Víťazný oblúk, srdce Paríža a miesto osláv

2013-01-11 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Víťazný oblúk, po francúzsky „Arc de Triomphe“, predstavuje významný bod celého Paríža. Pripomína víťazstvá Napoleona Bonaparteho, ale aj francúzskeho národa.



Pre Parížanov je miestom osláv najväčších štátnych sviatkov.

Víťazný oblúk stojí na pravom brehu Seiny. Nachádza sa na námestí Place de l'Étoile známom aj ako Place de Charles de Gaulle. Oblúk tvorí súčasť parížskej „axe de historique“ - historickej osi. Je to základná a asi najkrajšia os, ktorá prechádza Parížom. Začína v Louvri a končí sa budovou Grande Arche de la Fraternité - veľkým oblúkom bratstva. Z víťazného oblúku vychádza nie menej ako 12 ulíc a jednou z nich je aj známa Avenue de Champs- Élysées.

Parížsky monument dal postaviť Napoleon Bonaparte na pamiatku svojich víťazstiev. Stavba začala v roku 1806 pod dozorom architekta Jeana Chalgrina, no dokončili ju až architekti pod dohľadom Étiennea Héricarta de Thury, a to v roku 1836. Víťazný oblúk bol vždy obľúbeným miestom vojenských, ale aj civilných prehliadok. Francúzi, Nemci a aj Američania pod ním pochodovali, aby potvrdili svoju moc nad mestom.

Neoklasicistický oblúk je 50 metrov vysoký a 45 metrov široký. Jean Chalgrin sa inšpiroval Titovým oblúkom, ktorý sa nachádza v Ríme. Oblúk predstavuje Napoleonove víťazstvá a tak sa po celom obvode nachádzajú sochy a nápisy pripomínajúce jeho slávu. Na vnútorných stranách stĺpov sú dosky s miestami víťazných bitiek, mená generálov a vojakov. Na vrchu je 30 štítov, ktoré nesú mená najvýznamnejších víťazstiev.

Monument je preslávený svojimi sochami a freskami, ktoré vytvorili najoceňovanejší francúzski sochári. Fresky zobrazujú hrdinské víťazstvá  francúzskych vojakov. Najznámejší reliéf je „Le Départ“ z roku 1792, známy aj ako „La Marseillaise“. Vytvoril ho umelec Francois Rude.

Pod oblúkom sa nachádza hrob neznámeho vojaka, ktorý pripomína vojnové obete prvej svetovej vojny. Pri hrobe stojí „Pamätný plameň“, ktorý prvýkrát zapálili v roku 1923 a odvtedy oheň nepretržite horí.

Oblúk je obkolesený vždy autami preplnenou cestou, a tak je vhodné k nemu prejsť jedným z podchodov. V oblúku sa nachádza výťah, ktorý umožňuje vstup do múzea. Kto chce ísť na vyhliadku, musí ísť peši ešte 46 schodov.

Výstup na oblúk je otvorený od apríla do septembra od 10:00 do 23:00 a v zimných mesiacoch od 10:00 do 22:30. Vstupné stojí 8 eur(pre študentov a deti platia zľavy).

 

Zdroj/autor: arcdetriompheparis.com, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa