Nový Zéland – tisícročné stromy, horúce pramene i filmové fjordy

2019-04-09 12:00:00 |   |    | 

Na svete asi neexistuje fanúšik legendárnej trilógie Pán Prsteňov, ktorý by si nepamätal dvojveršie vo vnútri Prsteňa moci. A neexistuje asi nikto, kto by nevedel, že množstvo temných, ale i prekrásnych lokácií sa nakrúcalo na Novom Zélande. Treba si však uvedomiť, že Nový Zéland – to nie je len príbeh Froda Pytlíka a jeho verného priateľa Sama. Štát v juhozápadnej časti Tichého oceánu ponúka omnoho viac.



 

Všetko v jednom

Nový Zéland je s trochou zveličenia svetom samým pre seba. Nájdete tu všetko – od obrovských ľadovcov, cez divoké rieky, až po malebné pláže lemované skalami, ktoré pripomínajú majestátnu katedrálu. Núdza tu nie je ani o národné parky, atraktívne trekingové trasy, fjordy známe z plátien kín alebo adrenalínové zážitky, z ktorých sa sťahuje žalúdok i tým najostrieľanejším.

 

Velikán Mt. Cook

Najvyššou horou Nového Zélandu je Mt. Cook, ktorá meria 3755 metrov. Z jej vrcholu zahliadnete novozélandské národné parky, ale i chýrne smaragdové jazierko Tekapo, štíty hôr, ľadovce i monumentálne fjordy. Pomerne rýchlo tak zistíte, že Nový Zéland má vlastne všetko, na čo si len trúfnete pomyslieť.

 

Trúfnete si na „Pepu“?

Do povedomia turistov sa však skôr než najvyššia novozélandská hora dostal ľadovec Franz Josef, ktorého okolie, vrátane hory Mount Gunn, môžete v spomínanej trilógii zahliadnuť tiež. Mount Gunn je súčasťou filmových Bielych hôr, nad ktorými se rozhoreli výstražné majáky spájajúce cestu od Gondora až po Rohan. Ale poďme naspäť k obrovskému ľadovcu Franz Josef. Pokiaľ patríte medzi milovníkov adrenalínu, vyskúšajte si netradičnú zábavu heli-skiing, v rámci ktorej vás nad ľadovcom povozí vrtuľník a vy sa vzápätí po ňom spustíte na lyžiach.

 

Ku kormidlám!

Pokiaľ chcete Nový Zéland poznať z trochu netradičného uhla, tak na jeho prieskum zvoľte cestu po mori. Vybrať si môžete trebárs romantickú cestu kajakom alebo si požičať kanoe a preplaviť sa cez národný park Abel Tasman na severe Južného ostrova. Medzi najväčšie lákadlá však určite patria Marlborough Sounds, ktoré zahŕňajú 4 000 štvorcových kilometrov malebných prielivov, zálivov, ostrovčekov a výbežkov v temne modrom mori.

  • Náš tip: Precestovať Nový Zéland od severu až na juh môžete prostredníctvom poznávacieho zájazdu cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Novozélandské Nórsko

Fjordy – pozostatky po ľadovcovej činnosti, predstavujúce dlhý a úzky morský záliv, ktorý vzniká v hornatých oblastiach v blízkosti morí a oceánov, nie sú typické len pre Nórsko. Nájdete ich aj na Novom Zélande. Medzi tie najkrajšie patria určite fjordy a jazerá národného parku Fiorland. Okrem nich môžete v parku preskúmať husté lesy pretkané riečkami a vodopádmi. Pozorovať tu však môžete tiež delfíny, uškatce alebo tučniaky.

 

Je ti teplo, dievčatko?

Ďalším unikátom Nového Zélandu je nepochybne jeho geotermálna aktivita. Vďaka nej sa môžete vykúpať v horúcej rieke alebo plávať na Hot Water Beach v mori, ohrievanom horúcimi podzemnými prameňmi. Zavítajte tiež do národného parku Rotorua, ktorý je plný gejzírov, lávových polí, horúcich jazierok s hustou parou okolo a bahenných sopiek. Okúpať sa v mnohých z nich môžete navyše úplne zdarma.

 

Karibik na Novom Zélande

To, že je Nový Zéland slávny vďaka horúcim prameňom, majestátnym fjordom, divokým riekam a bohatej faune i flóre, je všeobecne známe. Málokto však vie, že tu nájdete pláže patriace k najkrajším na svete, ktoré vám budú svojím vzhľadom pripomínať pláže v Karibiku. Jednou z nich je i pláž Cathedral Beach, okolo ktorej čnejú vysoké skaly ako katedrála, alebo pláže schované v tropickej vegetácii oblasti Coromandel.

 

Damarovník je lesa pán

Medzi ďalšie unikáty Nového Zélandu patria stromy damarovníkov austrálskych, ktoré nájdete i v národnom parku Waipoua Kauri Forest. Čím sú damarovníky také unikátne? Hlavne svojou veľkosťou a vekom. Najstarší strom tu má 2 100 rokov, čo je naozaj úctyhodný vek, ktorý mu môžeme smelo závidieť. Strom má na výšku viac než 51 metrov a jeho kmeň dosahuje priemer 4,5 metra. Tento starejší má dokonca svoje meno. Nazýva sa Tane Mahuta, čo v preklade znamená Lesa pán.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa