Ostrov Samoa – raj, v ktorom zabudnete na to, ako plynie čas

2019-08-26 00:00:01 |   |    | 

Samoa sa rozkladá na dvoch ostrovoch Upolu a Savai`i, ktoré sa nachádzajú v Polynézii. V propagačných materiáloch túto krajinu popisujú ako raj na zemi, ktorý vás hneď po pristátí ohúri explóziou emócií, farieb a krásnej prírody. Od prvej minúty prestanete myslieť na to, ako plynie čas a nebude sa vám chcieť odpútať od tejto krásy a vrátiť sa späť domov.



 

Vodopád Fuipisia

Oba ostrovy pokrývajú vo veľkej miere pralesy, v ktorých sa nachádzajú vzácne druhy kvetín a drevín. Vďaka tomu pripomínajú rajskú záhradu, ktorá vás na každom kroku prekvapí inou krásnou lokalitou. Milým spestrením sú najmä vodopády, pretože časť z nich je prístupná pre verejnosť a dá sa v nich kúpať. Medzi ne patrí napríklad Togitogiga alebo Afu Aau, ktoré stekajú kaskádovo po väčších skalách. Najväčší z nich je vodopád Fipisia, ktorý meria 55 metrov. V jeho okolí žijú vzácne vtáky, ktoré zastupujú niekoľko ojedinelých druhov.

 

To Sua

Priehlbina uprostred prírodnej rezervácie je ďalšou veľmi obľúbenou atrakciou. Hlavným dôvodom je priezračne tyrkysová voda, ktorá vyzerá ako nádherná lagúna. Ku dnu prírodného jazierka vedie drevený rebrík a malé mólo, z ktorého sa môžete ponárať do vody a zaplávať si tam. Tí odvážnejší môžu vyskúšať skoky z okolitých útesov. To Sua patrí k najvyťaženejším miestam na ostrovoch, preto ak si ju chcete užiť aspoň v malom súkromí, odporúčame vám vybrať sa tam v skorších ranných hodinách, keď tam je ešte minimum turistov.

 

Lávové polia Saleaula

Ostrov Savai`i je viac poznačený lávovou činnosťou. V roku 1905 tam vybuchla sopka, ktorá poškodila viacero obytných častí. V súčasnosti sa tam nachádzajú veľké súvislé pásy stuhnutej lávy, ktorá ničila všetko, čo jej stálo v ceste. Nenechajte si ujsť najmä návštevu bývalej dedinky Saleaula. Práve tá utrpela po výbuchu najväčšie škody, ale v súčasnosti kvôli tomuto nešťastiu patrí k turisticky vyhľadávaným miestam. Rozžeravená láva totiž prešla jednotlivými domami a stavbami, ktoré potom akoby zastali v čase. Z budov zostali už len ruiny, ktoré majú namiesto podlahy čierne kamenné chodníčky, vzniknuté po upokojení sopečnej činnosti a po vychladnutí lávy.

 

Národný park Falealupo

Samoa ponúka taktiež túry do nádherných národných parkov. Jedným z nich je Falealupo, v ktorom môžete zažiť hneď dva fantastické zážitky. Prvým z nich je prechádzka v korunách stromov nad malým dažďovým pralesom. Visiaci lanový most je pripevnený vo výške 40 metrov nad zemou. Postupne budete prechádzať nad korunami banánovníkov a iných exotických stromov, až sa dostanete k začiatku vychádzkového chodníka, ktorý vás postupne vyvedie priamo na pláž. Tam už na vás čaká ďalšie pekné prekvapenie. Počkajte si až do večera a zažite tam najkrajší západ slnka na týchto ostrovoch.

 

Pláž Aganoa

Upolu a Savai`i ponúkajú niekoľko skvelých pláží, kde si môžete oddýchnuť s lahodným drinkom v ruke alebo zaplávať. Spomedzi nich vyniká Aganoa, ktorá má jemný čierny piesok. Voda v tejto časti je hlboká a obľubujú ju najmä surferi. Vhodná je tiež na plávanie, pretože pri pobreží sú pokojné vlny. Pri Aganoe sa môžete tešiť na dobré podmienky na potápanie, pretože v okolí sa nachádza pestrý podmorský svet. Vyskúšať si môžete aj pádlovanie a vyberte si tam pekné miesto na piknik.

 

Pospite si na pláži vo fale

Namiesto plážových kresiel nájdete v Samoe oveľa zaujímavejšie miesta na oddych. Ich fale zdobia celé pobrežie a ponúkajú dovolenkárom skvelé miesto na oddych. Pôvodné drevené domčeky sú postavené na vyšších kolíkoch, ktoré vás chránia v čase veľkého prílivu. Veľká okrúhla podlaha slúži ako posteľ a pred ostrým slnkom vás chránia slamené striešky. Niektorí ľudia využívajú občas fale aj na prenocovanie, pretože z tohto miesta sa vynikajúco pozorujú hviezdy.

 

Užitočné tipy:

Cesta: Na ostrovy sa dostanete letecky s dvoma prestupmi. Prvý je zväčša v Ázii, odkiaľ už pokračujete na Nový Zéland a tam nasadnete do lietadla do vášho dovolenkového raja. Cena spiatočnej letenky bez akcie je od 1400 eur vyššie.

Víza: Pri dovolenke do 90 dní nepotrebujete na vstup do krajiny žiadne víza. Musíte mať pas, ktorý je platný minimálne pol roka od dňa vášho odchodu.

Klíma: Počas roka panuje na ostrovoch príjemné letné počasie. Teplota sa pohybuje od 20 do 29 stupňov. Obozretní buďte len na striedanie suchého a vlhkého obdobia. V čase od novembra do apríla je väčšie riziko dažďov, takže si radšej naplánujte dovolenku mimo tohto obdobia.

Mena: V krajine sa platí samojskou talou. Za 100 talí zaplatíte približne 34 eur.

Bezpečnosť: V krajine nie sú veľké bezpečnostné riziká. Je tam minimum trestných činov, ale majú pomerne časté problémy s krádežami.

Časový posun: +13 hodín

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa