Vydajte sa z Benátok za romantikou: na palubách najluxusnejších lodí sveta

2012-07-26 16:00:00 |   |    | 

Hladinu benátskej lagúny v miestach, ktorým sa hovorí „bazén svätého Marka“, čeria vlny. Bodaj by nie, keď za kostolom Santa Maria della Salute sa pomaly vynára silueta oceánskeho parníka, ktorý sa výškou vyrovná desaťpodlažnej budove. Všetkých, ktorí stoja na jeho hornej palube a pohľadom sa lúčia s Dóžovým palácom, čaká viac než týždeň na vlnách a každý deň iné slávne mesto.



„Mestá na vlnách“ - i tak sa občas hovorí luxusným oceánskym parníkom. Večer sa rozlúčite pohľadom na západ slnka nad Benátkami s Talianskom a ráno sa zobudíte v gréckych vodách neďaleko Olympie. Počas týždňa na palube človek spozná to najkrajšie zo Stredozemia a tiež slávne talianske Benátky - romantické mesto na ostrovoch, odkiaľ luxusné lode so súmrakom vyplávajú.

 

Benátky - mesto na vode

Benátky sa považujú za jedno z najromantickejších, ale i najdrahších miest sveta. Postavené boli na ostrovčekoch vystužených dubovými kolmi v plytkej lagúne a v stredoveku boli bránou do Stredozemia.

Dnes sú synonymom romantiky. Nie nadarmo sa o Veľkom kanáli, ktorý sa esovito kľukatí mestom, traduje, že ide o najkrajšiu hlavnú triedu sveta. Namiesto áut ju križujú vaporetty, miestne vodné autobusy, a keď máte šťastie, stretnete na hladine i smetiarsky voz, ambulanciu alebo políciu.

 

  • Na koľko vyjde „dovolenka na vlnách“?

Možno si hovoríte, že dovolenka na palube luxusnej lode nie je rozhodne lacný špás. Omyl. Ceny osemdňových pobytov začínajú už na osemsto eurách. Navyše je možné využiť najrôznejšie zľavy. Okrem klasických „last minute“ ponúk sa u plavieb uplatňujú takzvané „first minute“ akcie. Plavba kúpená s polročným predstihom tak môže vyjsť až o päťdesiat percent lacnejšie, než je pôvodná katalógová cena.

I napriek tomu, že Canal Grande meria takmer štyri kilometre, pretínajú ho len štyri mosty. Prvý hneď pri železničnej stanici, kam prichádza časť turistov. A len niekoľko stoviek metrov od neho leží prístav, z ktorého vyrážajú super luxusné lode do Stredomoria. Rozhodne by však bola chyba vyraziť rovno do prístavu a vynechať prehliadku Benátok.

Srdcom Benátok je námestie svätého Marka - so slávnou bazilikou, kde sú pozostatky tohto svätca uložené, so zvonicou Campanella, ktorej výška atakuje stometrovú hranicu a ktorá sa v roku 1902 z ničoho nič zrútila, a samozrejme s holubmi. „I keď proti nim miestna radnica bojuje a dokonca zakázala predaj krmiva a ich kŕmenie pokutuje päťdesiatimi eurami, stále sú ich tu tisíce,“ hovorí sprievodca. Snaha radnice o ochranu miestnych pamiatok sa tak zatiaľ míňa účinku.

 

Z Dóžovho paláca do temného žalára

Ten najstručnejší výber miest, ktoré turista nesmie vynechať, dopĺňa Dóžov palác. Niekdajšie sídlo vládcov Benátok i dnes vzbudzuje úctu a rešpekt. Väzenie v jeho bezprostrednej blízkosti zas naopak pocity stiesnenosti a strachu. O to viac, že väčšina jeho kobiek je pod úrovňou hladiny okolitého mora. „Väčšina väzňov tak naposledy videla denné svetlo, keď ich viedli cez most, ktorý spájal súdnu sieň v Dóžovom paláci s väzením. Odtiaľ tiež pochádza jeho názov Most vzdychov,“ približuje históriu miesta sprievodca.

 

Mesto na vlnách

Dóžov palác je vidieť i večer pri odplávaní. Parník naposledy rozčerí hladinu v Benátkach, v lagúne Veneta ho opustia remorkéry a potom ho už čaká len šíre more. Turistov na palube zase uvítacia večera v niektorej z niekoľkých reštaurácií, zoznámenie s programom plavby a prípadne zábava až do rána alebo odpočinok v kajute.

 

  • Vyplávame!  … z Janova!

Zatiaľ čo Benátky sú prístavom, odkiaľ sa najčastejšie vyráža za poznaním východnej časti Stredozemia, poprípade tu štartujú plavby s cieľom v blízkych prístavoch Ázie, Janov je bránou do západnej časti Stredozemného mora. Plavby k brehom Francúzska, Španielska, Baleárskych ostrovov alebo dokonca až k brehom Kanárskych ostrovov štartujú a končia obvykle práve tu.

 

„Dnes už má každá kajuta vlastnú toaletu a sprchu, za príplatok je možné zaistiť si i vonkajšiu kajutu s oknami alebo vonkajšiu kajutu s balkónom alebo terasou. Samozrejmosťou býva vlastný kajutový steward a voľný vstup na väčšinu aktivít, ktoré na lodi počas plavby prebiehajú,“ približuje život na lodi člen posádky. Mimochodom - členov posádky na tých najväčších lodiach býva i dvetisíc - a niet divu, keďže pri plnej kapacite sa na lodný kolos vojde i vyše šesťtisíc hostí.

 

Každý deň v inom štáte

K dispozícii im je niekoľko bazénov, multifunkčné športovisko, desiatky barov, reštaurácií a obchodíkov, vírivky, sauny, divadlá… „Výnimkou nie je ani umelá ľadová plocha alebo bežecká trasa po palubách,“ dodáva. Obvykle ale počas dňa nie je na väčšinu týchto aktivít čas. Ráno totiž loď pripláva do prístavu, turisti sa vylodia a vracajú sa na ňu až k večeru. Počas kratších plavieb po Stredomorí je deň strávený čisto na mori skôr len výnimkou.

K obvyklým zastávkam patrí Katakolon v gréckej Olympii, prístavy na Santorini alebo na ostrove Mykonos, chorvátsky Dubrovník, turecký Istanbul alebo egyptská Alexandria. Sú to teda miesta, ktoré musia splniť dve základné podmienky - byť zaujímavé pre hostí na palube a zároveň schopné prijať loď s dĺžkou často väčšou než štvrť kilometra. Pasažieri tak počas týždňovej plavby navštívia i tri kontinenty - a ich „hotelová“ izba pláva s nimi. A to je, ako sa zhodujú tí, ktorí majú plavbu za sebou, jedna z najväčších devíz „dovolenky na vlnách“.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky plavby do Európy:

 

  • Plavba - Po stopách Odyssea: Najskôr romantické Benátky a potom plavba po najznámejších a najkrajších miestach gréckych ostrovov. Počas týždňa na palube vás čakajú napríklad Olympia, Mykonos, Santorini, Korfu alebo Atény.
  • Plavba okolo sveta za 101 dní: Cesta okolo sveta je snom každého, kto raz prepadol čaru cestovania a objavovania nových miest. Plavba na lodi Costa Deliziosa vám tento sen splní.
  • Plavba - západné Stredomorie a Malta: Spoznajte Barcelonu, Tunis, Maltu i nekonečnú hladinu Stredozemného mora počas sedemdňovej plavby na luxusnej lodi s kompletným zázemím. Záver cesty patrí Rímu a jeho fascinujúcim pamiatkam.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa