Na Fidži vyrastá unikátne podmorské stredisko Poseidon

2011-12-06 10:30:00 |   |    | 

Na súkromnom ostrove v lagúne v blízkosti koralových útesov na Fidži vybudovali špeciálne podmorské stredisko ponúkajúce exkluzívne ubytovanie a zábavu. V 24 špeciálnych podmorských "kajutách" si hostia budú môcť vychutnať celý deň či noc v podvodnom svete.



Poseidon Undersea Resort sa radí k najexotickejším zážitkom v tichomorských končinách. Vybudovali ho 12 metrov pod hladinou mora na oceánskom dne v blízkosti ostrova Poseidon. Dostupný je z ostrova Nadi, odkiaľ vás tam dovezú špeciálnym plavidlom. Pod vodu vás potom dopraví špeciálny výťah.

Dole na vás bude čakať jedna z 24 luxusných kajút, ktoré od okolitého sveta oddeľuje niekoľko palcov hrubé sklo. Hostia tohto rezortu budú mať k dispozícii tiež svoj vlastný "suchozemský" bungalov, ktorý je spolu s ostatnými vybudovaný na neďalekom Poseidonovom ostrove. Pod vodou je k dispozícii niekoľko reštaurácií, knižnica, konferenčná miestnosť alebo potápačský obchod. Vaša peňaženka však zrejme zaplače. Týždenný pobyt na ostrove pre dvoch bude stáť približne 30 000 USD, ale zážitok to bude určite viac než „božský“.

 

Pokojný luxus pre náročných

Druhú možnosť ako si vychutnať krásy Fidži máte tentoraz už "na suchu" na vyše 300 fidžijských ostrovčekoch, ponúkajúcich možnosť úniku a pokojného zdriemnutia si pod palmami. Niet divu, že práve tu sa natáčal slávny film Stroskotanec s Tomom Hanksom. Ak však radšej než „stroskotanie“ máte luxus spojený s exotickým lagúnovým pozadím, Fidži vás určite uspokojí.

Súostrovie Fidži je podľa kritérií dnešnej turistiky zaujímavým hermafroditom. Na jednej strane stoja luxusné strediská s krásnymi bazénmi, pozdĺž ktorých visia hojdacie siete, na druhej sa vraciame späť v čase ku kmeňovej civilizácii. „Zlatá mládež“ si tu užije divoké večierky na pláži a „odpadlíci modernej spoločnosti“ tu nájdu útechu v nepoškvrnenom a pokojnom relaxovaní blízko skutočne živelného roja domorodcov.

Na vulkanických ostrovoch Mamamuca sa nachádza komplex súkromných stredísk, ktoré vábia krásnou modravou lagúnou a kde v relatívnom súkromí môžete stráviť príjemné romantické večery. Kúsok odtiaľ môžete navštíviť i domorodú dedinku či previezť sa na kajaku alebo katamaráne. Rovnako windsurfing či potápanie tu má svoje pevné miesto. K najobľúbenejším aktivitám tu patrí golf a rybárčenie.

Výrazne menším strediskom je Nakubati, ktoré je osídlené asi len siedmimi bungalovmi a teda súkromie tu hrá prím. Lokalita Coral Coast zasa zaujme svojou polohou v tropickej zeleni. Všetky strediská sú maximálne vybavené a pre ležiacu turistiku ideálne. Môžete si tu zapožičať vodné bicykle alebo plachetnicu na plavbu po mori, zahrať volejbal, kriket alebo tenis. Týždenný pobyt vás bude stáť 2 000 až 2 500 EUR, ale zato sa o vás postarajú ako vo veľkom vystlanom kokosovom orechu.

 

  • Stratený raj?

Mnohí považujú Fidži za raj na Zemi, jedna okolnosť však toto patetické tvrdenie mierne poľudšťuje. Alebo skôr - „zdrsňuje“. Idylku tunajších obyvateľov narušil v roku 2000 rebel George Speight. Domnieval sa, že Fidžijčanov utláča miestna indická menšina, preto so svojou viac než 300 - člennou skupinou bojkotoval antidiskriminačné nariadenie miestnej vlády, dokonca zaútočil i na parlament a uniesol premiéra Mahendra Chaudhryho. Speightovo uväznenie odvtedy vyvoláva kontroverzné postoje a rozdeľuje fidžijskú spoločnosť.

 

Keď za hotelmi vládnu náčelníci

Oproti vyšperkovaným letoviskám sú menšie fidžijské dedinky dobou kamennou. Osadám tu vládne náčelník a v rodovej hierarchii predáva žezlo ďalej najstaršiemu synovi. Má vo svojom ľude úplnú oddanosť, lebo Fidžijčania patria k snáď najflegmatickejším národom na Zemi. Náčelník rieši záležitosti od školstva po manželské hádky a nikto mu neprotirečí. Dokonca určuje i kto si koho zoberie, poprípade kto dostane koľko peňazí. Pokiaľ sa v dedine koná svadba, na náčelníkov príkaz všetci ľudia postavia z hromadných financií novomanželom príbytok. Fidžijská dedina tak pôsobí ako nedosiahnuteľný predobraz komunistických partají.

 

  • Pri ohníčku s metodistami

Koralový ostrov Caqalai leží len kúsok na juh od frekventovaného Ovalaua. Miestne pomery sa tu ale od okolitých ostrovov významne líšia. Strechu nad hlavou tu totiž zaisťuje miestna metodistická cirkev. Prírodná jednoduchosť sa tak spája s užitočnosťou. Pobyt je tu veľmi lacný a útulný. Môžete sa vydať na výlety za potápaním, chytať ryby či sa večer na pláži pri ohni zúčastniť na domorodých stretnutiach pri speve a dobrom jedle a to bez zúrivej turistickej invázie. Caqalai je teda najlepšou voľbou pre pokojnú, ale zároveň domorodým životom pulzujúcu dovolenku.

Miestni sa tu vidia predovšetkým v mládeži. Hoci jej nebránia v odchode za vyšším vzdelaním do miest, väčšina túto možnosť nevyužíva. Jedna Fidžijčanka to výstižne vysvetľuje: "Prečo by sa chceli sťahovať do mesta? Tam by museli za všetko platiť a stále by sa niekam ponáhľali. Hlavne by však nemali istotu, zázemie, ktoré im tu poskytuje ich komunita. Tu v dedine, keď sú chorí alebo nemajú prácu alebo sa im čokoľvek stane, vždy sa o nich ostatní postarajú."

Niektorí by si to asi nedokázali ani predstaviť, pre iných je takýto spôsob života úplnou samozrejmosťou. A to je na Fidži zaujímavé. Zatiaľ čo väčšina populácie sa sústreďuje v hlavnom meste Suva a žije vo vyspelej kultúre, zvyšok nesie pozostatky dôb, kedy najdôležitejšia bola ľudská zomknutosť. Je teda na každom z návštevníkov, či si z Fidži odnesie hrsť bieleho piesku, „poseidonskú rozprávku“ alebo zaujímavú skúsenosť z „iného života“.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Fidži:

 

  • Fidži: Vydajte sa na fidžijské súostrovie alebo si predĺžte dovolenku v Oceánii a zavítajte sem z Austrálie alebo Nového Zélandu.
  • Fidži-Bula: Okrem Fidži môžete navštíviť i rajský ostrov Bula.
  • Samoa – Tonga – Fidži – Vanuatu: Hebká krása koralových ostrovov a pekelná krajina vulkánov. Zvodný tanec Polynézaniek a raj melanézskych kanibalov. Žiadna šeď, ale svet v rýdzej podobe.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa