To najlepšie z metropoly Austrálie: TOP 10 atrakcií v Sydney

2020-01-07 12:00:00 |   |    | 

Východnému pobrežiu Austrálie hrdo kraľuje mesto Sydney. Jeho dominanta v podobe slávnej budovy opery síce patrí k najznámejším svetovým atrakciám, nie je však jedinou perlou tejto zaujímavej metropoly Nového Južného Walesu.



 

1. Budova opery

Napriek tomu, že si už dnes nedokážeme predstaviť panorámu Sydney bez tejto budovy, ide o pomerne mladú stavbu. Posledné úpravy na nej vykonali v roku 1973, odkedy sa stala tým najfotografovanejším miestom v Austrálii. Nachádza sa priamo pri prístave, vďaka čomu sa jej zvláštny moderný tvar ešte viac vyníma na modrastom pozadí. Okrem návštevy zaujímavých vystúpení môžete zájsť aj na prehliadku týchto jej vnútorných priestorov. Od roku 2021 čaká túto unikátnu stavbu rozsiahla rekonštrukcia, počas ktorej bude neustále v prevádzke.

 

2. Prístavný most

Ďalším charakteristickým miestom v Sydney je pobrežná časť, z ktorej sa môžete pokochať pohľadom na majestátny prístavný most. Ten vznikol v roku 1932 a stal sa najobľúbenejšou atrakciou v meste. Nachádza sa 134 metrov nad hladinou a spája oba brehy rieky. Môžete po ňom prejsť vlakom, autom a istá časť mosta je venovaná aj chodcom. Unikátnym zážitkom sú adrenalínové prechádzky po celom leme oblúka, počas ktorých pôjdete až na najvyšší bod mosta, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na celé okolie.

 

3. Pláž Bondi

Domáci obyvatelia a turisti milujú toto mesto aj kvôli nádhernej pláži, ktorú majú doslova na dosah. Stačí len pár minút, aby ste sa ocitli v úplne inom svete plnom zábavy, slnka a vodných radovánok. Pláž Bondi je dlhá vyše kilometra, má zlatistý piesok s nádherným tyrkysovým morom, takže keď si odmyslíte blízke budovy, budete sa cítiť ako na exotickom ostrove. Vďaka veľkým vlnám máte tiež skvelé podmienky na surfovanie. Počas teplých mesiacov sa tam často stretávajú mladí ľudia, ktorí si robia party alebo si len posedia pri západe slnka a rozprávajú sa s priateľmi.

 

4. Okružné plavby

V Sydney sa nachádza veľký lodný prístav, v ktorom kotvia výletné, ale aj nákladné lode. Popri ňom sa nachádza aj niekoľko menších prístavov, odkiaľ odchádzajú loďky a malé jachty na okružné plavby popri pobreží. Počas nich budete mať nádhernú vyhliadku na operu a most, ale aj ostatné krásne miesta tejto metropoly. Okrem toho si môžete vybrať historickú plavbu na veľkých plachetniciach, ktoré sú často sprevádzané zaujímavým hraným programom.

 

5. QVB (Queen Victoria Building) - Budova kráľovnej Viktórie

Stavba QVB z roku 1898 vznikla ako pocta viktoriánskej architektúre a pôvodne mala plniť funkciu kultúrno-zábavného miesta, keď sa tam malo nachádzať divadlo a zopár obchodov. Neskôr do päťposchodovej budovy pribudlo niekoľko kancelárií a v súčasnosti tam obrovské nákupné centrum s 200 butikmi rôznych značiek. Stavba má nádherné architektonické prvky a je preto vyhľadávanou atrakciou.

 

6. Veža Eye

Najvyššia budova mesta meria vyše 300 metrov, vďaka čomu sa stala ďalšou výraznou časťou na panoráme Sydney. Veža Eye je turistického hľadiska vyhľadávanou atrakciou kvôli vyhliadkovej plošine, z ktorej máte najkrajší výhľad na celé centrum a prístav. Podlaha na tomto mieste je priehľadná sklenená, takže si môžete dopriať aj takýto výnimočný pohľad na mesto. V tejto budove sa nachádza aj zaujímavé 4D kino, ktoré vás takýmto nezvyčajným spôsobom prevedie pomedzi najznámejšie atrakcie v Sydney.

 

7. The Rocks

V dávnej minulosti sa na tomto mieste nachádzalo iba skalnaté pobrežie, podľa čoho dostala táto štvrť svoje pomenovanie. Predtým tam žili pôvodní austrálski obyvatelia, od roku 1816 sa stala symbolom kolonizácie. Práve v The Rocks pristáli prví moreplavci z Európy a začali postupne stavať svoje prvé obydlia, ktorými inšpirovali aj domácich. V súčasnosti sa tam nachádza moderná oblasť Sydney, v ktorej sa stretávajú umelci a mladí ľudia objavujúci tajomstvá nočného života.

 

8. Botanická záhrada

Na rozdiel od iných mestských botanických záhrad sa tú v Sydney rozhodli prepojiť so samotným centrom. Vďaka tomu tam často chodieva aj veľa domácich obyvateľov, pretože tu našli pokojnú oázu v ich rušnom živote. Dokopy tam nasadili vyše sedemtisíc rôznych rastlín. Tie najvzácnejšie sú vystavené v špeciálnom skleníku pyramídového tvaru. V záhrade veľmi často organizujú aj rôzne kultúrne podujatia.

 

9. ZOO Taronga

Zoologická záhrada v Sydney patrí medzi najzaujímavejšie ZOO na svete. Taronga púta pozornosť nádhernými vyhliadkami, kde si môžete pozrieť zvieratá s nádherným pozadím pozostávajúcim z niektorých hlavných atrakcií. V rámci areálu sa môžete na niektorých úsekoch pohybovať na gondole, čo je veľkým zážitkom najmä pre detských návštevníkov. Počas prehliadky uvidíte aj ukážky života Aborigincov a v prípade záujmu môžete na tomto mieste aj prenocovať a pozrieť sa na nočné živočíchy.

 

10. George Street

Najstaršou ulicou v Austrálii je George Street v Sydney. Tú kedysi postavili Európania, ktorí začali mestu dodávať podobu európskych metropol. Nachádzajú sa tam viaceré dôležité atrakcie, práve v tejto časti sídli obchodné centrum QVB, radnica a hlavná katedrála.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa