Oáza pokoja uprostred veľkomesta: Užite si 8 najkrajších parkov Paríža

2016-04-21 12:02:00 |   |    | 

Vidieť Paríž a zomrieť, hovorí sa o najnavštevovanejšom meste Európy. Hoci to autor citátu myslel inak, s trochou čiernou humoru možno povedať, že navštíviť všetky zaujímavosti tohto mesta môže byť skutočne nad ľudské sily. Oddýchnuť si pritom nie je zložité, Paríž patrí k najzelenším metropolám na svete a priamo v jeho srdci nájdete niekoľko parkov, ktoré sú pohladením pre dušu i unavené nohy. Tu sú najkrajšie z nich.



 

JARDIN DU LUXEMBOURG

Luxemburské záhrady potešia všetky romantické duše. Ak ste však v Paríži s deťmi, toto miesto jednoducho nesmiete vynechať. Poníky, stánky so zmrzlinou, bábkové divadielka, šliapacie autíčka či kolotoče – to všetko robí zo záhrad pri sídle senátu obľúbené miesto parížskych rodín.

 

BOIS DE VINCENNES

Najväčší parížsky park sa rozkladá na východe mesta a nudiť sa v ňom rozhodne nebudete. Môžete sa povoziť na loďke, zacvičiť si na jednom zo športovísk alebo navštíviť budhistický chrám. Vo Vincenneskom lese nájdete aj Parc Floral, kde za 6 eur uvidíte rôzne druhy kvetov a drevín. V lete sa tu konajú džezové koncerty.

 

PARC DE BUTTES-CHAUMONT

Ak sa chcete vyhnúť turistom a spoznať, kde radi oddychujú domáci, vyberte sa trochu ďalej od centra a navštívte park v Belleville. Prejdite sa po chodníčkoch, pokochajte pohľadom na vodopády, chrámy či skalnaté previsy. A keď sa unavíte, pokojne si sadnite na trávu, na tomto čarovnom mieste to nikomu prekážať nebude. Úplne najviac však v Parc de Buttes-Chaumont oceníte výhľad na Paríž, ten vám budú ostatní turisti len závidieť.

 

PARC MONCEAU

Vďaka anglickému štýlu je tento park úplne iný ako ostatné parížske záhrady.  Jeho kľukaté cestičky a náhodne rozmiestnené sochy tvoria pôsobivú protiváhu klasickým upraveným francúzskym záhradám. Aj preto ho mnohí považujú za najromantickejší kúsok prírody v Paríži a často sem chodia tvoriť umelci. Zdrojom inšpirácie sa stal aj takým velikánom ako Claude Monet.

 

SQUARE DU VERT-GALANT

Hoci toto miesto nie je typickým parkom, na našom zozname nesmie chýbať. Nenájdete tu obrovské trávniky, ružové kry ani fontány, jeho pokojná atmosféra priamo uprostred mesta je však k nezaplateniu. Nachádza sa na západnom cípe Ile de la Cite a od zvyšku ostrova ho oddeľuje Pont Neuf, najstarší dochovaný most v Paríži. Poseďte si na lavičke a pokochajte sa výhľadom. Na tento moment len tak nezabudnete.

 

JARDIN DE L´OBSERVATOIRE

Medzi Luxemburskými záhradami a Boulevard Montparnasse nájdete Jardin de l´Observatoire. Park na mieste bývalého Chateau Vauvert tvoria dve záhrady, pomenované podľa cestovateľov Marca Pola a Roberta Caveliera. Turistov tu najviac zaujme fontána z roku 1874 so štyrmi sochami, znázorňujúcimi štyri časti sveta od sochára Jean-Baptista Carpeauxa.

 

JARDIN DES PLANTES

Parížska botanická záhrada je čarovné miesto. V roku 1626 ju založil lekár Ľudovíta XIII., ktorý tu pestoval liečivé rastliny, už v roku 1640 ju však otvorili aj verejnosti. Dnes tu môžu návštevníci obdivovať obrovské množstvo rastlín, no súčasťou záhrady je aj mineralogické, paleontologické a entomologické múzeum, secesná zimná záhrada či ZOO.

 

TUILERIJSKÉ ZÁHRADY

Jardin des Tuileries je azda najznámejším verejným parkom v Paríži, ktorý bol neraz nemým svedkom významných historických udalostí. Prejdite ním od Place de la Concorde k Louvru a pokochajte sa nádherou, ktorá vás obklopí. Dokonalá symetria, dôraz na detaily, diela známych umelcov v harmónii s nádhernými kvetmi predstavujú to najlepšie, čo sa francúzski majstri záhradného umenia za stovky rokov naučili.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikipedia, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa