Monako, finančný raj a miesto stretnutí smotánky z celého sveta

2012-09-30 10:00:00 |   |    | 

MONAKO - Západ Európy, časť pobrežia Stredozemného mora a južnej oblasti Francúzska patrí druhému najmenšiemu štátu sveta, ktorý sa rozprestiera na ploche necelých dvoch kilometrov štvorcových. Monako vzniklo v roku 1162 a od tých čias sa ocitlo pod správou Arabov, bolo španielskym i francúzskym protektorátom, patrilo janovskej rodine Grimaldiovcov, čo napokon platí dodnes, až sa stalo formálne nezávislým štátom.



Aktuálne je svetoznámym rekreačným a finančným rajom, kde sa stretáva smotánka z celého sveta. Konštitučná monarchia sa skladá zo štyroch častí. Najstaršou a históriou opradenou je Monaco Ville s kniežacím palácom a katedrálou. Ďalšou je Monte Carlo preslávené najstarším európskym kasínom, treťou pobrežná oblasť Fontvieille, ktorá je akousi priemyselnou časťou a nakoniec prístavná La Condamine, ktorú spoznáte podľa luxusných jácht.

 

Monacká katedrála a legenda o patrónke kniežacej rodiny Sainte Dévote

Monacká katedrála zaujme na prvý pohľad, pretože je vybudovaná z bieleho kameňa. Zaslúžene patrí ku skvostom Monaka a ročne ju navštívia desaťtisíce turistov. História Katedrály Nepoškvrnenej Matky Božej sa začala písať v roku 1865 a je spojená s kniežaťom Charlesom III. Vysvätená bola o desať rokov neskôr. Stojí na mieste, kde stál prvý monacký kostol. Pôvodný farský kostolík bol zasvätený Sv. Mikulášovi, ktorý bol patrónom námorníkov.

V súčasnosti v katedrále prebiehajú korunovácie, svadby, významné spoločenské udalosti a je miestom posledného odpočinku monackých panovníkov. Jedným z najznámejších a najobdivovanejších hrobov je miesto odpočinku Rainiera III. a jeho manželky, filmovej hviezdy Grace Kelly. Poznávacím znakom tohto miesta sú čerstvé kvety, ktoré zdobia hrob obľúbenej kňažnej každý deň.

Pozoruhodnými súčasťami katedrály sú malé kaplnky. Monačania majú vo veľkej úcte svoju patrónku, ktorou je Svätá Devota. Svätica, ktorú domáci nazývajú Sainte Dévote, je patrónkou kniežacej rodiny a celého Monaka. Podľa legendy bola za vlády Diokleciána a Maximiána prenasledovaná a nakoniec umučená. Kresťania ju chceli s úctou pochovať, no stretli sa s odporom zo strany vládnucich.

Z tohto dôvodu sa jej telo ocitlo na lodi, ktorá smerovala do Afriky. Práve tam ju mali pochovať podľa kresťanských tradícií. Počas búrky sa však loď dostala na pobrežie dnešného Monaka. Na počesť svätice tu bola postavená kaplnka a pochované jej ostatky.

Ďalšia pozoruhodná kaplnka, ktorá je súčasťou katedrály, patrí tiež ochrancovi Monaka - Sv. Romanovi. Socha svätca a jeho oltár boli postavené v roku 1899. Oltár z pozláteného orecha v renesančnom štýle sedemnásteho storočia je hlavným poznávacím znakom Kaplnky Najsvätejšej Sviatosti. Skvostom katedrály je majstrovské dielo, ktoré namaľoval slávny Louis Brea. Obraz je súčasťou hlavného oltára a pochádza z roku 1500.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa