Na Kamčatku za lososmi, gejzírmi a činnými sopkami

2014-01-05 12:00:00 |   |    | 

Hľadáte ideálne miesto pre strávenie aktívnej alebo rovno adrenalínovej dovolenky? Potom nie je nič lepšie, než sa vydať na Kamčatku, surový kút Zeme plný gejzírov, medveďov, lososov a vulkanických jazierok nefritovej farby. Narazíte tu na bahenné sopky a kúpele v horúcich prameňoch, stretnete obrie svište a húfy komárov, môžete si zaloviť priamo v medvedej osade. Máte dušu dobrodruha? Potom by ste nemali váhať ani chvíľku!



Možno to vyzerá ako cirkusový výlet do Disneylandu. Vlastne ním trochu je, len s tým rozdielom, že nebudete v USA, ale o pár stoviek kilometrov vedľa na Sibíri, namiesto horských dráh na vás budú čakať horské masívy a zástupy pištiacich ľudí nahradia armády nenásytných komárov. Komerčnú umelú veľkoleposť vystrieda prírodná monumentalita. Oproti Mickey Mousovmu palácu bude ale všetko skutočné. Taký je polostrov Kamčatka. Pompézny labyrint, ktorý vás prepojí späť s prírodou, ohromí vás a nechá zažiť to najlepšie zo svojej „panenskej surovosti“.

Výlet na Kamčatku sa rozhodne nesie v duchu veľmi akčnej dovolenky v prírode. Samozrejme i pohodlní cestovatelia, ktorí majú radi svoje istoty a pred nezáväznou vandrovkou preferujú ochrannú ruku cestovných kancelárií, si prídu na svoje. V súčasnej dobe organizuje expedície na Kamčatku rad špecializovaných cestovných kancelárií. Za zmienku stojí napríklad tento poznávací zájazd na Kamčatku.

Turisti tak majú k dispozícii skúsených sprievodcov a vopred zabezpečené ubytovanie i dopravu. Tá je v takých ťažkých podmienkach pochopiteľne pomerne náročná. Nezostáva teda nič iné, než vybrať na cestu zväzok dolárových bankoviek, vziať repelent alebo moskytiéru, pevnú obuv a medvedie sily a vyraziť na koniec sveta, za ktorý Kamčatku mnohí označujú.

 

Po ohnivom (o)kruhu

Východný polostrov Kamčatka sa rozkladá na území až štyrikrát väčšom než územie predchádzajúceho Československa a jeho najsevernejšia časť zasahuje skoro až k polárnemu kruhu. Väčšina turistov sem ale prichádza za letným „Tour de Volcanoes“. Kamčatka je totiž posiata sopkami, z ktorých necelá tridsiatka je dodnes aktívna, a je súčasťou takzvaného Ohnivého kruhu.

Vaše prvé kroky by mali pravdepodobne smerovať k najvyššej z lávových dám, teda k sopke Klučevskaja, ktorá meria 4 750 m a patrí k najvyšším a najaktívnejším sopkám v Ázii vôbec. Jej povesť však nie je pre konzervatívnych dobrodruhov príliš povzbudivá. Táto sopka za posledných 300 rokov explodovala viac než šesťdesiatkrát. To síce spôsobilo, že jej majestátny kráter sa rozšíril na úctyhodných 500 metrov v priemere, podporil gejzírovú činnosť a vytvoril ďalších asi sedemdesiat minikráterov na plášti sopky, ale zároveň to zapríčinilo, že vulkán je pre mnohých neprístupný.

I tak celý pás okolo Klučevskej je impozantný. Do jej „rajónu“ spadá i o niečo menšia sopka Tolbačik, ktorá sa v 70. rokoch postarala o jednu z najväčších kamčatských erupcií.

 

  • Lososové orgie
    Pokiaľ patríte medzi vášnivých rybárov, budete sa v miestnom prostredí cítiť ako „ryba vo vode.“ Alebo možno ako losos vo vode. Sezóna začína v júli, totiž v dobe, kedy začína ťah lososov kráľovských, ktoré vážia až 30kg. Ale najlepšie obdobie pre ich lov je až od augusta do októbra, lebo predtým sú rieky príliš rozbúrené na nahadzovanie udíc.
    V miestnych riekach tiež narazíte na vyhlásenú pochúťku - lososa červeného, ktorý síce zaostáva za svojím „kráľovským“ súkmeňovcom o rádovo 20 kilogramov, jeho mäso však dominuje svetovým rybárskym trhom. Navyše sa dobre chytá na návnadu, čo sa o všetkých miestnych rybách povedať nedá. Pravé rybárske „orgie“ ale začínajú až s lovom lososa strieborného. Ich ťah prebieha totiž na jeseň, kedy už sú rieky pokojné a pre rybárov sa stávajú títo agresívni „hltači návnad “ ľahkou korisťou. Popri riečnych rybách sa budete môcť tiež vrhnúť s vaším prútom na more. K najatraktívnejším úlovkom patrí platýs veľký, ktorého diskovité telo môže dosahovať dĺžku až 90 cm.

     

Pre triezvejších turistov, ktorí sa nechcú vydať na vlastnú päsť za lávovou primadonou, Kamčatka ponúka ďalších ohnivých „pánov na holenie“. Prvým z nich je Viljučinskij vulkán, ku ktorému sa dostanete z Petropavlovska na terénnych vozoch. Po ceste sa môžete vykúpať v termálnych prameňoch s liečivou radónovou vodou a navštíviť blízky vodopád. Ak budete pokračovať ďalej, čaká na vás činný Mutnovskij vulkán. Už na jeho úpätí sa nachádza pole prskajúcich fumarolov.

Pri stúpaní po hrebeni sopky sa vám naskytne pohľad na bujnú vegetáciu rododendronov a kosatcov. Cestou možno uvidíte tiež obrovské kamčatské svište. V kotline potom môžete obdivovať bublajúce sírne plyny a bahenné sopky miešajúce sa s ľadom. Obzvlášť na večer sa prebúdza miestny génius loci. Preto nie je problém prespať v neďalekej ubytovni geotermálnej elektrárne.

Z pestrej ponuky sopiek spomenieme ešte jednu - Gorelij vulkán - v jeho vrcholových kráteroch sa nachádzajú dve jazerá. Prvé s čistou ľadovcovou vodou a druhé s kvapalinou hrajúcou vďaka sírovým roztokom trblietavou nefritovou farbou.

 

  • Čo sú to fumaroly?
    Fumaroly majú podobu malých trhlín alebo prieduchov v zemskom povrchu. Vychádzajú z nich plyny s teplotou okolo 200 až 800 °C. Ide o sprievodný jav vulkanizmu, ku ktorému dochádza pri odplynení sopečnej magmy.
          

 

Medvedia schovávačka

Popri sopkách patrí k najväčším atrakciám kamčatského „Disneylandu“ miestne medvedie osadenstvo. Nejde však o žiadne roztomilé medvedíky, ale o pravé divé šelmy, ktoré dosahujú až dvojmetrovú výšku a hmotnosť jednej tony. Takisto ich klan je o trochu väčší. Počet kamčatských medveďov sa odhaduje na asi 8 tisíc.

V letnom období na medvede narazíte prakticky pri každom väčšom vodnom toku. Prichádzajú sem totiž, podobne ako vášniví rybí „nadhadzovači“, za húfmi lososov. Ak sa rozhodnete, že si spravíte vlastné snímky medveďov, ako si labkou servírujú rybu priamo do tlamy, bude dobré sa riadiť pár radami.

Vopred je nutné si uvedomiť, že väčšina medveďov neútočí na človeka, pokiaľ nemá inú možnosť alebo pokiaľ nestráži mladé. Oproti napríklad grizlymu sú kamčatské medvede menej agresívne. Rýb je okolo všade dosť a ľudí sa navyše boja vďaka zlým skúsenostiam s pytliakmi.

 

  • Žlčníkové ukameňovanie
    Dnes na Kamčatku prichádzajú „športoví lovci“ so sloganom vyrytým do mozgovej kôry: Zastreľ si svojho medveďa. Popri lovcoch medveďov tu však nájdeme i „lovcov lovcov“. Tí chránia miestne chlpaté nemé tváre, ktorých počet rok čo rok i tak klesá. Kedysi sa medvede strieľali pre teplé kožušiny, tuk (ktorý slúžil ako izolácia) či mäso. A tiež pre žlč, ktorá slúžila na liečbu reumy či slabozrakosti.Tomu bol tiež prispôsobený lov. Medveď sa chytil do nastraženého oka a začal sa metať. Lovci po ňom začali hádzať všetko možné, aby ho rozzúrili. Tým sa začalo produkovať v jeho tele viac žlče. Dnes už medvede nahradila moderná medicína, ale i tak poviedky o žlčníkovom ukameňovaní putujú po Kamčatke dodnes.

I tak je však dobré sa poistiť a nastriekať sa špeciálnym sprejom proti medveďom. Na mnohých miestach narazíte na sprievodcov, ktorí vám s „honom“ na medveďa radi pomôžu. Zadarmo to síce nebude, ale aspoň budete mať väčšiu istotu, že odídete so všetkými končatinami. Sú to strážcovia, ktorí broja proti miestnym lovcom a popri vlastnej puške majú tiež gardu lajok, ktoré sú dosť odvážne a obratné na to, aby laškovali s medveďmi a pritom sa im nič nestalo. So svojím pánom tvoria dokonalý tím, s ktorým medvediu schovávačku jednoducho nemôžete prehrať. Poznajú dokonale miestne prostredie. Keď sa napríklad ozve obďaleč krkavec, vedia, že sa tam medveď schováva.  

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Rusko:

 

  • Kamčatka: Až na panenský koniec sveta. Vydajte sa s nami na skutočný koniec sveta, kde sa panenská príroda nedotknutá ľudskou činnosťou obnažuje vo svojej pôvodnej kráse.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Riviéra Prierez životom "matičky Ruska" umožňuje spoznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.
  • Petrohrad - Moskva: Návrat na východ. Dve bývalé pýchy komunizmu sa zmenili na nepoznanie. Uskutočnené rekonštrukcie pamiatok a modernizácia mnohonásobne zvýšili záujem turistov.


 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa