Dobrodružstvo na každom rohu: Tretí najväčší piesočný ostrov preslávili delfíny aj cintorín lodí

2023-01-18 08:00:00 |   |    | 

Moreton Island je tretím najväčším piesočným ostrovom sveta. Okrem malej oblasti s pieskovcom a ryolitom ho celý tvorí výhradne piesok. Turistov však láka nielen svojimi plážami a prírodnými zaujímavosťami, obrovské poklady totiž ukrýva aj v blízkych vodách.



 

Tretí najväčší piesočný ostrov sveta Moreton Island leží asi 40 kilometrov severovýchodne od Brisbane, odkiaľ naň denne jazdí trajekt. Pobrežie lemujú pláže, patriace k najkrajším v celom Queenslande. Niektoré vďaka pokojnej vode vyhľadávajú aj neplavci či rodiny s deťmi, iné sú zas známe divokými vlnami, ktoré sú rajom pre všetkých surferov.

Až 95 percent ostrova tvorí národný park. Na Moretone sa nachádza najväčšia pobrežná piesočná duna na svete Mount Tempest (285 metrov), veľkým lákadlom je však aj sladkovodné jazero Blue Lagoon či pieskové hory Big Sandhills a Little Sandhills, na ktorých nerastú žiadne rastliny. Tursti obvykle nevynechajú ani Champagne Pools – prírodné bazéniky na pobreží, ktoré od oceánu oddeľuje kamenná stena, vďaka čomu sa tam neustále tvorí pena a bublinky.

Moreton Island preslávili aj delfíny. Na ostrove je jazero, ktoré svojim tvarom pripomína tieto cicavce, predovšetkým sa s nimi však v časti Tanglooma môžete osobne stretnúť. Už vyše 20 rokov prichádza každú noc k pobrežiu rodinka delfínov skákavých a v plytkej vode sa nechávajú turistami kŕmiť. Dotyk je prísne zakázaný, napriek tomu patrí takéto blízke stretnutie k zážitkom na celý život.

Na svoje si však popri milovníkoch zvierat prídu aj tí, ktorých zaujíma história. Na ostrove stojí najstarší maják v Queenslande z roku 1857, pozostatky pobrežných bunkrov z 2. svetovej vojny, ale tiež budova, v ktorej v 50. rokoch spracúvali veľryby. Z jedného tela sa získalo až 8000 kilogramov oleja a z mäsa a kosti vyrábali potravu pre domáce zvieratá. Počas desiatich rokov fungovania stanice bolo kvôli tomu zabitých vyše 6000 vráskavcov!

Vidieť v blízkosti ostrova veľrybu je ešte aj dnes veľmi výnimočné, inak sú však okolité vody plné zaujímavých živočíchov. Perfektnú možnosť na ich pozorovanie poskytuje aj cintorín lodí. V rokoch 1963 až 1984 tam na dne skončilo 15 plavidiel, ktoré sú dnes domovom stovky druhov rýb, ale i delfínov či dungongov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa