovšetkým potápači a milovníci šnorchlovania. Podmienky sú tu ideálne.

 

Najlepšie pláže, na ktoré sa rozhodne musíte pozrieť

Pláže na ostrove Fakarava sú neobyčajne nádherné. Jednu nájdete pri ceste PK asi 12 kilometrov južne od dediny Rotoava. PK9 je zasa označenie pre jednu z najkrajších pláží celého Pacifiku – a hneď zistíte prečo.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Maják pri dedine Rotoava – ten už sme spomínali vyššie. Dodáme však, že dnes už nefunguje, ale v prípade nebezpečenstva by miestni obyvatelia na jeho vrchole založili oheň, aby varovali obyvateľov ostatných atolov, že niečo nie je v poriadku.

Tetamanu a Rotoava – hlavné dediny ostrova predstavujú civilizáciu a sú také malebné, že by ste do nich určite mali aspoň na chvíľu zamieriť.

 

 

RANGIROA

 

Viete, že..?

  • Rangiroa patrí k najväčším koralovým ostrovom planéty.

  • Na ostrove žije asi 3 000 obyvateľov a sú tu len dve dediny.

  • Mnohí ľudia, ktorí tu žijú, sa živia spracovaním perál.

  • Ostrov tvorí dohromady vyše 70 ostrovčekov oddelených vodnými kanálmi.

  • Rangiroa je potápačský raj. Uvidieť tu môžete dokonca i žraloky.

 

Najkrajšie pláže, na ktoré rozhodne musíte zavítať

Na hlavnom ostrove nájdete jednu veľmi dobrú piesočnú pláž, na ktorej v pohode strávite celý deň. Pre ešte väčšiu exotiku sa však vydajte do lagún a na menšie ostrovčeky v okolí, kde objavíte skutočný raj.

Kia Ora Sauvage – tu môžete zažiť šnorchlovacie nebo, ale tiež preleňošiť deň na pláži, pod nádhernými vysokými palmami a pri tyrkysovej vode oceánu. Na požičanom kajaku sa môžete pozrieť na okolité ostrovčeky, kde objavíte nejedno báječné romantické zákutie. Pozor, ostrov je súkromný.

Blue Lagoon – na západe ostrova Rangiroa nájdete Blue Lagoon, nádherné miesto, ktoré akoby snáď ani nebolo z nášho sveta. Prejdite sa po súši pod palmami a vychutnajte si dosýta očarujúcu lokalitu. Pozor, niektoré miesta  sú kamenisté a nepredstavujú tak úplne ideálne zázemie pre deň pri vode.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Gauguins’s Pearl Farm – chcete vidieť čím všetkým musia prejsť perly, kým sa s nimi začne obchodovať? Pozrite sa na miesto, kde vám to ukážu naozajstní profesionáli. V obchodíku si tu môžete hneď i nejaké kúpiť a priviezť si skutočne typický suvenír.

Avatoru – jedna z dvoch dedín na atole. Nájdete tu okrem nejakého toho obchodíka aj poštu a banku. A samozrejme miestnych obyvateľov.

Tiputa – druhá dedina je administratívnym strediskom atolu, je tu aj pár kostolov.

Dolphin Viewpoint – Ak chcete na vlastné oči vidieť delfíny, tak sem skrátka ísť musíte. Miesto sa nachádza neďaleko dediny Tiputa, od nej ho delí len kanál.

 

 

HUAHINE

 

Viete, že ..?

  • Na ostrove si užijete skôr len komornú spoločnosť. Ubytovacie zariadenia by sa takmer dali spočítať na prstoch oboch rúk.
  • Je tu oveľa lacnejšie než trebárs na Bora Bora. Často sem preto mieria skôr turisti s batôžkami a nezávislí cestovatelia.
  • Huahine milujú vyznávači šnorchlovania a potápači. Stále je tu na čo sa dívať.
  • Na ostrove sa vo veľkom pestuje vanilka, nájdete tu i políčka s melónmi, grepmi a polynézskymi ananásmi. Pozor, miestni obyvatelia si ich strážia a je lepšie si ovocie kúpiť na trhovisku než riskovať úraz a nepríjemnosti.
  • Na Huahine by ste mali ochutnať tunajšiu špecialitu – tuniaka v limetkovej šťave a s kokosovým mliekom. Neodmietajte ani dezert, ktorým býva ovocie pečené v piesku pod žeravým popolom.

 

Najkrajšie pláže, na ktoré sa rozhodne musíte pozrieť

Nádherné miesta na kúpanie a leňošenie na pláži nájdete na východnej strane južného cípu atolu. Môžete si tiež požičať loďku a vydať sa na Motu Araara.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Lac Maeva – brakické jazero na severe ostrova je známe hlavne preto, že sa tu pestuje špecifická odroda lososa i ďalšie ryby. Pri väčších dažďoch alebo počas prílivu sa voda vleje do jazera Fauna Nui a potom do vodného kanála a do mora.

Most cez kanál s úhormi – tou najnavštevovanejšou turistickou atrakciou na Huahine je zrejme most cez kanál, cez ktorý plávajú úhory s dĺžkou od 0,9 do 1,8 metra. Môžete si tu dokonca kúpiť makrelu a tunajšie úhory sami nakŕmiť.

Fa’ahia – archeologické nálezisko na severovýchode ostrova. Miesto bolo osídlené už medzi rokmi 700 a 1 200 nášho letopočtu. Dochovali sa artefakty vyrobené z prírodných materiálov a trebárs i časti starých kanoe.

Fare – hlavné mestečko s prístavom a niekoľkými budovami z koloniálnej éry láka na dobré jedlo, príjemných ľudí a možnosť nakúpiť suveníry. Rozhodne sa medzi miestnych vydajte, aby ste spoznali, ako žijú.

 

 

PAPEETE

 

Viete, že..?

  • Papeete je hlavné mesto ostrova Tahiti. Je centrom Francúzskej Polynézie snáď vo všetkých oblastiach života.
  • Turisti sa tu príliš nezdržujú, hoci mesto drvivá väčšina z nich navštívi. Pravdepodobne sa však hneď vydávajú na romantickejšie miesta na polynézskych ostrovoch.
  • V Papeete je okrem iného aj známe trhovisko. Nachádza sa v dvojposchodovej budove a taký pestrý trh ste pravdepodobne ešte nevideli. Napravte to!
  • Misionári sa vo svojej dobe snažili vyhnať všetko tahitské a nastoliť všetko francúzske – kultúru, jazyk i zvyky. Až v 50. rokoch 20. storočia sa Tahiťania mohli vracať k tomu svojmu.
  • Tunajšie ženy a dievčatá rady vijú kvetinové vence a rady nimi obdarovávajú všetkých okolo. Je teda možné, že jeden hneď pri prílete dostanete.

 

Najkrajšie pláže, na ktoré sa rozhodne musíte ísť pozrieť

Papeete príliš nepraje turistom – objaviteľom kúskov raja na Zemi. Za krásnymi plážami sa musíte dostať ďalej. Na Tahiti vás pravdepodobne očaria nasledujúce:

Plage de Toaroto – touto plážou nepohrdne nikto, ale obzvlášť ju milujú vyznávači šnorchlovania. Taký pestrofarebný podvodný život totiž len tak niekde neuvidíte.

Point Venus Beach – pláž s čiernym pieskom by vás nemala prekvapiť. Skrátka tu je a patrí k tým najznámejším a najobľúbenejším.

La Plage de Maui – na juhu ostrova vás čaká pláž s dokonale svetlunkým pieskom, po ktorom možno tak túžite. Nájdete ju asi pol hodiny cesty autom od Papeete. Odpočiňte si na pláži, vykúpte sa v teplej vode oceánu a urobte si prechádzku po tunajšom dažďovom pralese.

 

Miesta, ktoré stoja za pozornosť

Mont Orohena – západnej časti ostrova Tahiti dominuje hora Mont Orohena. Tá je so svojimi 2 241 metrami najvyššou v celej Francúzskej Polynézii. Ide o vyhasnutú sopku, ktorú turisti radi dobývajú. Stanete sa jedným z nich?

Faarumai – údolie, ktoré patrí k tým najkrajším na ostrove, ponúka nádhernú prechádzku, pohľad na dažďový prales a tri nádherné vodopády. Malebnejších miest na ostrove už veľa nie je.

Mahina – obec, ktorá sa nachádza asi 8 kilometrov severovýchodne od Papeete, pri zátoke Matavai. V tej často kotvili Polynézania, ale neskôr i Európania, ktorí sem priplávali. V roku 1769 tu dokonca zakotvil i James Cook, ktorý nechal v blízkosti vystavať observatórium. Na jeho mieste dnes môžete vidieť maják Pointe Venus.

Múzeá na Tahiti – pokiaľ sa chcete dozvedieť niečo o tunajšom živote, vypravte sa trebárs do Múzea perál, Múzea Paula Gaguina alebo do Múzea Tahiti a ostrovov, v ktorom  sa zoznámite s etnografiou Polynézanov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso Travel
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa