Virtuálna prehliadka druhej najväčšej budovy sveta: Rumunský parlament je plný pokladov

2016-02-19 12:00:00 |   |    | 

Kde budeme hľadať druhú najväčšiu budovu sveta? Nepôjdeme nikam na západ a ani ďaleký východ. Ozrutnú a megalomanskú stavbu si totiž dal postaviť bývalý rumunský diktátor. Zapísal sa tým do dejín krajiny, ale aj sveta. Palác parlamentu jednoducho láka pozornosť turistov celého sveta. Teraz si ho môžu pozrieť už aj na diaľku.



 

Diktátor a jeho plány

 

Nicolae Ceausesca. Toto meno nám v našich končinách veľa nehovorí, ale bol to práve on, kto sa postaral o to, aby sa o Bukurešti hovorilo. Rumunský vládca a diktátor z 80. rokov minulého storočia sa totiž rozhodol postaviť stavbu, ktorá nemala obdoby v celej Európe. A treba dodať, že doteraz ani nemá.

S jej stavbou sa začalo v 1984 a dokončená bola v roku 1989. Dalo by sa povedať, že jej stavbu ukončila poprava diktátora, ktorá nasledovala po revolúcii. Dovtedy sa ale Ceausescaovi podarilo vytvoriť ozaj impozantnú budovu.


Pozrite si aj:


 

Jedným slovom: Veľkolepé

 

Keď sa o nej hovorí, je to vždy v superlatívoch. Jej celková rozloha je 330 tisíc m2, má 21 krídiel, 12 nadzemných a 8 podzemných poschodí, rozmery 270 m krát 240 metrov, najvyšší bod je 86 metrov nad zemou a pod zemou ukrýva ďalších 92 metrov. Približne 1100 miestností ukrýva rôzne haly, salóny, kancelárie, ale aj atómový kryt a rôzne tajné únikové tunely. Netreba snáď dodávať, že väčšina z nich nikdy nebola využitá a zrejme ani v budúcnosti nebude.

Rumunskí remeselníci dali tejto budove asi aj svoju dušu. Je postavená z 3 miliónov ton mramoru, 5500 ton betónu, 200 tisíc m3 skla a iných rôznych materiálov. Nájdete tu 700 ton bronzu, 3500 ton krištáľu, 250 tisíc m2 kobercov... Prekvapia vás miestnosti s 20 metrov vysokým stropom alebo s 2 tonovým závesom.

 

Kontroverzná

 

Jednoducho je to obrovský kolos, na ktorý má každý svoj názor. Pre diktátora to istotne bolo celoživotné dielo, pre stavbárov asi nočná mora a terajší obyvatelia majú zmiešané pocity. Jedni tvrdia, že Palác parlamentu je najkrajšia budova Bukurešti, iní, že najškaredšia. Pravdou však je, že na dlhé roky poznačila ekonomickú situáciu krajiny a dlh z jej zaplatenia splácala krajina ešte veľmi dlho.

Pri prechádzke ňou si budete môcť spraviť vlastný názor. Vďaka Googlu si totiž niektoré miestnosti môžete pozrieť z pohodlia vášho domova.

 

Svetová jednotka

 

Keď sme doteraz spomínali, že Palác parlamentu je druhá najväčšia budova sveta, nesmieme zabudnúť spomenúť aj tú naozaj prvú. Je ňou americký Pentagon. Ten má 600 tisíc m2, z toho 340 tisíc m2 kancelárskych plôch, 5 strán, 5 poschodí, 2 podzemné poschodia a približne 28 km chodieb. Spolu tu pracuje približne 26 tisíc ľudí. Aj on bol svojho času kontroverznou stavbou a protestovalo proti nemu množstvo ľudí.


Mohlo by vás zaujať:


 

Aký je váš názor? Páči sa vám táto budova?

 

Zdroj/autor: balkaninsight.com, google.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa