Za legendami o kráľovi Artušovi do rozprávkovej Snowdonie

2011-10-25 13:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Národný park Snowdonia je jedným z pokladov takzvanej Keltskej zeme - jednej z krajín Spojeného kráľovstva - Walesu. Nachádza sa v jeho severnej časti, hranicu sčasti tvorí pobrežie.



Oblasť o rozlohe 2 170 kilometrov štvorcových vyhlásili ako prvú za národný park vo Walese v roku 1951.

Aj keď je park pomerne hornatý, jeho najvyššia hora sa týči len do výšky niečo vyše tisíc metrov nad morom. Pohorie sa nazýva Snowdon, podľa čoho dostal meno aj celý národný park. Snowdon (originál Eryri) v preklade znamená zem orlov a zem snehu.

Najvyšší kopec je aj najatraktívnejším bodom pre turistov - mieri sem horský parný vláčik, ale dostať sa naň možno štandardne aj peši. Pochôdzky medzi žiarivozelenými kopcami a dolinami najmä v severnej časti parku pripomínajú mystické príbehy.

Ak sa sem vyberiete na návštevu, vrelo odporúčame pribaliť si pršiplášte a pevnú nepremokavú obuv. Spojené kráľovstvo je známe svojím sychravým počasím, no národný park Snowdon je navyše jednou z najmokrejších oblastí ostrovov.

Navyše je počasie premenlivé a napriek pomerne na naše pomery nízkym kopcom by sa ľahkovážnosť pri turistike v tejto oblasti nemusela vyplatiť. Cestou môžete obdivovať bohatú vegetáciu parku, množstvo chránených rastlín predurčuje tomuto parku vysoký stupeň ochrany, a to najmä v pobrežnej oblasti.

Táto oblasť sa spája s mnohými legendami, ktoré hovoria o kráľovi Artušovi a čarodejníkovi Merlinovi. Kráľ Artuš tu vraj zanechal aj bájny meč Excalibur po tom, ako ho zasiahol šíp jeho bratanca Mordreda. Meč vraj leží na dne najhlbšieho a najväčšieho jazera Llyn Llydaw, ktoré obklopujú štyri najvyššie hory vrátane Snowdonu.

Na mapách vyznačujúcich oblasť parku si možno všimnúť “dieru” - je to oblasť, ktorú vylúčili z národného parku. V meste Blaenau Ffestiniog sa totiž medzičasom začal rozvíjať ľahký priemysel, ktorý by do chráneného územia nemohol zapadnúť.

 

Zdroj/autor: wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa