Pokojný život, skvelé jedlo a pôvabná príroda má meno Toskánsko

2012-08-20 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Toskánsko je pravdepodobne najslávnejší región v Taliansku. Jeho mestá bohaté na umenie, históriu, zalesnené kopce a olivové háje, stromy striedajúce sa s aromatickými vinicami, to sú všetko miesta, ktoré čakajú na svoje objavenie. Táto oblasť Talianska je synonymom kultúry a tvorivosti, o čom svedčí aj jeho postavenie ako rodiska renesancie a veľkých mužov ako bol Dante, Michelangelo a Leonardo da Vinci.



Kam zájsť a čo vidieť?

Turisti v toskánskej oblasti môžu obdivovať stredoveké mestá, renesančné umenie v čase ich pobytu za prijateľné ceny v hoteloch vo Florencii alebo si môžu vychutnať vína z oblasti Chianti a typickú toskánsku kuchyňu. Pri prechádzkach v malých stredovekých uliciach sa budete cítiť, akoby ste sa vrátili do roku 1500.

Nemôžete vynechať už spomínanú Florenciu, mesto, v ktorom umenie čaká na každom kroku. Vidieť Michelangelovho Dávida v Galleria dell´Accadenia a obdivovať Botticelliho vo Venere, v jednom z mnohých múzeí vo Florencii.

Nemôžeme zabudnúť na Pisu, mesto s viac ako 100 tisíc obyvateľmi známe svojou šikmou vežou na Piazza dei Miracoli, plnú študentov, ako je to zvykom už od 12. storočia, kedy tu bola založená univerzita. Prístavné mesto Livorno, ako tretí najväčší prístav na západnom pobreží Talianska, je dôležité pre výletné lode a návštevníkov smerujúcich do stredu Toskánska.

A čo tak návšteva ostrova Elba, najväčšieho z ostrovov toskánskeho súostrovia, ktorý je známy pre svoje jasné modré more a krásne pláže. Ostrov je favoritom nielen obyvateľov, ale aj turistov. Trajekty  na ostrov jazdia z Piombino v pravidelných hodinových intervaloch.

 

Najväčšie plus Toskánska pre labužníkov - jedlo

Toskánska kuchyňa je typická svojimi prírodnými surovinami. Kvalitný olivový olej, cestoviny, ryby, mäso a bylinky sú základom miestnej stravovacej kultúry. Vzácnou surovinou tejto oblasti sú huby zvané lanýže, ktoré sú delikátnym doplnkovým jedlom.

Toskánci určite neodmietajú ani syry a ospevovaným druhom je pecorino, syr vyrábaný z ovčieho mlieka, typický svojou tvrdosťou a slanou chuťou. Agroturizmus zažíva v cestovaní veľký rozkvet a to nielen v Toskánsku. Návrat k zvyklostiam, obvyklým veciam vďaka viniciam a rančom, láka ročne mnoho turistov do tejto talianskej lokality, ktorá je špecifická svojím krásnym a zeleným prostredím takmer celý rok. 

 

Zdroj/autor: tuscany.org, tuscany.net, venere.com, milliardcity.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa